Spis treści:
Co powinno jeść 10-miesięczne dziecko?
Niemowlę w wieku 10-miesięcy nadal karmimy mlekiem mamy lub mlekiem modyfikowanym, rozszerzamy również dietę o kolejne pokarmy uzupełniające. Co może jeść 10-miesięczne dziecko? Posiłki mogą zawierać produkty, takie jak:
- warzywa i owoce (np. surowe w formie posiekanej, gotowane w postaci rozgniecionej lub pokrojonej, miękkie cząstki surowych lub gotowanych owoców i warzyw podawane do ręki),
- mięso i ryby (w postaci zmiksowanej/pokrojonej lub miękkie kawałki podawane do ręki),
- produkty zbożowe, np. kasze, makarony, pieczywo (w tym produkty zawierające gluten, które można wprowadzać do jadłospisu dziecka w dowolnym czasie po ukończeniu 4. miesiąca życia, ale przed 12. miesiącem),
- produkty mleczne, np. jogurt naturalny, kefir, rozdrobnione sery (mleko niemodyfikowane jako główny posiłek lub napój nie powinno być podawane przed ukończeniem przez dziecko 11. miesiąca życia),
- jaja (w formie całkowicie ściętej),
- tłuszcze, takie jak oleje roślinne, masło,
- przyprawy, np. koperek, natka pietruszki, bazylia, majeranek, cynamon.
Jakich produktów unikać?
Bardzo istotne w kształtowaniu preferencji żywieniowych malucha jest unikanie podawania mu produktów z dodatkiem soli lub cukru. W diecie 10-miesięcznego dziecka nie zaleca się również uwzględniania soków owocowych, napojów i innych niż mleko płynów zawierających cukry (zarówno w postaci naturalnie występującej, jak i dodanej).
Oprócz tego 10-miesięcznego dziecka nie karmimy produktami, takimi jak:
- miód,
- ser topiony,
- produkty z niepasteryzowanego mleka,
- produkty i potrawy smażone,
- mleko krowie niemodyfikowane stosowane jako podstawa posiłku.
Rozszerzanie diety maluszka
Jadłospis 10-miesięcznego dziecka cały czas możemy rozszerzać o kolejne produkty z zalecanych grup. Ten wiek jest również dobrym momentem na zaznajomienie niemowlaka z szerszym wachlarzem różnorodnych konsystencji pokarmów.
Posiłki dla 10-miesięcznego dziecka mogą zawierać miękkie produkty pokrojone na większe kawałki oraz pokarmy podawane do ręki. Warto, by niemowlę na tym etapie życia zaczęło uczyć się powoli samodzielnego chwytania i jedzenia niewielkich kawałków pożywienia.
Dokarmianie 10-miesięcznego dziecka
W jadłospisie dla 10-miesięcznego niemowlaka należy uwzględnić trzy posiłki mleczne oraz dwa-trzy posiłki uzupełniające. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dziecko nie powinno otrzymywać dziennie więcej niż jednej-dwóch przekąsek (takich jak np. kawałki owoców lub pieczywa podawane do ręki).
Warto wystrzegać się częstego podawania dziecku pokarmów poza posiłkami, szczególnie w sytuacjach, gdy jedzenie nie służy zaspokojeniu głodu, a ma działać jako czynnik uspokajający malucha.
Ciągłe dokarmianie 10-miesięcznego dziecka uczy je, że żywność można traktować jako sposób na nudę lub radzenie sobie z emocjami, co skutkuje tworzeniem bardzo niezdrowej relacji z jedzeniem. Często obserwowanymi w późniejszym życiu efektami takiego postępowania są problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała oraz preferencje żywieniowe w kierunku „przekąskowych” produktów spożywczych – zazwyczaj tych o niskiej wartości odżywczej.
Jak przygotować zupę dla dziecka?
Posiłki uzupełniające w diecie 10-miesięcznego dziecka powinny być odpowiednio zbilansowane i składać się z kombinacji produktów bogatych w węglowodany (np. kasza, ryż, makaron), białka (np. mięso, jaja), tłuszcze (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło). Ważnym składnikiem posiłków dla 10-miesięcznego dziecka są także warzywa i owoce.
Zupy są jednym z podstawowych rodzajów potraw podawanych maluchom. Jakie zupy będą najlepsze dla 10-miesiecznego dziecka? Takie, które zbilansujemy, uwzględniając wymienione wyżej grupy produktów w odpowiednich proporcjach.
Przygotowując dla malucha zupę, zadbajmy o to, żeby w jednej porcji znalazły się:
- różnorodne warzywa, np. pomidor, dynia, groszek, marchew, pietruszka, cukinia, seler, por, cebula – ok. 100 g,
- kasza, ryż lub makaron – około 30 g (dwie łyżki) suchego produktu,
- mięso (np. drób, wołowina) – około 20 g przed ugotowaniem,
- tłuszcz (oleje roślinne lub masło) – pół/jedną łyżeczkę
Obrane warzywa i mięso kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy na wrzątek (ok. ½ szklanki wody). Gotujemy do miękkości. Studzimy do temperatury pokojowej. Możemy dodać przyprawy, takie jak bazylia, natka pietruszki, koperek (nie doprawiamy zupy dla dziecka solą). Karmimy niemowlę łyżeczką.
O czym jeszcze pamiętać?
Jeśli twoje 10-miesięczne dziecko wybrzydza przy posiłkach i masz trudności z rozszerzaniem jadłospisu o nowe produkty, to pamiętaj, że kluczowa w takiej sytuacji jest cierpliwość.
Twoim zadaniem jest podawanie dziecku zdrowych pokarmów uzupełniających, a maluch może zdecydować, czy i ile ich zje. Nie zmuszaj go do spożywania tego, co mu serwujesz, ale nie rezygnuj także z podawania produktów, które są wartościowe tylko dlatego, że niemowlę kilka razy nie chciało zjeść danego pokarmu.
W rozwijaniu tolerancji malucha wobec nowych produktów pomagają:
- wielokrotna ekspozycja na dany produkt,
- łączenie pokarmów, które maluch zna i lubi z produktami, których nie chce spróbować,
- dawanie dobrego przykładu – wspólne posiłki i spożywanie przez rodziców i rodzeństwo tych samych produktów, które chcemy włączyć do jadłospisu dziecka.
Źródła:
- Mika P., Matuszczyk M., Socha P. (2018) Kalendarz żywienia – nowe narzędzie obejmujące główne zasady żywienia niemowląt i małych dzieci przez 1000 pierwszych dni, Standardy Medyczne/Pediatria, 15: 569-572.
- Szajewska H., Horovath A. (red.) (2014) Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna.
- Szajewska H., Horovath A., Rybak A. (2016) Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 13: 9-24.