Syrop na odporność dla dziecka – jak go przygotować? / iStock

Syrop na odporność dla dziecka – jak go przygotować?

Jesień i zima to u dzieci często okres wzrostu zachorowań na przeziębienia i inne choroby układu oddechowego. Wiąże się to nie tylko z pogarszającą się pogodą, ale też wzmożonymi kontaktami z zarazkami w przedszkolach i szkołach. Jak przygotować syrop na odporność, który wzmocni organizm twojego dziecka?

Spis treści:

Jak zadbać o odporność dziecka jesienią i zimą?

Ciepły ubiór dostosowany do zmiennej pogody nie jest jedynym sposobem pozwalającym uchronić pociechę przed przeziębieniem. Warto dodatkowo zadbać o odporność dziecka, wzmacniając jego organizm i układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami. 

Można tego dokonać poprzez wspieranie dziecka w zdrowym trybie życia – zachęcanie do aktywności fizycznej, zapewnienie odpowiedniej diety, a w okresie szczególnego narażenia na choroby także suplementację witamin (w szczególności witaminy D) i probiotyków lub stosowanie zdrowych syropów na odporność.

Syrop na odporność dla dzieci do codziennego stosowania

Syrop lub sok wzmacniający odporność nie musi być drogim preparatem z apteki czy sklepu. Produkty wzmacniające układ odpornościowy to także szeroko dostępne owoce, warzywa i surowce ziołowe, z których niskim kosztem można samodzielnie przygotować w domu zdrowy syrop do codziennego stosowania. 

Decydując się jednak na skorzystanie z aptecznego leku lub suplementu diety, należy zwrócić uwagę na zalecenia dotyczące jego stosowania – niektóre syropy na odporność powinny być stosowane tylko doraźnie lub maksymalnie przez kilka tygodni. Nie wszystkie są też bezpieczne dla najmłodszych dzieci.

Jak często podawać syrop na odporność?

Sięgając po syropy na odporność dostępne w aptekach, należy także pamiętać o ich prawidłowym dawkowaniu. Chociaż wielu osobom produkty naturalne/ziołowe wciąż kojarzą się ze słabym działaniem i wysokim bezpieczeństwem stosowania, nawet je można przedawkować. Domowe syropy także nie powinny być nadużywane, szczególnie że zazwyczaj charakteryzują się wysoką zawartością cukru. Najczęściej zaleca się podawać dziecku 1 łyżeczkę, do 2-3 razy dziennie. W przypadku, kiedy stosujemy syrop na odporność profilaktycznie, aby wzmocnić organizm zdrowego dziecka, a nie w trakcie choroby, najlepsze efekty uzyskuje się po kilku tygodniach regularnego spożywania.

Jak bezpiecznie podawać lekarstwa dzieciom?

Polecamy

Jak bezpiecznie podawać lekarstwa dzieciom?

Dzieci, które połykają dowolne lekarstwa bez mrugnięcia okiem, jest naprawdę niewiele. Jak radzić sobie z tymi, które lek przyjąć muszą, a nie chcą współpracować? Jak nauczyć dziecko połykać tabletki? Jak podać dziecku syrop?

Czytaj

Smaczny syrop na odporność dla dzieci

Często pierwszym skojarzeniem przychodzącym do głowy, kiedy słyszymy „domowy syrop na odporność”, jest syrop z cebuli. Chociaż faktycznie wykazuje on silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe i pozytywnie wpływa na odporność, nie jest to produkt o szczególnie lubianym smaku. Alternatywę mogą stanowić smaczne syropy na odporność dla dzieci przygotowywane z owoców o równie korzystnych właściwościach. Należą do nich między innymi maliny i owoce dzikiej róży. Są one nie tylko bogatym źródłem witamin, w tym witaminy C, i związków mineralnych, ale także zawierają duże ilości flawonoidów – związków o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Syrop na odporność dla dzieci – przepisy

Jak przygotować domowy syrop na odporność dla dzieci? Przepisy wcale nie są trudne!

  • Syrop z malin

Przygotuj 1 kg cukru i około 1,5 kg malin, owoce dokładnie oczyść i upewnij się, że są pozbawione pleśni i robaków. Zasyp maliny cukrem, dokładnie wymieszaj i mieszając co około 12 h pozostaw przykryte czystą ściereczką do czasu, kiedy cukier w całości się rozpuści – może to zająć kilka dni. Następnie przecedź owoce przez gazę i odciśnij, a gotowy syrop zlej do słoików.

  • Syrop z owoców dzikiej róży

Przygotuj 250-300 g cukru, 2 l wody i około 1 kg owoców dzikiej róży. Owoce dokładnie oczyść, zalej gorącą (ale nie wrzącą) wodą i po przestudzeniu zblenduj. Rozdrobnione owoce przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się ziarenek, a następnie zasyp cukrem i podgrzewaj przez 20-30 min. Gorący syrop przelej do słoików i dokładnie zakręć.

Źródła:

  1. Baraniak J, Kania M., Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci, „Postępy Fitoterapii” 2014, 1, s. 48-53.
  2. Jamer T., Wpływ modyfikacji mikrobiomu na układ odpornościowy dziecka – przegląd wybranych substancji i obserwacje własne polskich pacjentów, „Medycyna i Życie” 2020, 3-4(19), s. 33-47.
  3. Jankowska K, Suszczewicz N., Naturalne metody wspomagania odporności w walce z koronawirusem, „Wiedza medyczna” 2020, s. 46-65.

    Sprawdź powiązane tematy

    Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

    Sprawdź