Dziewczynka przykłada sobie do buzi różyczkę brokułu Zbilansowana dieta na odporność u dziecka powinna być tak skomponowana, by zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na kluczowe dla budowania odporności składniki odżywcze / Wizualizacja stworzona za pomocą AI

Dieta na odporność – jaki jadłospis dla dziecka w wieku szkolnym?

Dzieciństwo to czas budowania systemu odpornościowego, który jest orężem dziecka w walce z drobnoustrojami przez resztę życia. Kluczowy wpływ na układ odpornościowy u dziecka ma prawidłowe odżywianie. Co wprowadzić do diety, by wzmocnić system immunologiczny, zminimalizować infekcje i wesprzeć prawidłowy rozwój dziecka w wieku szkolnym?

Spis treści:

Podstawy diety wzmacniającej odporność dla dziecka w wieku szkolnym

Odporność u dziecka kształtuje się od pierwszych chwil jego życia. Poród, dom, żłobek, wreszcie przedszkole – wszystkie te okoliczności życia są okazją do konfrontacji z drobnoustrojami i budowania siły do walki z nimi. Nic dziwnego, że dzieci łapią wszystkie choroby – poprzez kontakt z zarazkami chorobotwórczymi budują własną odpowiedź immunologiczną, która będzie ich zbroją w dorosłym życiu.  

W wieku szkolnym dzieci zazwyczaj mają już za sobą etap „łapania” wszystkich infekcji, który zazwyczaj przypada na czas żłobka i przedszkola. Jednak proces budowania odporności trwa przez kilkanaście pierwszych lat życia. Antybiotyki, zaniedbania diety i nieprzestrzeganie zasad zdrowego życia w dużym stopniu zaburzają ten proces, dlatego tak ważne jest, by wspierać organizm dziecka odpowiednią dietą i suplementacją.  

Zbilansowana dieta na odporność u dziecka powinna być tak skomponowana, by zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na kluczowe dla budowania odporności składniki odżywcze, takie jak: witaminy D, C i A, żelazo, cynk, zdrowe tłuszcze, białko czy probiotyki z produktów fermentowanych i kiszonek. Zrównoważona dieta na odporność wraz z uregulowanym trybem życia opartym o ruch, odpowiednią ilością snu i minimalizowaniem stresu stymulują organizm do budowania odporności i wpływają na prawidłowy rozwój organizmu dziecka. 

Planując produkty wzmacniające odporność w diecie ucznia, warto też pamiętać o zachowaniu ich odpowiedniej kaloryczności: 

  • Dzieci w wieku 7–9 lat – od 1600 kcal do 2100 kcal/dzień; 
  • Dziewczynki w wieku 10-12 lat – ok. 2100 kcal/dzień;  
  • Chłopcy w wieku 10-12 lat – ok. 2450 kcal/dzień; 
  • Dziewczynki w wieku 13–15 lat – od 2100 do 2800 kcal/dzień;  
  • Chłopcy w wieku 13-15 lat – od 2600 do 3500 kcal/dzień.
Wzmocnienie odporności w okresie jesiennym

Polecamy

Wzmocnienie odporności w okresie jesiennym

Czytaj

Najlepsze produkty żywnościowe wzmacniające odporność u dzieci

Bardzo ważne jest, by przy komponowaniu jadłospisu wspierającego odporność organizmu dziecka w wieku szkolnym znalazły się wszystkie najważniejsze składniki odżywcze: węglowodany, białka i tłuszcze.  Ważne są przede wszystkim:   

Warzywa i owoce bogate w witaminy 

Są one bogate w witaminę C, flawonidy i kwasy fenolowe. Najwięcej wartościowych składników zawierają:  

  • natka pietruszki,  
  • kalafior,  
  • papryka,  
  • porzeczki,  
  • truskawki,  
  • cytrusy.  

Warzywa na odporność 

Są one bogate w bakteriobójcze i grzybobójcze fitoncydy a także olejki eteryczne, składniki mineralne, takie jak siarka, magnez czy cynk a także witaminy z grupy B. Najwięcej tych związków znajdziemy w warzywach cebulowych, takich jak: 

  • cebula, 
  • czosnek, 
  • szczypiorek. 

Kiszonki i fermentowane produkty mleczne 

Są one doskonałym źródłem zdrowych bakterii:  

  • kapusta kiszona 
  • kiszone ogórki,  
  • zakwas z buraków ćwikłowych, 
  • jogurt,  
  • kefir, 
  • maślanka. 

Ryby morskie i zdrowe oleje 

Są one bogatym źródłem kwasów omega-3 

  • makrele, 
  • łosoś, 
  • tuńczyk,  
  • śledzie, 
  • olej lniany i rzepakowy. 

Produkty bogate w cynk: 

Cynk  bierze udział w prawidłowym działaniu układu odpornościowego, wspiera także organizm dziecka w walce ze stresem oksydacyjnym. Do produktów bogatych w cynk zalicza się głównie: 

  • wołowina, 
  • rośliny strączkowe, 
  • orzechy,  
  • produkty pełnoziarniste.  

Bardzo ważne jest podawanie dziecku odpowiedniej ilości płynów – przede wszystkim wody, ale także herbat owocowych i soków owocowo-warzywnych.

Olej z wątroby rekina - jak wpływa na odporność dziecka? 

Polecamy

Olej z wątroby rekina - jak wpływa na odporność dziecka? 

Czytaj

Przykładowy jadłospis na tydzień dla dziecka w wieku szkolnym

By skomponować optymalny jadłospis wspierający odporność u dziecka w wieku szkolnym sięgnęliśmy do wskazówek i podpowiedzi Narodowego Funduszu Zdrowia. Na stronie www.diety.nfz.gov.pl można założyć konto dla siebie i wszystkich członków rodziny i wygenerować przykładowy jadłospis na odporność uwzględniający odpowiednią kaloryczność w zależności od wieku, wagi i uwarunkowań zdrowotnych, jak i zachowujący odpowiednie proporcje niezbędnych składników odżywczych w posiłkach. Można tam wybrać dietę na odporność, która uwzględni potrzeby nasze, jak i naszego ucznia. Pomoże to uniknąć gotowania różnych posiłków dla członków rodziny.  

Dieta DASH Odporność zaproponowana przez NFZ uwzględnia kaloryczność posiłków na poziomie 2000 kcal, które powinny otrzymywać dzieci od 7. roku życia. Jadłospis na odporność można skomponować w oparciu o 4-5 posiłków, można także swobodnie zamieniać propozycje dań, dopasowując je do aktualnych preferencji smakowych i posiadanych produktów. Na stronie internetowej można też znaleźć wiele przydatnych wskazówek, informacji i ciekawostek. Można także, oczywiście w porozumieniu z lekarzem pediatrą, obniżać kaloryczność dań, jeśli taka dieta jest dla dziecka wskazana.  

Dzień 1: 

Śniadanie 497 kcal                              (białko 10,5 g; tłuszcze 14,8 g; węglowodany 87,1 g) 

Czekoladowa jaglanka z truskawkami i malinami 

Składniki: 

płatki jaglane – 5 ½ łyżki (55 g),
napój migdałowy – ¾ szklanki (190 ml),
czekolada gorzka – 2 kostki (10 g),
truskawki świeże lub mrożone – 1 szklanka (140 g),
maliny, świeże lub mrożone – 1 ¾ garści (130 g),
orzechy włoskie – 1 łyżka (10 g). 

Wykonanie: W rondelku podpraż pokrojone truskawki, dodaj maliny, płatki jaglane, kawałki czekolady i napój migdałowy. Gotuj 3-4 minuty. Przełóż do miseczki i posyp orzechami. 

 

Drugie śniadanie 307 kcal                              (białko 15,9 g; tłuszcze 9,9 g; węglowodany 41,0) 

Wege pasta z czarnuszką i kiełkami 

Składniki: 

ciecierzyca, gotowana lub z puszki – 4 łyżki (80 g),
fasola czerwona, ugotowana lub z puszki – ½ szklanki (80 g),
pomidory suszone w oliwie – 3 plastry (21 g),
kiełki rzodkiewki – 1 łyżka (8 g),
czarnuszka – ⅔ łyżeczki (3 g),
rzodkiewka – 4 sztuki (60 g),
olej lniany – ½ łyżeczki (3 ml). 

Wykonanie: Ciecierzycę i fasolę odsącz z zalewy. Zblenduj z suszonymi pomidorami i olejem lnianym. Dodaj kiełki i pokrojoną w kostkę lub startą na tarce rzodkiewkę. Posyp czarnuszką. 

 

Obiad 640 kcal                                 (białko 42,05 g, tłuszcze 21,14 g, węglowodany 70,86 g) 

Tortilla pełnoziarnista po meksykańsku z mięsem wieprzowym 

Składniki: 

fasola czerwona, ugotowana lub z puszki – ⅓ szklanki (70 g),
kukurydza konserwowa – 2 łyżki (40 g),
oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 ml),
papryka czerwona – ⅓ sztuki (100 g),
papryka zielona – ¾ sztuki (100 g),
passata pomidorowa – ⅔ szklanki (150 g),
tortilla pełnoziarnista – 1 sztuka (55 g),
mięso mielone wieprzowe – ¾ szklanki (120 g),
cebula – ⅓ sztuki (40 g). 

Wykonanie: Na oliwie z oliwek podsmaż mięso wieprzowe przyprawione ulubionymi przyprawami. Następnie dodaj kawałki cebuli, papryki zielonej i czerwonej oraz passatę pomidorową, wymieszaj. Dodaj fasolę i kukurydzę, przypraw według uznania. Następnie wymieszaj. Nałóż farsz warzywno-mięsny na podgrzaną na suchej patelni tortillę. Zwiń w rulon. 

Podwieczorek 201 kcal                           (białko 18,41 g; tłuszcze 0,57 g; węglowodany 32,2 g) 

Jogurt z jagodami goji, plastrami banana i kawałkami ananasa 

Składniki: 

ananas – 1 plaster (80 g),
banan – ½ sztuki (60 g),
jogurt naturalny skyr – 1 opakowanie (150 g),
jagody goji, suszone – 1 łyżeczka (4 g). 

Wykonanie: Do jogurtu dodaj kawałki ananasa, obranego i pokrojonego w plastry banana. Posyp jagodami goji. 

 

Kolacja 356 kcal                       (białko 8,14 g; tłuszcze 15,55 g; węglowodany 51,66 g) 

Guacamole z rzodkiewką i papryką na grzankach 

Składniki: 

awokado – ⅔ sztuki (90 g),
cebula – 2 plastry (20 g),
chleb żytni – 2 kromki (70 g),
czosnek – 1 ząbek (5 g),
rzodkiewka – 2 sztuki (30 g),
kiełki lucerny – 1 łyżka (10 g),
papryka czerwona – ⅓ sztuki (70 g). 

Wykonanie: Miękkie awokado rozetrzyj widelcem na jednolitą konsystencję. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, rzodkiewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw ulubionymi przyprawami i wymieszaj. Posmaruj kanapki (przygotuj z nich grzanki). Dodaj plastry papryki i posyp kiełkami. 

Ile witaminy D dziennie dla dziecka w wieku szkolnym?

Polecamy

Ile witaminy D dziennie dla dziecka w wieku szkolnym?

Czytaj

Dzień 2. 

Śniadanie 392 kcal                                       (białko 7 g; tłuszcze 10 g; węglowodany 72 g) 

Jaglanka kokosowo-brzoskwiniowa 

Składniki:  

płatki jaglane – 4 łyżki (40 g),
wiórki kokosowe – 1 2/3 łyżki, (10 g),
napój migdałowy – 3/4 szklanki (200 ml),
morele suszone – 3 sztuki (20 g),
brzoskwinia – 1 1/3 sztuki (120 g). 

Wykonanie: Ugotuj płatki w napoju migdałowym z dodatkiem wiórek kokosowych. Następnie dodaj posiekane morele i wymieszaj. Umyj brzoskwinię, pokrój ją w drobną kostkę. Przełóż jaglankę do naczynia i ułóż na niej kawałki brzoskwini. 

 

Drugie śniadanie 303 kcal                                        (białko 5 g; tłuszcze 20 g; węglowodany 27 g) 

Kokosowe chia z wiśniami i malinami 

Składniki: 

nasiona chia – 1 ½ łyżki (15 g),
mleczko kokosowe – 12 ½ łyżki (125 ml),
wiśnie świeże lub mrożone – 1 garść (60 g),
maliny, świeże lub mrożone – 1 garść (70 g),
migdały w płatkach – 1 łyżeczka (5 g). 

Wykonanie: Miękkie awokado rozetrzyj widelcem na jednolitą konsystencję. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, rzodkiewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw ulubionymi przyprawami i wymieszaj. Posmaruj kanapki (przygotuj z nich grzanki). Dodaj plastry papryki i posyp kiełkami. 

Obiad (554 kcal)                                        (białko 37 g, tłuszcze 15 g, węglowodany 77 g) 

Indyk w warzywach na ostro 

cebula – 1 mała sztuka (50 g),
cukinia – 1 mała sztuka (200 g),
czosnek – 1 ząbek (5 g),
koncentrat pomidorowy – 1 1/3 łyżeczki (20 g),
filet z piersi indyka, bez skóry – 1 sztuka (100 g),
olej rzepakowy – 1 łyżka (10 ml),
papryka żółta – 1 średnia sztuka (140 g),
papryka czerwona – 1 średnia sztuka (140 g),
papryka zielona –1 średnia sztuka (140 g),
pietruszka, natka –2 2/3 łyżeczki (8 g),
pomidory krojone w puszce – 3/4 szklanki (200 ml),
liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, zioła prowansalskie, papryka chili – do smaku;
kasza gryczana, sucha – 3 łyżki (45 g). 

Wykonanie: Umyj warzywa. Cukinię i paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki. W garnku podsmaż na oleju cebulę z zielem angielskim i liściem laurowym oraz czosnkiem. Dodaj zioła prowansalskie. Kiedy cebula zmięknie, dodaj cukinię i papryki, całość wymieszaj i chwilę duś. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę. Podlej wszystko wrzątkiem, zakryj pokrywką i gotuj 10 minut. Pierś z indyka pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Następnie dodaj ją do warzyw w garnku. Gotuj kolejne 15 minut. Kaszę ugotuj na sypko. Posyp potrawę posiekaną natką pietruszki. Zjedz indyka z kaszą. 

Podwieczorek 202 kcal                                  (białko 4,9 g, tłuszcze 6,5 g, węglowodany 33,1 g) 

Truskawkowy shake z morelami 

Składniki: 

truskawki świeże lub mrożone – ⅔ szklanki (100 g),
morele suszone – garść (20 g),
napój kokosowy – ⅔ szklanki (140 g),
wiórki kokosowe – 1 łyżeczka (5 g),
płatki jaglane – 1 łyżeczka (5 g),
nasiona chia – łyżki (2 g). 

Wykonanie: Truskawki, suszone morele, wiórki kokosowe, nasiona chia i płatki jaglane zblenduj z napojem kokosowym. 

 

Kolacja 356 kcal                                         (białko 8,14 g; tłuszcze 15,55 g; węglowodany 51,66 g) 

Guacamole z rzodkiewką i papryką na grzankach 

Składniki: 

awokado – ⅔ sztuki (90 g),
cebula – 2 plastry (20 g),
chleb żytni – 2 kromki (70 g),
czosnek – 1 ząbek (5 g),
rzodkiewka – 2 sztuki (30 g),
kiełki lucerny – 1 łyżka (10 g),
papryka czerwona – ⅓ sztuki (70 g). 

Wykonanie: Miękkie awokado rozetrzyj widelcem na jednolitą konsystencję. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, rzodkiewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw ulubionymi przyprawami i wymieszaj. Posmaruj kanapki (przygotuj z nich grzanki). Dodaj plastry papryki i posyp kiełkami. 

Dzień 3. 

Śniadanie 505 kcal                           (białko 23,61 g; tłuszcze 22,81 g; węglowodany 51,62 g) 

Kanapki z pastą warzywną i kiełkami podawane z jajkiem na miękko 

Składniki: 

ogórek kiszony – 1 sztuka (60 g),
sałata – 2 liście (10 g),
jaja kurze – 2 sztuki (100 g),
kiełki fasoli Mung – 1 łyżka (10 g),
chleb graham – 3 średnie kromki (90 g). 

Wykonanie: Kanapki posmaruj pastą warzywną i dodaj plastry ogórka oraz posiekaną sałatę. Posyp kiełkami. Jaja ugotuj na miękko (od wrzątku około 4-5 minut). Przekrój na połówki i zjedz z kanapkami. 

Drugie śniadanie 310 kcal                           (białko 16,83 g; tłuszcze 21,9 g; węglowodany 14 g) 

Sałatka na roszponce z łososiem, czarnuszką i olejem lnianym 

Składniki: 

kiełki fasoli Mung – 1 łyżka (10 g),
czarnuszka – ⅓ łyżeczki (2 g),
olej lniany – 1 ½ łyżki (15 ml),
papryka czerwona – ⅓ sztuki (100 g),
łosoś wędzony – ⅔ opakowania (65 g),
roszponka – 2 garście (50 g),
pomidorki koktajlowe – 6 sztuk (120 g). 

Wykonanie: Do roszponki dodaj pomidorki koktajlowe, posyp czarnuszką, wymieszaj. Dodaj kawałki papryki i łososia wędzonego, skrop olejem lnianym. Posyp kiełkami.  

 

Obiad 649 kcal                               (białko 32,73 g; tłuszcze 23,98 g; węglowodany 74,72 g) 

Pomidorowa kasza jaglana z tofu i warzywami 

Składniki: 

cebula – ½ sztuki (50 g),
oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 ml),
sól – 1 szczypta (1 g),
cukinia – ¼ sztuki (140 g),
bakłażan – ⅓ sztuki (100 g),
kasza jaglana, sucha – ⅓ szklanki (70 g),
tofu – ¾ opakowania (150 g),
passata pomidorowa – ⅔ szklanki (150 g).  

Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na oliwie z oliwek podsmaż kawałki cebuli, cukinii i bakłażana oraz tofu. Przypraw według uznania. Następnie dodaj ugotowaną kaszę, passatę pomidorową i wymieszaj. 

 

Podwieczorek 202 kcal                                  (białko 3,4 g; tłuszcze 3,3 g; węglowodany 42,1 g) 

Mus cytrusowo- bananowy z migdałami 

Składniki: 

banan – ¾ sztuki (90 g),
grejpfrut – ⅓ sztuki (100 g),
pomarańcza – ¼ sztuki (90 g),
migdały w płatkach – 1 łyżeczka (5 g).  

Wykonanie: Banana, grejpfruta i pomarańczę obierz i zblenduj na mus. Posyp płatkami migdałów. 

Kolacja 350 kcal                                     (białko 15 g, tłuszcze 10,8 g; węglowodany 49 g) 

Krem z ciecierzycy 

Składniki: 

cebula – ½ sztuki (50 g),
ciecierzyca, gotowana lub z puszki – 6 łyżek (120 g),
czosnek – 1 ząbek (5 g),
marchew – 1 sztuka (50 g),
nasiona słonecznika – ½ łyżki (5 g),
oliwa z oliwek – ½ łyżki (5 ml),
passata pomidorowa – ⅓ szklanki (100 g).  

Wykonanie: W garnku podgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Następnie dodaj obraną i pokrojoną marchew, zalej 200 ml wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę i wlej passatę pomidorową. Dopraw według uznania. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Na koniec zblenduj zupę na krem i posyp nasionami słonecznika. 

Dieta wegetariańska dla dzieci - czy to dobry pomysł?

Polecamy

Dieta wegetariańska dla dzieci - czy to dobry pomysł?

Czytaj

Suplementy i witaminy wspierające odporność – czy są potrzebne?

Wiele badań naukowych wskazuje, że przy stosowaniu zrównoważonej diety u prawidłowo rozwijającego się dziecka nie ma potrzeby wprowadzania suplementacji. Wyjątkiem są dwie witaminy, których ilość w składnikach pokarmowych jest znikoma albo też organizm ma problem z przyswajaniem ich odpowiedniej ilości. Są to: 

  • witamina D3, która tylko w minimalnym stopniu dostarczana jest z jedzeniem a głównym źródłem jej naturalnej podaży jest ekspozycja na słońce. Jesienią, zimą i wczesną wiosną, kiedy w naszej szerokości geograficznej słońca jest mało a przebywanie na powietrzu jest utrudnione, zaleca się podawanie witaminy zgodnie z rekomendacją lekarzy: 
  • witamina B12 powinna być suplementowana zwłaszcza u dzieci, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Okresowe stosowanie suplementacji warto rozważyć w okresach osłabionej odporności i podatności na zachorowania – jesienią i zimą, po przebytych infekcjach, zwłaszcza leczonych antybiotykami. W takich okolicznościach wskazane jest także podawanie dziecku probiotyków, by wesprzeć odbudowę flory bakteryjnej niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.  

Znaczenie nawodnienia w diecie dziecka 

Woda i inne płyny są niezbędnym składnikiem w diecie dziecka w wieku szkolnym. Zgodnie z zaleceniami o optymalnej ilości płynów decyduje waga dziecka: 

  • Jeśli dziecko waży mniej niż 10 kg – powinno wypić 100 ml na każdy kilogram ciała.  
  • Przy wadze powyżej 10 kg – 1 litr płynu + 50 ml na każdy kilogram; 
  • Dziecko ważące ponad 20 kg – 1,5 l wody + 20 ml na każdy kilogram. 
  • Dzieci w wieku 10-12 lat powinny wypić 2,1 litra wody, dzieci starsze – nawet 2,5 litra.  

Większe ilości wody potrzebne są dzieciom, które aktywnie uprawiają sport, a także w czasie upałów.  

Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci picia a bidon lub butelka z wodą powinny być obowiązkowym uzupełnieniem każdego posiłku w domu, ale też śniadania zabieranego do szkoły. Większość placówek oświatowych dba, by na szkolnym korytarzu były dystrybutory wody, w większości miejscowości w Polsce dzieci mogą też sięgnąć po wodę z kranu, która spełnia normy czystości.  

Wiele dzieci nie chce jednak pić wody, preferując słodkie napoje i soki. Niestety nie jest to dobry wybór.  

Keto dieta dla dzieci - czy można ją stosować?

Polecamy

Keto dieta dla dzieci - czy można ją stosować?

Czytaj

Produkty osłabiające odporność, których lepiej unikać

Oporność nie jest nam dana raz na zawsze. Osłabiają ją infekcje, ale także my sami, korzystając w diecie z produktów, które negatywnie wpływają na układ immunologiczny. Dzieci bardzo szybko ponoszą konsekwencje złego odżywiania. Warto eliminować takie produkty, takie jak:  

  • słodycze zawierające tłuszcze utwardzone, syrop glukozowo-fruktozowy i konserwanty; 
  • dania fast food; 
  • słone przekąski z wysokoprzetworzonych produktów; 
  • konserwy i dania gotowe; 
  • produkty smażone w głębokim tłuszczu.  

Oczywiście bardzo trudno jest całkowicie wyeliminować niezdrowe jedzenie, które kusi nas wszystkich na każdym kroku. Warto jednak podawać je dziecku tylko w wyjątkowych sytuacjach.  

Jak przygotować dziecko do zmian sezonowych – dieta przy różnych porach roku 

Okres jesienno-zimowy jest czasem przeziębień i grypy, na które dzieci zapadają wyjątkowo często. Warto zatem jeszcze przed nadejściem chłodów podawać dzieciom produkty, które będą wzmacniać ich odporność. W diecie sprawdzą się produkty sezonowe, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych, zwłaszcza powinny to być warzywa i owoce wzmacniające organizm. Wskazane jest postawienie na kiszonki i zwiększoną suplementację witaminy D3. Optymalna dieta na odporność powinna być połączona z hartowaniem dziecka na świeżym powietrzu. Dbajmy też o odpowiednią podaż płynów.  

Źródła:

  1. Jarosz M., Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży www.ncez.pzh.gov.pl [dostęp: 18.09.2024 r.] 
  2. Ławniczek-Wałczyk A., Orysiak J., Stobnicka-Kupiec A., Wspomaganie dietą układu odpornościowego w walce z infekcją, Bezpieczeństwo pracy 6/2020.  
  3. Stanowisko zespołu ekspertów: Rola prawidłowego nawodnienia w zdrowym żywieniu oraz pożądane zmiany zwyczajów Polaków dotyczące spożywania płynów, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2017, XLIV, nr 4.  
  4. www.diety.nfz.gov.pl/images/E-book-Przepisy-dla-dzieci-wspolne-zdrowe-gotowanie.pdf [dostęp: 18.09.2024 r.] 

Sprawdź powiązane tematy

Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

Sprawdź
Dear User!

Before you click "Go to the Website" or close the window by clicking ×, please read the following information, as it concerns your personal data.

By clicking "Go to the website" or by closing this window, you consent to the processing of your personal data on the terms described below.

The administrator of personal data of people visiting our websites is USP Zdrowie sp. z o.o. with headquarters in Poleczki 35 street, Warsaw 02-822, Poland.

As part of USP Zdrowie services, we will collect information about the use of our websites. The scope of data collected by us includes, among others information stored in cookies, user's IP, as well as information about your device and browser.

Your data will be used by us for the following purposes: (i) providing you with access to a safe and functional website; (ii) conducting analyzes that allow to study the ways of using our websites and use their functionalities and content, as well as to improve and streamline them; (iii) marketing, including presenting you with advertisements and messages tailored to your interests and preferences (profiling).

The use of our websites will involve the use of technologies provided by third parties (e.g. Google, Facebook). As USP Zdrowie, we provide you with the opportunity to consent to the transfer of your data to the groups of recipients indicated by us by accepting all or some of the purposes of processing.

USP Zdrowie provides each user of our websites with the opportunity to exercise the right to request access to his personal data, rectify it, delete or limit processing, exercise the right to object to processing, as well as the right to transfer data. in the event that the legal basis for the processing of your personal data is your consent - we provide you with the possibility of withdrawing it at any time through dedicated mechanisms for managing privacy settings.

You can contact USP Zdrowie by: (i) sending an e-mail to the following address: daneosoboweusp@usp.pl; (ii) sending a letter to the following address: USP Zdrowie sp. z o.o., Poleczki 35 street, Warsaw 02-822, Poland.

Detailed information related to the rules for the processing of your personal data on individual USP Zdrowie websites can be found in our Privacy Policy (PL).

Below you can choose to accept all or some of the processing purposes. We will be happy if you decide to help us improve our services and websites!

Choose services
Service Description State
Solutions necessary to provide the service by electronic means
as part of our Websites, we use the localStorage solution. localStorage is a file created by the user's browser installed on his device. Thanks to the localStorage mechanism, we are able to provide our users with access to efficient and safe websites and the ability to use their functionalities (e.g. remembering your privacy settings and the possibility of changing them, remembering preferences related to the selected language of displaying the website, the ability to add products to the basket). Information saved and used as part of the localStorage mechanism will not be used to conduct marketing activities. The localStorage mechanism is necessary to provide our services in the form of Websites (Article 6 (1) (b) of the GDPR).
Analytical cookies:
cookies that are used for advanced analysis of user behavior on our websites. Analytical cookies are used, among others to analyze user behavior on Websites in order to optimize the appearance, content and functionality of websites. The legal basis for the processing of these types of cookies is your voluntary consent (Article 6 (1) (a) of the GDPR), which you can express and withdraw at any time using the functionality of our websites. Currently, USP Zdrowie uses the following analytical cookies:
Google Analytics an online tool for analyzing website statistics. The tool allows us to track traffic on our websites, including the ability to analyze user behavior on websites. Based on the data collected using Google Analytics, we are able to develop our websites and provide a friendly appearance of the website and add new, useful functionalities. Google Analytics is provided and operated by Google Ireland Limited. More information on the rules governing the processing of personal data by Google can be found here: https://policies.google.com/privacy?hl=en
Google Tag Manager tag management system developed by Google to manage JavaScript and HTML tags used for tracking and analysis on websites. Google Tag Manager is provided and operated by Google Ireland Limited. More information on the principles of personal data processing by Google can be found here: https://policies.google.com/privacy?hl=en
HotJar tool for analyzing user behavior on the website using, among others heat maps (analysis of the user's cursor behavior on the website). With this tool, we can design our websites more effectively and improve their readability and functionality. HotJar is provided and operated by Hotjar Limited. More information on the principles of personal data processing by HotJar can be found here: https://help.hotjar.com/hc/en-us/categories/115001323967-About-Hotjar
Marketing cookies:
cookies that allow us to conduct activities related to the promotion of our services, products and websites. This category of cookies will be used, inter alia, in order to show you advertisements tailored to your preferences or provide other marketing content. The legal basis for the processing of these types of cookies is your voluntary consent (Article 6 (1) (a) of the GDPR), which you can express and withdraw at any time using the functionality of our websites. Currently, USP Zdrowie uses the following marketing cookies:
Facebook Pixel the Facebook Pixel tool is a piece of code on the website that allows you to measure, optimize and create groups of recipients of advertising campaigns on Facebook. The operation of this tool enables us to run more effective advertising campaigns and provide you with content that may be of real interest to you. Facebook Pixel is provided and operated by Facebook Ireland Limited. Facebook Pixel collects basic information stored in the cookie and information about the website and your activity. Facebook Ireland Limited may transfer personal data of its users to the United States of America, based on the legal mechanisms provided for in applicable law. The basis for the transfer of your data in some cases may also be your consent, which we collect as part of our websites. therefore, we would like to draw your attention to the fact that the law on the protection of personal data in the United States of America differs from European legislation and may not provide you with the same rights as those provided for by the provisions in force in Poland, and in some cases it may also combine with the possibility of access to your data by the authorities and services of a third country. in order to ensure the fullest protection of your rights and freedoms, the mechanisms used as part of the Facebook Pixel tool prevent your identification data from being identified and are subject to automatic processes of their removal in short periods.

We would also like to inform you that when using the Facebook Pixel USP Zdrowie tool, it complies with the current Regulations of Facebook Business Tools, including the agreements on the principles of co-administration of personal data. in order to fulfill the obligation resulting from the provisions of data protection law, we would like to inform you that in the scope of processing information collected using the Facebook Pixel tool:
  1. USP Zdrowie and Facebook Ireland Limited, with its registered office at 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbor, Dublin 2, Ireland, act as joint controllers (entities jointly deciding on the purposes and methods of personal data processing).
  2. USP Zdrowie and Facebook Ireland Limited have made joint arrangements regarding the performance of their obligations under the provisions of the GDPR.
  3. USP Zdrowie and Facebook Ireland Limited are responsible for providing appropriate grounds for processing personal data related to the collection of information via Facebook Pixel. Therefore, USP Zdrowie provides users with the opportunity to voluntarily consent to the collection and use of their data for marketing purposes on the websites, in particular for the purpose of conducting marketing campaigns on Facebook. Facebook Ireland Limited provides appropriate legal grounds relating to the possibility of using the personal data of portal users for the purposes of conducting USP Zdrowie marketing activities.
  4. As part of this Privacy Policy, USP Zdrowie provides you with access to all information related to the principles of data processing as part of our business activities. Information related to the principles of personal data processing by Facebook Ireland Limited, determination of the legal basis for such processing and the methods of exercising your rights by Facebook Ireland Limited, including information on the relevant Facebook contact forms, can be found in the Data Policy available at: https://www.facebook.com/about/privacy.
  5. USP Zdrowie is responsible to the users of Internet Services for the correct operation of the mechanisms enabling obtaining and withdrawing consents to use the information collected through the Facebook Pixel tool. After receiving the data collected via Facebook Pixel, Facebook Ireland Limited is independently responsible for the rights specified in Art. 15 - 20 GDPR towards users of your social network.
  6. Both USP Zdrowie and Facebook Ireland Limited provide the possibility of exercising the right to object. in the event of receipt of a request related to an objection to the processing of personal data, USP Zdrowie and Facebook Ireland Limited will take appropriate steps regarding the further processing of their users' data.
  7. USP Zdrowie is responsible for the proper implementation and configuration of Facebook Pixel. Facebook Ireland Limited remains responsible for ensuring the security of the service offered to us and personal data processed as part of Facebook Pixel.
  8. USP Zdrowie and Facebook Ireland Limited remain responsible for the proper response to all identified data breaches. The responsibility of USP Zdrowie in connection with the use of Facebook Pixel services applies to all cases related to providing users with a properly implemented and configured tool. Facebook Ireland Limited is responsible for all data protection breaches related to processing operations performed as part of the marketing service provided to us.
LinkedIn Insight Tag short code in Java Script technology that supports conversion tracking, website audience and site demographics for LinkedIn advertising campaigns. The operation of this tool enables us to run more effective advertising campaigns and provide you with content that may be of real interest to you. The LinkedIn Insight Tag is provided and operated by LinkedIn Ireland Unlimited Company. More information on the rules for the processing of personal data with the processing of personal data by LinkedIn can be found here: https://www.linkedin.com/help/lms/answer/65513/add-the-linkedin-insight-tag-to-your-website?lang=en
Google Ads tool that is one of the elements of the Google advertising system, allowing the display of sponsored links in the search results of the Google Search Engine and on websites of entities cooperating with Google. The Google Ads tool is provided and operated by Google Ireland Limited. More information on the principles of personal data processing by Google can be found here: https://policies.google.com/privacy?hl=en
SALESmanago tool enabling the identification and monitoring of contacts and users on websites and conducting personalized marketing communication. The SALESmanago tool is provided and operated by our partner, Benhauer Sp. z o.o. More information on the principles of personal data processing using the SALESmanago tool can be found here: https://www.salesmanago.pl/marketing-automation/technologie.htm
AppNexus / Xaxis Turbine Xaxis is a global digital media platform that programmatically connects advertisers with audiences. More information on the principles of personal data processing using the Xaxis Turbine tool can be found here: https://www.xaxis.com/privacy-notice/polityka-prywatnosci-xaxis/
Selectivv tool enabling user data segmentation, used to target emissions as part of an advertising campaign. More about the rules on the site: https://selectivv.com/polityka-prywatnosci/
Campaign Manager 360 system for managing advertisements and measuring their effectiveness, designed for advertisers and media agencies. It is part of the Google Marketing Platform provided and operated by Google Ireland Limited. More information on the principles of personal data processing by Google can be found here: https://policies.google.com/privacy?hl=pl
Revhunter A tool that allows you to send advertisements to users of the Administrator's website in the form of e-mail messages that are tailored to the user's actions and behavior on the website. The retargeting service is performed via the Revhunter tool, which belongs to INIS sp. z o.o. with headquarters in Rybnik at Raciborska 35a street, Poland (TAX ID: 6423128785). More info on page: https://revhunter.pl/polityka-prywatnosci
CAKE cloud-based tool that enables campaign management, optimization and monitoring of partners in the area of performance marketing. More information here: https://getcake.com/privacy-policy/
User.com tool enabling identification and monitoring of contacts and users on websites and conducting personalized marketing communication. The User.com tool is provided and operated by our partner, User.com Sp. z o.o. More information on the principles of personal data processing using the User.com tool can be found here: https://user.com/en/privacy-policy/
Make.com is a tool for automating business processes, enabling integrations with other systems, analyzing user behavior on websites, and delivering personalized content and experiences. Make.com is provided and supported by Make.com Inc. You can find more information about the personal data processing policies using the Make.com tool here: https://www.make.com/en/privacy-notice
TikTok Pixel TikTok Pixel - A tool to integrate with your website that allows you to share website events with TikTok. When used with TikTok for Business tools, the Pixel can measure website traffic, assess the effectiveness of ad campaigns, optimize campaigns, and acquire new customers. Once properly set up and verified, the Pixel conveys information about actions taken on your site according to the events you have configured, which reflect the entire customer journey from viewing a product details page to adding an item to a cart and making a purchase. The Pixel collects data available via standard web browsers, including information about ads or events, timestamps, IP addresses, device data, and cookies that support the measurement, optimization, and targeting of your campaigns. In the future, this data will enable TikTok to customize recommendations for Pixel event settings and offer automated solutions. More information about this tool can be found in TikTok's Privacy Policy and TikTok Business Product Terms

After 5 seconds, we will refresh the page to load the current settings.