Jak naturalnie wesprzeć odporność u najmłodszych? / AdobeStock

Jak naturalnie wesprzeć odporność u najmłodszych? Cenne składniki roślinne o potwierdzonej skuteczności

Infekcje u małych dzieci są powszechnym zjawiskiem. Sprzyjają im kontakty z rówieśnikami w żłobku, nieprzewidywalne warunki pogodowe w sezonie jesienno-zimowym, nieodpowiednia dieta i przegrzewanie organizmu malucha. Dodatkowo na niekorzyść działa niedojrzałość układu immunologicznego. Co zatem zrobić, by wesprzeć odporność u najmłodszych? Czy warto skorzystać z naturalnych sposobów? Jakie naturalne substancje są wskazane u dzieci w wieku od 1 do 3 lat?

Spis treści:

Domowe sposoby na odporność

Wbrew pozorom nie trzeba wiele, by wesprzeć rozwój odporności swojego malucha. Niekiedy wystarczy odpowiednie postępowanie i zapewnienie dziecku optymalnych warunków do rozwoju, w tym również w zakresie zdolności obronnych organizmu.

Mowa tu przede wszystkim o kontakcie z rówieśnikami, optymalnych warunkach mieszkaniowych (częstym wietrzeniu, odpowiedniej temperaturze i wilgotności powietrza), a także o spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Codzienne spacery są wskazane bez względu na warunki pogodowe. Nie należy także zapominać o diecie w pełni pokrywającej zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Dzieci w wieku do 3 lat często zaczynają uczęszczać do żłobka, gdzie stykają się z różnorodnymi drobnoustrojami, co powoduje, że trudno uniknąć infekcji. By wzmocnić ich układ odpornościowy, warto rozważyć włączenie do diety substancji roślinnych o właściwościach uodparniających, które można stosować u małych dzieci już od 6. miesiąca życia.

Rośliny wspierające odporność: Czarny bez

Jest jednym z powszechniejszych składników suplementów diety wspierających odporność. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ owoc czarnego bzu w ziołolecznictwie stosowany jest od wieków. Badania dowodzą, że ma on właściwości przeciwwirusowe, immunostymulujące i przeciwzapalne. Działa również napotnie i przeciwgorączkowo. W jego składzie znajdziemy m.in. garbniki, polifenole, a także cenne białka. Co więcej, według badań czarny bez zwiększa produkcję cytokin, które biorą udział w odpowiedzi odpornościowej organizmu. Nie należy zapominać również o jego działaniu moczopędnym i przeciwbiegunkowym. Wobec tego świetnie sprawdzi się w przebiegu infekcji objawiających się biegunką.

Jak karmienie piersią wpływa na odporność dziecka i dlaczego warto zadbać o odpowiednie wsparcie po zakończeniu laktacji?

Polecamy

Jak karmienie piersią wpływa na odporność dziecka i dlaczego warto zadbać o odpowiednie wsparcie po zakończeniu laktacji?

Karmienie piersią jest jednym z najskuteczniejszych sposobów wsparcia rozwoju układu odpornościowego dziecka. W składzie mleka mamy znajduje się wiele substancji odżywczych, które mają kluczowe znaczenie dla organizmu maluszka.

Czytaj

Rośliny wspierające odporność: Acerola

Jest to krzew wywodzący się z Wysp Karaibskich. W celach leczniczych wykorzystuje się jego owoce, które charakteryzują się jasnoczerwonym kolorem. Jego prozdrowotne właściwości wynikają przede wszystkim z zawartości witaminy C, która ma duże znaczenie dla funkcjonowania układu immunologicznego. Owoce z aceroli neutralizują wolne rodniki, a także zwiększają produkcję przeciwciał, co z kolei przekłada się na zapobieganie pojawianiu się stanów zapalnych. Co więcej, działają one wzmacniająco na organizm, dzięki czemu znajdą zastosowanie również w przypadku osłabienia i nadmiernego zmęczenia. Acerolę można stosować w tabletkach, soku, syropie czy też w proszku.

Rozważna pomoc dla immunologii dziecka może ułatwić mu dobry start w placówkach opiekuńczych i pomóc w złagodzeniu kontaktu z patogenami przyniesionymi przez starsze rodzeństwo albo dorosłych.

Rozgrzewające herbatki z naturalnych produktów

W okresie infekcyjnym do codziennej diety dziecka warto wprowadzić rozgrzewające napoje z dodatkiem lipy i soku malinowego. Kwiatostan lipy charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i napotnymi, dzięki czemu zmniejsza dotkliwość objawów przy infekcjach. Oprócz tego działa również ściągająco i osłaniająco, dlatego też z powodzeniem można go stosować nie tylko w celu złagodzenia objawów infekcji, ale również w stanach zapalnych jamy ustnej.

Źródła:

  1. Waszkiewicz-Robak B., Biller E., Właściwości prozdrowotne czarnego bzu „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2018;99(3): 217-224.
  2. Zawada K., Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka „Herbalism” 2016;1(2): 22-34.
  3. Majewski J., Orylski M., Całkosiński A., et.al., Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C „Medycyna Rodzinna” 2018;2: 32-35.
  4. Krajewska J., Właściwości lecznicze kwiatostanów lipy „Farmakoterapia” 2014;10: 41-45.

Sprawdź powiązane tematy

Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

Sprawdź