Kasza jaglana – naturalny antybiotyk na jesienny czas

Kasza jaglana zawiera bogactwo drogocennych składników odżywczych, które wspierają funkcjonowanie mechanizmów obronnych organizmu. Oprócz tego poprawia pracę jelit, wpływa pozytywnie na pamięć i koncentrację, a do tego wszystkiego jest również sycąca, smaczna i lekkostrawna. Nie zawiera też glutenu, dlatego z powodzeniem można włączyć ją do jadłospisu dziecka już od 7. miesiąca życia, przygotowując dla swojej pociechy jaglankę czy też kleik jaglany. Jakie jeszcze potrawy można przygotować z kaszy jaglanej?

Spis treści:

Zdrowotne właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana zdecydowanie nie dzierży tytułu królowej kasz, ponieważ nie jest tak popularna, jak np. kasza gryczana. Co więcej, na polskich stołach gości ona stosunkowo rzadko, gdyż częściej spożywamy ziemniaki czy makarony. Zupełnie niesłusznie, gdyż kasza jaglana kryje w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, co przekłada się na jej zbawienne właściwości zdrowotne. Wytwarzana jest ona z prosa, a jej głównymi producentami są Indie, Niger, Nigeria i Chiny. Produkuje się ją również w Polsce, ale w dużo mniejszej skali niż np. pszenicę.

Stale rosnąca popularność kaszy jaglanej wynika przede wszystkim z tego, że jest ona zdrowa, sycąca, lekkostrawna, a przy tym również bezglutenowa. Jest to szczególnie istotne w kontekście chorób cywilizacyjnych w postaci celiakii czy nietolerancji glutenu. 

Kasza jaglana kryje w sobie bogactwo substancji odżywczych. Zawiera m.in. kwas foliowy, niacynę, fosfor, magnez, witaminę E, wapń, żelazo i cynk. Jest także drogocennym źródłem błonnika i białka. Za sprawą jej składu jej spożywanie jest rekomendowane nadciśnieniowcom, osobom zmagającym się z wysokim poziomem „złego” cholesterolu. Warto też włączyć ją do jadłospisu dzieci, gdyż świetnie wspiera odporność. Co więcej, kasza jaglana nazywana jest nawet „naturalnym antybiotykiem”, gdyż usuwa nadmiar śluzu przy katarze czy mokrym kaszlu. Z powodzeniem mogą ją stosować również osoby z problemami trawiennymi, przede wszystkim ze względu na jej lekkostrawność. 

Ze względu na to, że kasza jaglana zawiera związki wpływające na metabolizm jodu, jej stosowanie jest przeciwwskazane u osób z chorobami tarczycy.

Kasza jaglana dla dzieci – jak działa?

Samodzielnie przygotowana kaszka jaglana może być dobrym rozwiązaniem na początek przygody z rozszerzaniem diety dziecka. Jest ona lekkostrawna, dlatego też nie musimy mieć obaw o to, że obciąży wrażliwy brzuszek niemowlęcia. Samą kaszę jaglaną możemy ugotować na wodzie, a następnie dodać do niej mleka – w przypadku małych dzieci (do 2. lub 3. roku życia) najlepiej sprawdzi się mleko modyfikowane, które zawiera więcej wapnia i witamin, aniżeli mleko krowie. Warto też wzbogacić kaszę jaglaną o owoce, np. banany, maliny czy truskawki. Dodatkowo możemy też dodać odrobinę miodu, który poprawi walory smakowe potrawy. Warto jednak pamiętać, że miodu nie mogą spożywać dzieci poniżej 1. roku życia.

Przepisy dla niemowląt – sprawdź polecane!

Polecamy

Przepisy dla niemowląt – sprawdź polecane!

Prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta jest tak samo ważna dla dorosłych, jak i dzieci. Ma wpływ na ich harmonijny rozwój i prawidłowe funkcjonowanie, a także stan zdrowia w życiu dorosłym. Co gotować niemowlakowi, by wesprzeć jego rozwój? Poznaj ciekawe przepisy!

Czytaj

Przepisy dla dzieci z kaszy jaglanej

Kasza jaglana uchodzi za jedną z najbardziej uniwersalnych kasz – świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Można serwować ją z różnymi dodatkami, a także podawać ją na śniadanie, obiad i kolację. Warto przyzwyczajać dzieci do jej smaku już od najmłodszych lat. 

Zdrowe desery z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną z powodzeniem możemy potraktować jako bazę do przygotowania zdrowych deserków dla dziecka. Świetnie sprawdzi się do ciast, ciasteczek, placuszków czy budyniów.  

Owocowy budyń jaglany

Do jego przygotowania potrzebujemy: 

  • kaszy jaglanej (125 g), 
  • mleka roślinnego (500 ml), np. owsianego lub kokosowego,
  • miodu lub syropu klonowego (20 g),
  • dowolnych owoców: banana, malin, truskawek, borówek, kiwi, etc.

Wystarczy kaszę jaglaną ugotować na mleku, a następnie dodać do niej pokrojone w kostkę owoce i miód. Całość możemy zblendować na gładką masę w zależności od preferencji naszej pociechy. 

Kokosowe kuleczki z kaszy jaglanej 

Do ich przygotowania potrzebujemy: 

  • kaszy jaglanej (250 g), 
  • daktyli (100 g), 
  • migdałów (100 g), 
  • oleju kokosowego (20 g), 
  • wiórków kokosowych (85 g). 

Na początku należy ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją widniejącą na opakowaniu. W międzyczasie daktyle i migdały zalewamy wrzątkiem i czekamy ok. 20 minut, aż zmiękną. Następnie daktyle, migdały i ugotowaną kaszę blendujemy na gładką masę, po czym dodajemy do nich olej kokosowy i jeszcze raz całość blendujemy. Na końcu z powstałej masy lepimy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem dziecku warto je schłodzić – dzięki temu będą miały bardziej zbitą konsystencję.  

Sernik jaglany 

Do jego przygotowania potrzebujemy: 

  • kaszy jaglanej (250 g), 
  • mleka roślinnego (600 ml), 
  • laski wanilii,
  • miodu (20 g),
  • orzechów nerkowca (125 g), 
  • mleka kokosowego w puszce (250 g),
  • soku z cytryny (40 ml), 
  • skórki z cytryny.

Na początku kaszę jaglaną gotujemy na mleku roślinnym wraz z laską wanilii, a następnie pozostawiamy ją do ostygnięcia. Dalej mieszamy ją z miodem i mlekiem koksowym oraz dodajemy do niej sok z cytryny. W międzyczasie mielimy orzechy i dodajemy je do naszej mieszanki. Całość blendujemy na gładką masę i przekładamy do formy do pieczenia. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 st. C. 

Zupy z kaszą jaglaną

Zupy z kaszą jaglaną są znakomitym pomysłem na obiad dla dziecka. Są nie tylko pełne wartości odżywczych, ale również sycące i rozgrzewające. Najbardziej znaną odsłoną zupy z kaszą jaglaną w roli głównej jest oczywiście krupnik. 

Krupnik jaglany 

Do jego przygotowania potrzebujemy: 

  • wody (2 l), 
  • kaszy jaglanej (3 łyżki),
  • udka z kurczaka (1 szt.), 
  • cebuli (1 szt.), 
  • marchewki (2 szt.), 
  • korzenia pietruszki (2 szt.), 
  • ziemniaków (3 szt.),
  • masła (20 g), 
  • koperku (1 pęczek),
  • liścia laurowego (1 szt.),
  • ziela angielskiego (2 szt.).

Na początek gotujemy bulion na bazie udka z kurczaka, liścia laurowego i ziela angielskiego. Opcjonalnie możemy dodać odrobinę soli (w przypadku, gdy zupa przeznaczona jest dla starszaka). Dalej wszystkie warzywa w kroimy w kostkę: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę, po czym podsmażamy je delikatnie na maśle i dodajemy do bulionu wraz kaszą jaglaną. Całość gotujemy około 15 minut. Gotową zupę posypujemy posiekanym drobno koperkiem. 

Sałatki z kaszą jaglaną

Nieoczywistym daniem z kaszą jaglaną w roli głównej są sałatki. Stanowią one świetny sposób na przemycenie do diety dziecka warzyw, które często spotykają się z dużą dozą sceptycyzmu ze strony naszych pociech. Tak naprawdę do przygotowania sałatki możemy wykorzystać dowolne warzywa – ugotowane bądź surowe. Warto też pamiętać o odpowiednim dressingu. Poniżej nasza propozycja: 

Do przygotowania sałatki z kaszą jaglaną będziemy potrzebować: 

  • kaszy jaglanej (150 g), 
  • awokado (1 szt.), 
  • oleju roślinnego (50 ml), 
  • pomidorków koktajlowych (10 szt.), 
  • rukoli(100 g),
  • ogórków kiszonych (3 szt.). 

Na początku kaszę jaglaną gotujemy na wodzie zgodnie z instrukcją widniejącą na opakowaniu. Następnie awokado i ogórki kiszone kroimy w kostkę, a pomidory koktajlowe przekrajamy na pół. Na końcu dodajemy umyte i osuszone liście rukoli, całość skrapiamy olejem roślinnym (np. oliwą z oliwek)  i dokładnie mieszamy. 

Owsianka z kaszą jaglaną

Owsianka na bazie kaszy jaglanej to znakomity pomysł na śniadanie dla naszej pociechy. Możemy ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło, z ulubionymi owocami dziecka. Wystarczy ugotować kaszę jaglaną na wodzie lub mleku roślinnym (druga opcja będzie nieco zdrowsza), a następnie dodać do niej owoce: banany, maliny, truskawki, borówki etc. Nie należy zapominać również o substancji słodzącej. Możemy wykorzystać miód, syrop klonowy bądź też ksylitol, czyli naturalny cukier brzozowy.

Kasza jaglana – lekarstwo na jesienny czas

Kaszę jaglaną warto wdrożyć do diety dziecka w szczególności w sezonie jesienno-zimowym, który charakteryzuje się większą zachorowalnością. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że wykazuje ona właściwości antywirusowe, a także przyśpiesza usuwanie wydzielin z błon śluzowych podczas kataru czy mokrego kaszlu. Nie bez znaczenia w tym kontekście jest również to, że świetnie wspiera rozwój odporności u dzieci.

    Sprawdź powiązane tematy

    Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

    Sprawdź