A beautiful girl eating fresh fruit

Dieta wegetariańska u dziecka z zaparciem czynnościowym – Jadłospis do pobrania!

Diety wegetariańska oznacza sposób żywienia polegający na wykluczeniu części lub wszystkich produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Diety roślinne z rożnych przyczyn (w tym etycznych i ekologicznych) są coraz częściej stosowane przez dorosłych, ale również dzieci i młodzież. Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może być stosowana przez osoby w każdym wieku. Zwykle jest ona związana z wyższym spożyciem błonnika w porównaniu z tradycyjnym sposobem żywienia.

Spis treści:

Dieta wegetariańska – rodzaje

Dieta wegetariańska to sposób żywienia wykluczający spożywanie wszystkich lub niektórych rodzajów żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa (np. wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, drobiu), produktów na bazie mięsa (np. wędlin, pasztetów), ryb i owoców morza, mleka, produktów mlecznych oraz jaj.

Do najczęściej stosowanych rodzajów wegetarianizmu należą:

  • laktoowowegetarianizm – dopuszcza spożywanie mleka i produktów mlecznych oraz jaj;
  • owowegetarianizm – dopuszcza spożywanie jaj;
  • laktowegetarianizm – dopuszcza spożywanie mleka i produktów mlecznych;
  • weganizm – opiera się na wykluczeniu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (tj. mięsa, ryb, owoców morza, mleka i produktów mlecznych, jaj).

Obecnie modny stał się fleksitarianizm polegający na okazjonalnym spożywaniu niewielkich ilości różnych rodzajów mięsa. Radykalne formy wegetarianizmu tj. frutarianizm (dopuszczający spożywanie tylko surowych lub suszonych owoców, nasion i niektórych warzyw) oraz witarianizm (dopuszczający spożywanie tylko surowych warzyw i owoców; sposób odżywiania z ograniczeniem obróbki termicznej żywności) nie powinny być stosowane u dzieci.

Zapoznaj się z naszym ebookiem zawierającym przepisy wegetariańskie dla dzieci z problemami z zaparciami czynnościowymi! Opracowany przez dietetyka specjalizującego się w żywieniu klinicznym i dziecięcym, pomoże Ci zaspokoić zapotrzebowanie Twojego dziecka na błonnik i płyny zgodnie z jego wiekiem. W poradniku znajdziesz informacje dotyczące różnych rodzajów diet wegetariańskich oraz przepisy zgodne z laktoowowegetariańską dietą. Pobierz go teraz!

Dieta wegetariańska – ryzyko niedoborów

Eliminacja całych grup produktów u dzieci wiąże się z ryzykiem niedoborów określonych składników pokarmowych. W przypadku stosowania diety eliminacyjnej wskazane jest zastępowanie produktów wykluczanych z diety zamiennikami o podobnej wartości odżywczej.

W przypadku stosowania diety wegetariańskiej u dzieci istnieje ryzyko niedoborów białka, żelaza, cynku, witaminy D oraz długołańcuchowego kwasu tłuszczowego omega-3 (dokozaheksaenowego, DHA). W przypadku diety owowegetariańskiej dodatkowo mogą pojawić się u dziecka niedobory wapnia i witaminy B12 ze względy na wykluczenie mleka krowiego i produktów mlecznych. U dzieci stosujących dietę wegańską dodatkowo mogą wystąpić deficyty wapnia oraz witamin B12, B2 i A.

W badaniu kanadyjskim oceniano związek między stosowanym przez dzieci sposobem żywienia a ich wzrostem (Elliott 2022). Nie stwierdzono istotnych różnic w zakresie ich wzrostu dzieci obserwowanych od 6 mies. do 8 roku życia. Stosowanie przez dzieci diety wegetariańskiej było jednak związane z wyższym ryzykiem niedowagi w porównaniu z dziećmi odżywiającymi się w sposób tradycyjny.

W polskim badaniu oceniono wpływ stosowania diety wegetariańskiej i wegańskiej przez dzieci w wieku 5-10 lat na wskaźniki antropometryczne, niedobory pokarmowe, masę kostną i niedobory pokarmowe (Desmond 2021). W porównaniu z tradycyjnym sposobem żywienia, dzieci stosujące dietę wegańską cechowały się niższym wzrostem, niższą masą kostną, niższym stężeniem lipoprotein LDL (tzw. złego cholesterolu), żelaza i witaminy B12 oraz witaminy D (w grupie bez suplementacji). Niedobór witaminy B12, anemia z powodu niedoboru żelaza, niskie stężenie ferrytyny występowały częściej u dzieci wegańskich w porównaniu z dziećmi stosującymi diety wegetariańską lub tradycyjną. Jedna trzecia dzieci stosujących dietę wegetariańską lub wegańską nie otrzymywała suplementacji witaminą B12 lub produktów wzbogacanych w tę witaminę. Prawdopodobny niedobór witaminy B12 występował u 19% wegetariańskich i 40% wegańskich dzieci. Niedobór tej witaminy u dzieci może prowadzić do trwałych zaburzeń poznawczych. Jedna trzecia dzieci stosujących dietę roślinną nie otrzymywała suplementu witaminy D. Suplementacja witaminami B12 i D była skuteczna w leczeniu ich niedoborów pod warunkiem ich przyjmowania. Umiarkowany niedobór żelaza występował u 2% wegetarian i wegan.

Opiekunowie dzieci stosujących diety wegetariańskie lub wegańskie powinni być przeszkoleni z odpowiedniego bilansowania roślinnych posiłków, stosowania roślinnych zamienników o zbliżonej wartości odżywczej do eliminowanych produktów, zasadności suplementacji oraz o potencjalnych korzyściach i ryzyku stosowania tego rodzaju sposobu żywienia w tej grupie wiekowej. Optymalnie dziecko na diecie wegetariańskiej (zwłaszcza wegańskiej) powinno być opieką pediatry i dietetyka.

Dieta wegetariańska u dziecka z zaparciem czynnościowym

W przypadku dzieci z zaparciem czynnościowym korzyścią wynikającą ze stosowaniem diet roślinnych jest zwiększone spożycie warzyw i owoców oraz nasion roślin strączkowych. Stosowanie diety wegetariańskiej lub wegańskiej jest zwykle związane z wyższym spożyciem błonnika w porównaniu z tradycyjnym sposobem odżywiania, co może być korzystne w kontroli objawów. Niezależnie od sposobu odżywiania dziecka z zaparciem czynnościowym, opiekun powinien monitorować spożycie płynów i błonnika (w razie potrzeby może skonsultować się z dietetykiem). Obecnie zaleca się, aby u dziecka z zaparciem czynnościowym spożycie błonnika i płynów było zgodne z normami dla wieku (patrz Normy Żywienia dla Populacji Polskiej i ich zastosowanie).

Zaparcia u dzieci z zespołem jelita drażliwego – jak sobie radzić?

Polecamy

Zaparcia u dzieci z zespołem jelita drażliwego – jak sobie radzić?

Czytaj

Dieta wegetariańska u niemowląt, dzieci i młodzieży – rekomendacje

Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻDz) wskazuje, że diety wegetariańskie niezależnie od ich rodzaju mogą być stosowane przez niemowlęta, dzieci i młodzież. Dzieci stosujące dietę wegetariańską wymagają specjalistycznej opieki i odpowiedniej suplementacji.

Dieta wegańska u niemowląt – rekomendacje ESPGHAN

Komitet ds. Żywienia ESPGHAN dopuszcza stosowanie diety wegańskiej u dzieci tylko pod warunkiem zapewnionej opieki dietetyka i zachowania właściwej suplementacji. Rodzice lub opiekunowie powinny być poinformowani o możliwym poważnym ryzyku dla zdrowia i życia dziecka związanym ze stosowaniem niezbilansowanej diety lub brakiem odpowiedniej suplementacji. Generalnie nie zachęca się, aby stosować diety wegańskie u niemowląt w trakcie rozszerzania diety, choć teoretycznie jest to możliwe.

 

Autor: mgr Agata Stróżyk, dietetyczka kliniczna i dziecięca, doktorantka w Klinice Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkini Komitetu AHP Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) oraz członkini Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻD).

Źródła:

  1. Szajewska H. i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria 2021; 18: 7-24. Standardy Medyczne/Pediatria 2021; 18: 7-24.
  2. Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton N, Fidler Mis N, Hojsak I, Hulst JM, Indrio F, Lapillonne A, Molgaard C. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Jan;64(1):119-132.Normy żywienia dla populacji Polski I ich zastosowanie pod red. M. Jarosza i wsp. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
  3. Tabbers M.M. i wsp. Evaluation and treatment of functional constipation in infants and children: evidence–based recommendations from ESPGHAN and NASPGHAN. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2014; 58(2): 258-274.
  4. Schürmann S, Kersting M, Alexy U. Vegetarian diets in children: a systematic review. Eur J Nutr. 2017 Aug;56(5):1797-1817.
  5. Agnoli C, Baroni L, Bertini I, Ciappellano S, Fabbri A, Papa M, Pellegrini N, Sbarbati R, Scarino ML, Siani V, Sieri S. Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017 Dec;27(12):1037-1052.
  6. Desmond MA, Sobiecki JG, Jaworski M, Płudowski P, Antoniewicz J, Shirley MK, Eaton S, Książyk J, Cortina-Borja M, De Stavola B, Fewtrell M, Wells JCK. Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets. Am J Clin Nutr. 2021 Jun 1;113(6):1565-1577.
  7. Elliott LJ, Keown-Stoneman CDG, Birken CS, Jenkins DJA, Borkhoff CM, Maguire JL; TARGet KIDS! COLLABORATION. Vegetarian Diet, Growth, and Nutrition in Early Childhood: A Longitudinal Cohort Study. 2022 Jun 1;149(6):e2021052598.
  8. Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-1980.

Sprawdź powiązane tematy

Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

Sprawdź