Sok na odporność – jaki wybrać i czy działa?\ Adobe Stock

Sok na odporność – jaki wybrać i czy działa?

Układ odpornościowy dziecka rozwija się nawet do 15. roku życia. Warto go systematycznie wspierać m.in. właściwą dietą. Dobrym sposobem na wzmocnienie organizmu jest spożywanie soków – zarówno owocowych, jak i warzywnych.

Spis treści:

Czy sok działa na wzmocnienie organizmu?

Sok z owoców czy warzyw to bardzo korzystny dla zdrowia produkt. Zapewnia on skoncentrowaną dawkę cennych witamin i minerałów, a także wielu innych wartościowych składników, np. enzymów odgrywających istotną rolę w wielu procesach życiowych (ich niedobór powoduje osłabienie systemu immunologicznego, co zwiększa podatność na rozmaite choroby).

Nie ulega wątpliwości, że sok na odporność może być istotnym uzupełnieniem diety dziecka. Tego typu napoje są łatwiej przyswajalne przez organizm niż owoce i warzywa jedzone w całości. Poza tym łatwiej wypić szklankę płynu wyciśniętego z jabłek, marchewek czy buraków niż jednorazowo zjeść kilogram tych specjałów. 

Soki wzmacniające organizm mają jeszcze jedną zaletę – są zwykle smaczne i lubiane przez dzieci. Ich przygotowywanie w domu może być przy okazji ciekawą oraz pożyteczną zabawą.

Jakie soki na odporność można podawać przedszkolakowi?

Rodzice często zastanawiają się, jaki sok na odporność będzie najskuteczniejszy. Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wiele tego typu produktów charakteryzuje się potężnymi wartościami odżywczymi. 

Soki uodparniające wyciska się m.in. z czarnej porzeczki, która jest skarbnicą witaminy C (w 100 g owoców kryje się od 100 do 300 mg kwasu askorbinowego). Witamina C nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale również przyspiesza gojenie się ran, hamuje tworzenie sińców, a także – wspólnie z żelazem – wspomaga leczenie anemii.

Na uwagę zasługuje sok z brzozy. Pozyskiwany wczesną wiosną płyn zwany oskołą ma delikatny, słodkawy smak, dlatego sprawdzi się np. jako składnik pożywnego koktajlu. Jest bardzo bogatym źródłem minerałów, zwłaszcza miedzi, cynku i manganu, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie systemu immunologicznego.

Jakie soki na odporność są jeszcze zalecane? Na pewno wyciskane z owoców cytrusowych, ale także malin, aronii, dzikiej róży, jabłek. Dużą dawkę witaminy C oraz innych wartościowych składników dostarczają też soki z kiszonej kapusty, ogórków oraz buraków, choć nie wszystkie dzieci przepadają za ich charakterystycznym smakiem.

Sok ze sklepu czy sok wyciskany w domu?

Soki na wzmocnienie organizmu najlepiej przygotować w domu, ponieważ mamy wówczas pełną kontrolę nad tym, z czego są wytwarzane. Zamiast sokowirówki warto użyć wolnoobrotowej wyciskarki, dzięki której w napoju pozostaje więcej cennego błonnika pokarmowego, witamin oraz innych składników odżywczych.

Decydując się na kupno takiego napoju w sklepie, zdecydowanie unikajmy tzw. nektarów, czyli rozcieńczonego soku wzbogacanego zazwyczaj cukrem i innymi słodzikami, sztucznymi aromatami, barwnikami oraz konserwantami. 

Na miano soku zasługuje tylko napój otrzymywany z zagęszczonych soków tłoczonych lub przecierów owocowych (ten drugi ma więcej wartości prozdrowotnych). Dozwolone jest wzbogacenie go witaminami, minerałami i kwasami spożywczymi (na przykład cytrynowym).

Dlaczego najmłodsi chorują najczęściej i jak zmobilizować rozwijający się układ odpornościowy?

Polecamy

Dlaczego najmłodsi chorują najczęściej i jak zmobilizować rozwijający się układ odpornościowy?

Małe dzieci chorują średnio 6-10 razy do roku, znacznie częściej niż osoby dorosłe. Jest to zupełnie normalne i nie powinniśmy się tym przesadnie zamartwiać. Szczyt infekcji przypada zwykle na sezon jesienno-zimowy, szczególnie kiedy nasze pociechy przekraczają próg żłobka albo do jakiejś publicznej placówki chodzi ich starsze rodzeństwo.

Czytaj

Proste przepisy na domowe soki uodparniające

Ile soku należy wypić, by wzmocnić odporność organizmu? Przyjmuje się, że optymalną dawką jest ok.0,5 litra świeżo wyciśniętego napoju dziennie, spożywanego małymi łykami, najlepiej przed posiłkami. 

Wiele osób na odporność poleca sok z aloesu. Mięsiste liście tej popularnej rośliny doniczkowej kryją bogactwo cennych składników odżywczych, które poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego, regulują przemianę materii i wykazują właściwości antybakteryjne. 

Jak pozyskać sok z aloesu? Wystarczy obciąć kilka liści z rośliny (mającej przynajmniej 3 lata), po czym usunąć z nich kolce, pokroić na mniejsze kawałki i na minimum dobę umieścić w lodówce, najlepiej w papierowej torebce. Później należy je rozkroić i łyżeczką wydobyć zalegający we wnętrzu „żel”, oczywiście razem z sokiem. Jest trochę gorzkawy, dlatego raczej nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świetnie sprawdza się natomiast jako dodatek do innych soków, zwłaszcza z owoców cytrusowych: pomarańczy albo grejpfrutów.

Jakie soki na układ immunologiczny można jeszcze przygotować w domu? Świetnie sprawdzą się mieszanki, np. z jabłek i żurawiny lub szpinaku, pomarańczy i limonki. Wszystkie składniki wystarczy umieścić w wyciskarce i uzyskać z nich sok.

    Sprawdź powiązane tematy

    Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

    Sprawdź