Jaki obiad dla roczniaka przygotować?
Spis treści:
Jakie produkty może jeść roczne dziecko?
Większość dzieci po ukończeniu pierwszego roku życia zaczyna spożywać posiłki razem z rodzicami. Dieta małych dzieci powinna być jednak lekkostrawna, nie może zawierać zbyt dużo przypraw, a szczególnie tych ostrych. 1000 pierwszych dni życia to czas bardzo intensywnego rozwoju dziecka, dlatego tak ważne jest, by menu było odpowiednio zbilansowane.
– Prawidłowo skomponowana dieta to główny czynnik warunkujący odpowiedni wzrost i rozwój dziecka – zarówno fizyczny jak i psychiczny. W diecie rocznego dziecka powinny znaleźć się produkty z każdej grupy spożywczej, co zapewni dostęp do wszystkich podstawowych składników odżywczych – makroskładników (białka, tłuszcze i węglowodany), witamin (witaminy D, C, E i z grupy B) oraz składników mineralnych (żelazo, wapń, jod i magnez). Dziecko każdego dnia powinno spożywać cztery porcje owoców, pięć porcji warzyw, pięć porcji produktów zbożowych, mięso, drób, ryby oraz jedną porcję jaj, trzy porcje mleka i przetworów mlecznych oraz jedną porcję zdrowych tłuszczy. Należy pamiętać o kontynuacji suplementacji witaminą D – mówi Aleksandra Kotlarz-Woźniak, dietetyczka i psychodietetyczka z poradni żywieniowej PROzdrawiam (www.prozdrawiam.pl).
O czym pamiętać, przygotowując obiad dla małego dziecka?
Roczne dziecko powinno spożywać minimum pięć posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach. Na co zwrócić uwagę, przygotowując obiad dla roczniaka?
- Wielkość porcji. Zbyt dużo jedzenia może zniechęcić dziecko. Lepiej podać dziecku mniej i ewentualnie dołożyć, gdy talerz będzie pusty, niż zabierać talerz pełen jedzenia.
- Sposób przygotowania potraw. Najlepsza techniką przygotowywania potraw dla rocznego dziecka jest gotowanie. Dania gotowane lub przygotowane na parze są lekkostrawne. W diecie rocznego dziecka nie powinny znajdować się dania smażone na głębokim tłuszczu, np. frytki.
- Różnorodność. – Należy pamiętać o różnorodności stosowanych produktów. Źródła białka należy stosować zamiennie – mięso, drób, tłuste ryby morskie powinny pojawić się 1-2 razy w tygodniu. Nie zapominamy o węglowodanach, tj. ziemniakach, kaszy, ryżu, makaronie oraz o tłuszczach, czyli oliwie i różnego rodzaju olejach dodawanych do potraw. W diecie dziecka powinien znaleźć się również nabiał i duże ilości warzyw – podkreśla Aleksandra Kotlarz-Woźniak.
Jeśli dziecko jest niejadkiem i istnieje ryzyko, że nie zje obiadu z dwóch dań, lepiej zacząć od podania mu drugiego dania, które jest bardziej wartościowe od zupy.
– Obiad roczniaka to główny posiłek w ciągu dnia, który powinien dostarczać około 25 proc. kalorii z ogólnej puli energii do spożycia. Zaleca się, aby składał się z dwóch dań – zupy, najlepiej wywaru na bazie warzyw oraz drugiego dania zawierającego pełnowartościowe źródło białka, tłuszczu, węglowodanów złożonych oraz porcję warzyw – dodaje ekspertka.
Szybki obiad dla roczniaka
Przepisy na zdrowy, a jednocześnie szybki obiad dla roczniaka są wybawieniem dla zapracowanych rodziców. Smaczny obiad można przygotować nawet w 20 minut. W zależności od preferencji i upodobań dziecka jego bazą mogą być ziemniaki, makaron, ryż lub kasza, które należy połączyć z mięsem, rybą lub warzywami. Warzywa mogą zawierać szkodliwe substancje, dlatego najlepiej wybierać te pochodzące z pewnego źródła. Poza sezonem można wykorzystać warzywa mrożone, które zachowują naturalny smak i aromat. Podobnie jak świeże, mrożone warzywa są źródłem witamin i składników mineralnych.
Polecamy
Zdrowe obiady dla dzieci – czyli jakie?
Wszystkim rodzicom zależy, aby obiad, podstawowy posiłek w ciągu dnia, był zdrowy. Gdy dziecko chodzi do żłobka lub przedszkola, zazwyczaj mamy pewność, że karmione jest tam zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania. Warto je poznać, gdy sami gotujemy dla naszej pociechy. Szybkie i zdrowe obiady dla dzieci? To jest proste!
Obiad dla roczniaka – przepisy
Szybki obiad dla roczniaka powinien składać się z dwóch dań. Można jednak przygotować obiad jednodaniowy, który zawiera wszystkie składniki odżywcze. Przedstawiamy szybkie i smaczne pomysły na obiad dla roczniaka.
- Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem – to również doskonała okazja do nauki jedzenia widelcem. Jeśli jednak dziecko nie będzie radziło sobie z makaronem, można go rozdrobnić.
- Zupa pomidorowa – zarówno ta z ryżem, jak i z makaronem czy kluskami lanymi jest jednym z ulubionych dań małych dzieci.
- Pulpety z białej ryby, ryżu i jajka – w połączeniu z marchewką z jabłkiem lub marchewką z groszkiem będą stanowić pełnowartościowy i zdrowy obiad.
- Potrawka z królika – mięso z królika jest cennym źródłem witamin z grupy B i minerałów. Zawiera dużo przyswajalnego białka i niską ilość cholesterolu. Można połączyć je z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką dziecka.
Większość obiadów przygotowywanych dla roczniaka, po doprawieniu, można podać pozostałym członkom rodziny.