Przyprawy korzenne w ciąży - czy są bezpieczne? /fot. iStock Przyprawy korzenne w ciąży – czy są bezpieczne? /fot. iStock

Przyprawy korzenne w ciąży – czy są bezpieczne?

Przyprawy korzenne ze względu na intensywny aromat są chętnie stosowane w kuchni i stanowią niezbędny składnik niektórych potraw. Oprócz tego, że poprawiają smak sporządzanych dań, wykazują także wiele właściwości prozdrowotnych. Jednak czy wszystkie przyprawy korzenne w ciąży są bezpieczne?

Spis treści:

Co to są przyprawy korzenne

Na pewno każda z nas spotkała się z określeniem „przyprawy korzenne”. Wielu osobom kojarzy się ono przede wszystkim ze świątecznymi wypiekami i zimowymi, rozgrzewającymi smakami. Czym są przyprawy korzenne? Chociaż nie mają one ścisłej definicji, określa się w ten sposób przede wszystkim przyprawy o intensywnym, często rozgrzewającym aromacie i smaku. Wbrew nazwie nie muszą być otrzymywane z korzeni, mogą pochodzić z różnych części roślin. Do przypraw korzennych zaliczamy między innymi: goździki, anyż, cynamon, szafran, gałkę muszkatołową, wanilię, kurkumę, kolendrę, kardamon, imbir, ziele angielskie.

Jak działają przyprawy korzenne

Przyprawy korzenne to nie tylko intensywny smak, ale także liczne właściwości prozdrowotne. Wykazują one przede wszystkim działanie przeciwdrobnoustrojowe, wzmacniające odporność oraz wspomagające trawienie i pobudzające apetyt. Zwiększając wydzielanie soków trawiennych, mogą też przeciwdziałać kamicy żółciowej, a w przypadku imbiru i cynamonu udowodniono działanie obniżające poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Zioła w ciąży – które spożywać, a których warto unikać?

Polecamy

Zioła w ciąży – które spożywać, a których warto unikać?

Zioła, napary i leki na bazie ziół są postrzegane jako bezpieczne. Jakie masz pierwsze skojarzenie, gdy myślisz „zioła”? Zazwyczaj nasze myśli krążą wokół natury, bezpieczeństwa, łagodnego działania. Leki ziołowe są stosowane od stuleci, ale to nie znaczy, że ich działanie jest zawsze bezpieczne.

Czytaj

Przyprawy korzenne w ciąży – czy można z nich korzystać

Podczas stosowania przypraw korzennych w ciąży należy zachować ostrożność. Pomimo licznych efektów korzystnych dla naszego zdrowia niektóre z nich mogą negatywnie wpływać na rozwój płodu, a nawet prowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu. Wprowadzanie do diety większych ilości ziół i przypraw korzennych w ciąży warto uprzednio skonsultować z lekarzem – niektóre mogą być stosowane w małych, przyprawowych dawkach, w dużych natomiast są stanowczo przeciwwskazane.

Bezpieczne przyprawy korzenne w ciąży

Bezpieczne przyprawy korzenne w ciąży, które nie tylko nie zaszkodzą, ale mogą pomóc na częste ciążowe dolegliwości, to imbir i goździki.

  • Imbir

Wykazuje silne działanie przeciwzapalne i pobudzające układ immunologiczny. Wspiera procesy trawienia, chroni serce i zmniejsza insulinooporność. Z punktu widzenia ciężarnych najważniejsze są jednak jego silne właściwości przeciwwymiotne – wykorzystywane nie tylko w łagodzeniu porannych mdłości, ale także w leczeniu choroby lokomocyjnej, a nawet profilaktyce wymiotów po chemioterapii. 

  • Goździki

Są przyprawą cenioną nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości przeciwdrobnoustrojowe – przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Biorąc pod uwagę ich działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, goździki świetnie sprawdzają się w leczeniu łagodnych stanów zapalnych jamy ustnej czy przeziębień. Nie powinny być jednak stosowane przez osoby cierpiące na nadciśnienie lub problemy z krzepliwością krwi, nie wolno ich także łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi.

Niebezpieczne przyprawy korzenne w ciąży

Niebezpieczne przyprawy korzenne w ciąży, których stosowanie może wiązać się z ryzykiem poronienia lub wad rozwojowych płodu, to:

  • cynamon – obecna w nim kumaryna zwiększa ryzyko poronienia, a także powstania wad rozwojowych w obrębie wzroku, słuchu i wzrostu;
  • kurkuma – pobudza skurcze macicy, co może prowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu;
  • żeń-szeń – jego stosowanie może negatywnie wpływać na rozwój płodu, spowalniając go i sprzyjając powstawaniu wad wrodzonych;
  • olejek anyżowy – wykazuje silne działanie toksyczne na płód;
  • curry – zawiera w swoim składzie przyprawy niebezpieczne w ciąży.

Jak wykorzystywać przyprawy korzenne w ciąży

Niezależnie od tego, czy dana przyprawa korzenna jest uznawana za bezpieczną, czy niebezpieczną w ciąży, należy zachować ostrożność przy jej stosowaniu. W tym okresie warto zrezygnować z potraw bazujących na intensywnych ziołach, zawierających je suplementów oraz rozgrzewających koktajli z kurkumą, anyżem, pieprzem lub cynamonem. Korzystając z przypraw korzennych w ciąży, z uwagi na zdrowie oczekiwanego dziecka należy zachować umiar i stosować je jedynie w niewielkich dawkach przyprawowych, a wszelkie niepokojące objawy konsultować z lekarzem.

Infografika: Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta w ciąży?

Dieta w ciąży - jak zdrowo odżywiać się w ciąży?

Źródła:

  1. Gawron-Gzella A., Aktywność antyoksydacyjna popularnych przypraw, „Postępy Fitoterapii” 2021, 22(3).
  2. Łuczak A., Nowak M., Szałek E., Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, „Farmacja współczesna” 2017, 10.
  3. Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, „Farmacja Polska” 2009, 65(1).

    Sprawdź powiązane tematy

    Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

    Sprawdź