Dieta wegańska w ciąży – jak prawidłowo się odżywiać?
Spis treści:
Na czym polega weganizm?
Weganizm jest bardziej restrykcyjną formą wegetarianizmu, wykluczającą z diety nie tylko mięsa i ryby, ale także produkty odzwierzęce, takie jak: jajka, nabiał czy żelatyna. Dieta wegańska opiera się więc na spożywaniu wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego. Wiele osób kojarzy weganizm przede wszystkim z kwestiami etycznymi – wrażliwością na cierpienie zwierząt, nie tylko w ubojniach i rzeźniach, ale także w hodowlach przemysłowych ukierunkowanych na produkcję jaj czy mleka. Ten sposób odżywiania bywa jednak wybierany także jako bardziej ekologiczny i sprzyjający naszej planecie, jak i jako dieta korzystniejsza dla naszego zdrowia.
Weganizm w ciąży – czy to dobry pomysł?
Jak jednak wygląda kwestia weganizmu w ciąży, kiedy nasz organizm ma szczególne zapotrzebowania żywieniowe, a niedobory mogą zaszkodzić rozwijającemu się dziecku? Drastyczne zmiany diety i stylu życia w okresie ciąży nie są zalecane. Jeśli pozytywny wynik testu ciążowego stał się motywatorem do zdrowszego odżywiania, należy pamiętać, że zmiany powinno się wprowadzać stopniowo. Nagłe przejście na weganizm w ciąży lub jego porzucenie może więc nie być najlepszym pomysłem.
– Zgodnie z aktualnymi zaleceniami odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i spełnia zapotrzebowanie żywieniowe, także u kobiet w ciąży i okresie laktacji – podkreśla dietetyczka Małgorzata Merecka.
Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby stopniowo wykluczyć produkty odzwierzęce lub kontynuować dietę wegańską w ciąży.
Jak prowadzić wegańską dietę w ciąży?
Dieta wegańska w ciąży, ze względu na większe zapotrzebowanie na niektóre składniki, wymaga znacznie więcej uwagi na co dzień. Może być ona zdrowa i pełnowartościowa, jednak aby to osiągnąć, musi być odpowiednio zbilansowana, a najlepiej stosowana pod okiem specjalisty.
Zgodnie z informacjami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: – U kobiet ciężarnych będących pod opieką lekarza i wyspecjalizowanego w diecie roślinnej dietetyka nie zauważa się niedoborów pokarmowych oraz zaburzenia rozwoju oraz wagi urodzeniowej dziecka.
Dietetyczka Małgorzata Merecka wskazuje na konieczność uwzględnienia kilku kluczowych aspektów.
- Białko – w czasie ciąży i laktacji zapotrzebowanie na białko rośnie nawet o 25 g na dobę. Należy zadbać o to, by dostarczyć pełny komplet aminokwasów w ciągu całego dnia – niekoniecznie w jednym posiłku. Najlepszym źródłem białka w diecie wegańskiej są rośliny strączkowe i lekkostrawne tofu.
- Żelazo – zapotrzebowanie na nie jest na tyle duże, że jego pokrycie wyłącznie z produktów roślinnych staje się niemożliwe, dlatego kobiety w ciąży powinny suplementować ten pierwiastek. Na diecie wegańskiej żelazo powinno być przyjmowane jako osobny suplement, a nie składnik w kompleksach witaminowych.
- Witamina D – jej ilość w produktach żywnościowych jest na tyle mała, że kobiety w ciąży powinny ją suplementować również poza okresem jesienno-zimowym.
- Kwasy omega-3 – u kobiet w ciąży oraz karmiących, które nie spożywają ryb konieczna jest suplementacja w dawce nawet 400-600 mg/dzień.
- Kwas foliowy – dieta wegańska charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością folianów, jednak mimo tego w okresie ciąży konieczna jest suplementacja.
- Witamina B12 – wymaga stałej suplementacji. Jest obecna w niektórych produktach roślinnych, jednak w formie nieaktywnej.
Polecamy
Dieta wegańska – co jeść dla zdrowia całej rodziny?
Od kilkunastu lat obserwuję trendy żywieniowe w dietetyce i widzę, że nigdy wcześniej zainteresowane dietą wegańską nie było tak duże jak teraz. Jednocześnie wokół weganizmu narosło wiele mitów, które sprawiają, że część osób obawia się przejścia na dietę rośliną z powodu ryzyka niedoborów pokarmowych czy trudności praktycznych.
Co jedzą weganki w ciąży?
Wegańska ciąża wymaga odpowiedniego doboru składników i wprowadzenia dużej różnorodności w spożywanych daniach. Często niezbędne jest też dodatkowe zgłębienie się w skład produktów. Dobrym przykładem jest tutaj białko – pełnowartościowe, a więc zawierające cały komplet niezbędnych aminokwasów, znajduje się w nielicznych produktach roślinnych (amarantus, komosa ryżowa), w związku z czym pojedyncze aminokwasy należy pozyskiwać z różnych źródeł. Należy na przykład wysokobiałkowe, lecz ubogie w lizynę produkty zbożowe uzupełniać roślinami strączkowymi.
– Warto jednak pamiętać, że strączki mają działanie wzdymające, co może być szczególnie dokuczliwe w czasie ciąży, dlatego aby zmniejszyć ilość substancji gazotwórczych należy je długo moczyć (nawet dwie doby). Wymieniając wodę w czasie moczenia, możemy znacznie polepszyć strawność strączków – radzi Małgorzata Merecka.
Z ostrożnością należy także wprowadzać do diety algi morskie, które ze względu na wysoką zawartość jodu mogą być spożywane w dawce nie większej niż 15 mg/dzień. Trzeba także oczywiście przyłożyć szczególną uwagę do dokładnego mycia warzyw i owoców.
Jakie są składniki diety wegańskiej w ciąży?
Co jedzą weganie w ciąży w celu zapewnienia sobie najlepszego źródła niezbędnych składników odżywczych? Do najbardziej wartościowych produktów należą:
- owoce, także suszone,
- zielone warzywa (np. brokuł, kapusta, szpinak, brukselka, jarmuż),
- rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, soczewica, fasola, groch łuskany),
- produkty pełnoziarniste (ryż brązowy, kasza gryczana, quinoa, amarantus),
- produkty sojowe (jogurt, mleko, tofu, tempeh),
- algi (spirulina, chlorella),
- grzyby,
- orzechy, nasiona i zarodki pszenne,
- fortyfikowane napoje roślinne i płatki śniadaniowe wzbogacone w witaminę B12.
Dieta wegańska w ciąży – opinie specjalistów
Dietetyczka Małgorzata Merecka i eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej są zgodni, że prawidłowo prowadzona dieta wegańska w ciąży jest bezpieczna. Opinię tę podzielają także specjaliści zagraniczni, jednocześnie dodając, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska w ciąży nie tylko nie szkodzi, ale też może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.
Zgodnie ze stanowiskiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego: – Odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania oraz dla sportowców.
Ekspert:
Małgorzata Merecka – dietetyczka kliniczna z doświadczeniem w pracy z pacjentami z chorobami dietozależnymi oraz sportowcami. Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, która swoją wiedzę pogłębiała pracując w Poradni Dietetyki Medycznej GRMED. dietetyk.merecka@gmail.com / IG: @dietetyk_merecka.