Dieta na płodność - co jeść? / gettyimages

Dieta na płodność – co jeść, aby zajść w ciążę?

Starasz się o dziecko? Swoje szanse na ciążę zwiększysz, sięgając po zdrową żywność. Jakie składniki są ważne dla kobiet planujących potomstwo? Jakie produkty wykluczyć z codziennego jadłospisu? I dlaczego warto zwrócić uwagę na suplementację kwasu foliowego i witaminy D? Wraz z dietetyczką zajmującą się dietą przyszłych mam, Joanną Skałecką, rozwiewamy wszystkie wątpliwości.

Spis treści:

Dieta na zajście w ciążę - jakie składniki musisz dostarczyć?

Zrezygnowałaś z alkoholu, dbasz o regularną aktywność fizyczną, a ulubioną aplikacją w twoim smartfonie stał się kalendarzyk miesiączkowy. Co jednak z twoją dietą? Tutaj też musi nastąpić zmiana – ma być smacznie, ale (i przede wszystkim) zdrowo.

Żelazo

Żelazo to ważny pierwiastek, nazywany często „pierwiastkiem płodności”.

Żelazo odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek jajowych oraz za „zdrowie” zarodka. Dieta bogata w ten składnik mineralny pozwala uniknąć niepłodności owulacyjnej, a także zwiększa szanse na zajście w ciążę. Poziom żelaza warto zbadać jeszcze przed zajściem w ciążę, aby wykluczyć jego niedobory. W czasie ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta niemal dwukrotnie – wyjaśnia Joanna Skałecka, dietetyczka, znana w mediach społecznościowych jako „Trenerka Zdrowej Diety”.

Zdrowe tłuszcze

Kolejnym składnikiem niezbędnym dla przyszłej mamy jest zdrowy tłuszcz.

– Tłuszcze nienasycone sprzyjają poprawie płodności, zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę i zmniejszają stany zapalne. Znajdziemy je w: olejach roślinnych, orzechach i nasionach, tłustych rybach morskich. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe DHA, które wchodzą w skład komórek mózgu oraz siatkówki oka – dodaje dietetyczka.

Witamina D w ciąży

Przyszła mama powinna też dostarczać swojemu organizmowi witaminę D. Dietetyczka wskazuje, że jej niedobór może obniżyć szanse na dziecko niemal o połowę.

– Witamina D wpływa na endometrium, plemniki, ma znaczenie przy zagnieżdżeniu zarodka. Warto też wiedzieć, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej czy bakteryjnego zapalenia pochwy w ciąży – mówi Joanna Skałecka.

Ekspertka zaleca, by badanie poziomu witaminy D wykonywać co 3 miesiące. Wszystko, by kontrolować słuszność dawki oraz stopień wysycenia organizmu.

Kwas foliowy w ciąży

Suplementację kwasem foliowym (nazywanym także witaminą B9) należy rozpocząć min. 3 miesiące przed planowaną ciążą.

– Zanim zaczniemy jednak przyjmować kwas foliowy, warto zbadać, czy nie posiadamy mutacji genu MTHFR (dotyczy to nawet 50 proc. kobiet). Mutacja ta powoduje, że nie jesteśmy w stanie właściwie przyswoić zwykłego kwasu foliowego – dodaje dietetyczka.

Produkty wspomagające zajście w ciążę

Papryka

Papryka to jedno z warzyw, z którym zdecydowanie powinni zaprzyjaźnić się przyszli rodzice (nie tylko przyszła mama!). Bardzo duża zawartość witaminy C (kilkakrotnie więcej niż w cytrynie) poprawia drugą fazę cyklu miesięcznego (fazę lutealną) i wpływa pozytywnie na jakość śluzu płodnego. A co dla mężczyzn? Papryka wpływa na poprawę jakości plemników i ich ruchliwość.

Rośliny strączkowe

Przyszła mama powinna też włączyć do swojej diety rośliny strączkowe.

– Warto, nie tylko ze względu na cenne białko roślinne, ale również na bogactwo żelaza i cynku, które mają pozytywny wpływ na regularność cykli oraz jakość nasienia – wymienia ekspertka.

Dieta na płodność – jakie produkty wykluczyć z menu?

Na kobiecą i męską płodność pozytywnie wpływa unikanie przetworzonej żywności.

Przyszli rodzice już na pół roku przed planowaną ciążą powinni na dobre wyeliminować fast food, kolorowe gazowane napoje, sklepowe słodycze, wędliny niskiej jakości. Alkohol i papierosy również bezwzględnie powinny zostać odstawione. Im bliżej natury, tym zdrowiej! – dodaje Joanna Skałecka.

Dieta dla przyszłego taty

Na męską płodność pozytywnie wpływają cynk i selen, które związane są z produkcją testosteronu. Znajdziemy je m.in. w pestkach dyni, rybach, owocach morza, roślinach strączkowych, pełnoziarnistych produktach.

Podobnie działa witamina E, którą znajdziemy w olejach roślinnych, jajach, margarynie, orzechach laskowych. Nie należy również zapominać o witaminie C mającej silne działanie antyoksydacyjne, która pozytywnie wpływa na jakość i ilość nasienia.

– Dieta przyszłego taty powinna więc być bogata w takie produkty jak: papryka, zielona pietruszka, cytrusy. Warto też pamiętać o odpowiedniej ilości białka, nie zapominając, że rośliny takie, jak: soczewica, ciecierzyca, komosa ryżowa są również świetnym źródłem protein – dodaje dietetyczka.

    Sprawdź powiązane tematy

    Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

    Sprawdź