Banan dla niemowlaka – kiedy można go wprowadzić do diety?
Spis treści:
Czy banan dla maluszka to dobry pomysł?
Banan to skoncentrowane źródło energii, co oznacza, że banan ma dużo (kilo)kalorii w niewielkiej objętości (profesjonalnie mówi się, że ma wysoką gęstość kaloryczną). Ta cecha czyni z banana cenny składnik diety malucha, który na etapie rozszerzania diety je wciąż niewiele, choć jego potrzeby energetyczne rosną.
Banan poza energią z węglowodanów jest także źródłem:
- potasu,
- magnezu,
- witaminy B6,
- folianów,
- witaminy C,
- błonnika pokarmowego.
Wbrew obiegowym opiniom w końcówce banana nie występują pasożyty czy jaja pająków. Nie musisz się ich obawiać!
Jakie właściwości mają banany?
Właściwości banana mogą zmieniać się w zależności od stopnia jego dojrzałości. Im bardziej dojrzały jest banan, tym więcej zawiera cukrów prostych, przez co staje się słodszy. Taki banan to „kopniak” energetyczny.
Mniej dojrzałe banany smakują neutralnie, a dodatkowo zawierają więcej tzw. skrobi opornej, która jest rodzajem błonnika pokarmowego o działaniu prebiotycznym. Prebiotyk to nic innego, jak pożywka dla mikrobioty jelitowej. Z tego powodu wybieraj średnio dojrzałego banana dla niemowlaka, ale nie podawaj maluchowi zielonych bananów, które mogłyby być zbyt dużym wyzwaniem dla niedojrzałego jeszcze przewodu pokarmowego.
Banany nie wywołują zaparć. W rzeczywistości poprzez wspomniane działanie prebiotyczne mogą regulować wypróżnienia. Dość wysoka (w porównaniu z innymi owocami) zawartość skrobi pomaga także w łagodzeniu biegunki.
Największym minusem bananów jest ich konserwowanie poprzez zastosowanie pestycydów na powierzchni skórki. Z tego powodu banana dla niemowlaka zawsze obieraj, ale przed obraniem umyj zarówno samego banana jak i swoje dłonie, by nie przenosić pozostałości środków ochrony roślin do środka. Od kiedy banan może pojawić się w posiłku dla niemowlaka?
Od kiedy banan dla niemowlaka?
Banana możesz wprowadzić do diety niemowlaka już na samym początku rozszerzania diety, czyli między 17. a 26. tygodniem życia. Jednak to, że można, nie znaczy, że warto. Rozszerzanie diety najlepiej jest zaczynać od kilku gatunków warzyw, dokładając do tego stopniowo produkty zbożowe, jajka czy dobrej jakości mięso oraz ryby.
Z owocami nie musisz się spieszyć, bo ta grupa produktów zazwyczaj jest przez niemowlęta dobrze akceptowana już od pierwszego kontaktu. Tak samo jest z bananem, który ze względu na swój naturalnie słodki smak jest lubiany przez większość dzieci. Dzieje się tak, dlatego, że niemowlęta rodzą się z instynktownym upodobaniem słodyczy. Słodkie, czyli z szybko i łatwo dostępną energią niezbędną do wzrostu i rozwoju – tak to odczytuje organizm dziecka.
Zacznij od bogatych odżywczo produktów wytrawnych, a dopiero potem wprowadzaj owoce, w tym banana. Kiedy dokładnie to zrobić? Tę decyzję podejmuje rodzic. Jednak pamiętaj, że może to być nawet w 7., 8. czy 9. miesiącu życia.
Szybkie wprowadzenie banana w czasie rozszerzania diety warto rozważyć u dzieci z niską masą ciała, u których przyrosty wagi nie są wystarczające. Banan to owoc ze skoncentrowaną energią w postaci zarówno węglowodanów złożonych (skrobia), jak i prostych (sacharoza, czyli cukier stołowy). Banany są bardziej kaloryczne niż inne owoce, dostarczają 97 kcal w 100 g. Dla porównania jabłko dostarcza 50 kcal/100 g, a maliny 43 kcal/100 g, czyli o ponad połowę mniej niż banany.
Jak przygotować banana dla niemowlaka?
Zastanawiasz się, jak podawać banana dla niemowlaka? Nie ma nic prostszego!
Surowy banan jest odpowiedni dla niemowlaka, nie musisz go gotować. Gotowany banan traci konsystencję i kolor, staje się nieapetyczny. Wystarczy rozgnieść surowy owoc widelcem lub zmiksować na gładki mus, jeśli twoje dziecko nie siedzi pewnie. Starsze dzieci, które siedzą stabilnie w foteliku do karmienia, mogą jeść banana w postaci podłużnych kawałków przypominających łuk.
Jak przygotować banana dla niemowlaka, który stabilnie siedzi? Przekrój go na pół (w poprzek), a następnie każdą połówkę dodatkowo przekrój wzdłuż, na ćwiartki. Banan jest niestety dość śliski i łatwo „ucieka” z rąk dziecka, dlatego możesz go obtoczyć np. w mielonym siemieniu lnianym. Dzięki temu łatwiej będzie go chwycić.
Na dalszych etapach rozszerzania diety możesz:
- dodawać banana do jogurtu z płatkami,
- przygotowywać musy owocowe w połączeniu z innymi owocami,
- piec chlebek bananowy lub muffiny bananowe,
- smarować kawałki banana masłem orzechowym (np. z pistacji, pamiętaj, by najpierw wprowadzić orzechy do diety),
- przygotowywać tosty z bananami,
- wykorzystywać banana jako naturalne źródło słodyczy (zamiast cukru).
Polecamy
Jakie owoce dla niemowląt po 6. miesiącu?
Owoce i warzywa to podstawa zdrowego żywienia zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Aby wprowadzić zdrowe nawyki, warto właściwie rozszerzać menu malucha. Jakie owoce i warzywa są odpowiednie dla dzieci po 6. miesiącu życia? Jak je wprowadzić do diety niemowlęcia?
Jak rozpoznać alergię na banana?
Reakcje alergiczne na banany zdarzają się dość rzadko, ale nie są niemożliwe. Dlatego pilnuj, by wprowadzić banana do diety niemowlaka jako jedyny, nowy produkt w danym czasie. W razie wystąpienia objawów będziesz pewna, że to właśnie ten owoc odpowiada za reakcję alergiczną.
Alergia na banana objawia się typowo, nie towarzyszą jej specyficzne symptomy, które pozwoliłyby ją odróżnić od innych reakcji. Twój niepokój powinny wzbudzić:
- wysypka, szczególnie w zgięciach łokci i kolan,
- silny ból brzucha,
- biegunka,
- wymioty,
- katar sienny,
- zaczerwienione spojówki oczu.
Banan dla niemowlaka to zarówno świetna przekąska, jak i składnik dań na słodko. To naturalny „batonik”, dlatego śmiało wprowadzaj go do diety dziecka w odpowiednim czasie.
Źródła:
- Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria 2021, 18:805-822.
- Balwinder Singh iinni, Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review, Food Chem. 2016 Sep 1;206:1-11. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.03.033. Epub 2016 Mar 11.
- Hannah D Holscher, Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota, Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184.doi: 10.1080/19490976.2017.1290756. Epub 2017 Feb 6.
- Herlina Marta i inni, The Properties, Modification, and Application of Banana Starch, Polymers (Basel). 2022 Jul 29;14(15):3092. doi: 10.3390/polym14153092.
- Douglas Barraza i inni, Pesticide use in banana and plantain production and risk perception among local actors in Talamanca, Costa Rica, Environ Res. 2011 Jul;111(5):708-17. doi: 10.1016/j.envres.2011.02.009. Epub 2011 Mar 10.
- Kunachowicz Hanna i inni, „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, wydawnictwo: PZWL.