Zgaga w ciąży. Jak sobie z nią radzić? Sprawdzone sposoby
Spis treści:
Zgaga w ciąży – przyczyny
Jedną z najważniejszych przyczyn zgagi w ciąży jest rozluźnienie mięśnia, który rozdziela przełyk i żołądek. Fachowo to dolny zwieracz przełyku, pełni on funkcję drzwi do żołądka. Gdy gryziesz i połykasz pokarm, to dolny zwieracz przełyku otwiera się i wpuszcza jedzenie do żołądka. Między posiłkami „drzwi” te powinny pozostawać zamknięte, a mięsień napięty.
W ciąży w twoim ciele wydziela jest progesteron i relaksyna – hormony, które rozluźniają mięśnie. Ich funkcją jest przygotowanie dna miednicy na rosnącą macicę. Dzięki relaksynie mięśnie bioder i dna miednicy są elastyczniejsze, a to zapewnia więcej miejsca. Niestety relaksyna i progesteron działają na wszystkie mięśnie, w tym także na dolny zwieracz przełyku.
Pod wpływem hormonów mięsień ten jest rozluźniony i częściej „uchyla drzwi” do żołądka nie wtedy, kiedy jest to potrzebne np. między posiłkami. To właśnie dlatego pojawia się zgaga, której objawy rozwijają się w wyniku cofania się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Kobieta w ciąży odczuwa wtedy pieczenie i ucisk w klatce piersiowej. Zgaga może też rozwinąć się jako skutek uboczny nasilonych w I trymestrze wymiotów.
Niestety, wraz z rozwojem ciąży sytuacja może się pogarszać. Rosnący płód i powiększająca się macica uciskają na żołądek, przez co skłonność do cofania się treści żołądkowej do przełyku nasila się. Na szczęście zgaga w ciąży nie oznacza niczego niepokojącego, jest nieprzyjemna, ale poza skrajnymi przypadkami nie jest niebezpieczna. Jak sobie radzić ze zgagą w ciąży?
Zgaga w ciąży – zmień dietę
Na fizjologiczne zjawiska, które sprzyjają zgadze w ciąży, nie masz wpływu, ale możesz kontrolować przyrost wagi w ciąży. Wzrost masy ciała przekraczający 12 kg (jeśli zaczynałaś ciążę z prawidłową masą ciała) może sprzyjać zgadze i zwiększać nacisk na żołądek oraz dolny zwieracz przełyku.
Zadbaj o to, by jeść powoli, dokładnie przeżuwać pokarm i nie przejadać się. Duże, niepogryzione kęsy pokarmu wywołują nieprzyjemne uczucie ciężkości w żołądku i mogą nasilać cofanie się treści pokarmowej do przełyku. Duże posiłki podziel na kilka mniejszych w ciągu dnia.
Bardzo ważne jest, by w twojej diecie nie zabrakło dań bogatych w białko (mięso, ryby, jajka, rośliny strączkowe) i skrobię (ziemniaki, bataty, ryż, banany). Oba składniki sprawiają, że posiłek dłużej zostaje w żołądku i jest bardziej gęsty, przez co trudniej przesuwa się w górę żołądka. Jeśli dokucza ci silna zgaga postaw na gęste zupy krem z dodatkami białkowymi. Ich jedzenie ogranicza występowanie zgagi w ciąży.
Których produktów unikać?
Na częstsze występowanie zgagi wpływają dania tłuste i gorące, a także konkretne składniki. Przyglądaj się temu, co nasila dolegliwości i stwórz swoją własną listę produktów, które wywołują pieczenie. Najczęściej należą do nich:
- mocna kawa i herbata,
- czekolada,
- ostre przyprawy,
- tłuste mięsa i wędliny,
- śmietana,
- masło,
- napoje gazowane,
- kwaśne produkty,
- dania smażone, ciężkostrawne.
Domowe sposoby na zwalczanie zgagi w ciąży
Zgadze w ciąży znacznie łatwiej jest zapobiegać niż ją leczyć, dlatego zadbaj przede wszystkim o profilaktykę. Choć słyszałaś to wiele razy, to i my po raz kolejny powtórzymy, że w ciąży warto ograniczać stres, bo jak się okazuje również on wpływa na nasilenie zgagi.
Jeśli mimo wszystko wystąpi zgaga w ciąży, to spróbuj:
- wypić szklankę mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego,
- zjeść garść migdałów,
- wypić ciepły (ale niegorący) napar z rumianku lub kopru włoskiego,
- wypić kleik z siemienia lnianego (uwaga siemienia nie można zalewać gorącą wodą).
Wbrew powszechnie powtarzanej radzie na zgagę nie pomoże ci guma miętowa ani napar z mięty. Mięta pieprzowa działa drażniąco na żołądek i może nasilać objawy zgagi w ciąży.
Postaw na swobodny strój, który nie uciska żołądka. Pamiętaj, by regularnie dopasowywać ubrania do rosnącego brzucha. Nie pozwól, by obrania zostawiały ślad wokół talii, to świadczy o tym, że są za ciasne.
Grawitacja sprzyja występowaniu zgagi, dlatego unikaj gwałtownego schylania się, a w nocy trzymaj głowę wyżej niż tułów, nie śpij płasko na plecach. Możesz kupić specjalną poduszkę w kształcie trójkąta, która ułatwi utrzymanie takiej pozycji. Pamiętaj też, by nie najadać się za mocno wieczorem. Obfita kolacja sprzyja zgadze w nocy.
Postaraj się także tak zorganizować przestrzeń domową, byś nie musiała zbyt często się schylać ani podnosić ciężkich przedmiotów. Nie bój się prosić o pomoc!
Jeśli mimo wszystkich tych działań zgaga będzie dla ciebie szczególnie dokuczliwa, to koniecznie skonsultuj się z lekarzem i przedyskutujcie możliwości leczenia farmakologicznego.
Źródła:
„Dieta przyszłej matki – poradnik dla kobiet w ciąży i karmiących piersią”, Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff, Sandee E. Hathaway B.S.N, wydawnictwo Rebis