Czy warto jeść kiszonki w ciąży?
Spis treści:
Jak powinna wyglądać dieta ciężarnej
Sposób odżywiania w okresie ciąży przekłada się nie tylko na zdrowie przyszłej matki i prawidłowy przebieg ciąży, ale może też mieć duży wpływ na funkcjonowanie dziecka już po jego narodzinach. W trakcie ciąży zmienia się zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, niektórych składników należy unikać, a ciążowe zachcianki motywują do sięgania po wybrane pokarmy.
Wzrost zapotrzebowania energetycznego i apetyt w ciąży należy zaspokajać wartościowymi produktami, które nie tylko dostarczą dodatkowych kalorii, ale i potrzebnych organizmowi – zarówno matki, jak i płodu – składników odżywczych, witamin i minerałów. Jednocześnie należy wyeliminować z diety produkty szkodliwe – alkohol, kofeinę, produkty wysoko przetworzone, słodycze, wątróbkę czy przekąski dostarczające „pustych kalorii”.
Zalety kiszonek
Dieta kobiety ciężarnej nie powinna jednak skupiać się tylko na składnikach odżywczych. Należy mieć na uwadze także troskę o układ immunologiczny (odpornościowy) i mikroflorę bakteryjną. Szczególnie że istnieją dowody na to, iż mikroflora jelitowa noworodków kształtuje się już w trakcie życia płodowego – za pośrednictwem łożyska i krwi pępowinowej – bazując na diecie matki. Warto więc wzbogacać dietę w produkty probiotyczne, zawierające dobroczynne bakterie kwasu mlekowego.
Źródłem probiotyków są nie tylko produkty mleczne, takie jak: kefiry, jogurty i maślanki, ale także inne produkty uzyskiwane w procesie fermentacji, w tym mające liczne zalety kiszonki owocowe i warzywne. Co sprawia, że kiszonki mogą być zdrowsze od świeżych produktów?
- Są łatwostrawne – rzadziej powodują wzdęcia i zaparcia, poprawiają pracę przewodu pokarmowego.
- Obecne w nich bakterie probiotyczne wspierają nasz układ odpornościowy.
- Są bogate w dobrze przyswajalne składniki mineralne – m.in. wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor.
- Są bogate w witaminy A, C, E – fermentacja zapobiega ich rozpadowi.
- Zawierają więcej witaminy PP i witamin z grupy B, które powstają w procesie fermentacji.
- Proces kiszenia obniża zawartość cukru w tych produktach.
- Regulują poziom glukozy we krwi, obniżają poziom cholesterolu i wspierają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Dlaczego warto jeść kiszonki w ciąży
Spożywanie kiszonek w ciąży nie tylko pomaga uzupełnić niedobory składników odżywczych, witamin i minerałów, ale jednocześnie wzmacnia nasz układ odpornościowy. Wzbogacony w procesie kiszenia skład i obniżona zawartość cukru sprawiają, że mogą być one zdrowsze od świeżych produktów. Innym powodem, dla którego warto jeść kiszonki w ciąży, jest ich pozytywny wpływ na układ pokarmowy – poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom, łagodzą zgagę. Pomagają więc uporać się z problemami, które w okresie ciąży potrafią stanowić przykrą codzienność. Jednocześnie bakterie jelitowe mają znaczenie nie tylko dla układu pokarmowego, ale i nerwowego – troska o florę bakteryjną to także troska o swój komfort psychiczny.
Polecamy
Wzmocnienie odporności w okresie jesiennym
W okresie jesienno-zimowym dzieci narażone są na częste infekcje wirusowe i bakteryjne. Częste zmiany temperatury, wysoka wilgotność powietrza, ogrzewanie i dieta uboga w warzywa i owoce powodują osłabienie układu odpornościowego. Skutecznym sposobem wzmocnienia odporności jest stosowanie preparatów zawierających w swoim składzie korzeń pelargonii afrykańskiej.
Czy można jeść kiszonki w ciąży
Pomimo licznych zalet spożywania kiszonek trzeba mieć na uwadze kwestie bezpieczeństwa. Jedzenia kiszonek w ciąży powinny unikać kobiety zmagające się z wrzodami lub zapaleniem żołądka, u pozostałych ciężarnych kiszonki nie są przeciwwskazane. Włączając je do diety, należy jednak zachować umiar i zwracać uwagę na skład wybieranych produktów. Główny problem stanowi wysoka zawartość soli, a co za tym idzie i sodu, który może negatywnie wpływać na rozwój nerek dziecka i sprzyjać rozwojowi nadciśnienia. Nie należy zatem przesadzać z ilością spożywanych kiszonek i pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu.
Jakie kiszonki w ciąży są najlepsze
Kisić można najróżniejsze produkty – od owoców i warzyw po grzyby i zioła. Ich prozdrowotne właściwości wynikają przede wszystkim z samego procesu kiszenia. Z korzyści płynących z jedzenia kiszonek można więc korzystać niezależnie od tego, czy gustuje się w ogórkach, kapuście, czy mniej tradycyjnych kiszonych burakach lub kiszonym kalafiorze. Wybierając kiszonki w ciąży, warto jednak zwracać uwagę na dodawane do nich składniki. Stosowany w niektórych produktach sklepowych ocet przyśpiesza wprawdzie proces kiszenia, ale pozbawia produkty właściwości probiotycznych. Z kolei intensywne przyprawy mogą wzmagać często występującą u kobiet w ciąży zgagę, dlatego należy sięgać po łagodne kiszonki. Jeśli czas i możliwości na to pozwalają, warto próbować sporządzać własne przetwory – ze znanym i sprawdzonym składem.
Infografika: Jak zdrowo się odżywiać podczas ciąży?
Źródła:
- Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2014, 95(3), s. 541–549.
- Kinsner M., Kazimierska A., Programowanie metaboliczne, „Postępy Nauk o Zdrowiu” 2018,nr 2, s. 5–18.
- Wendołowicz A., Stefańska E., Ostrowska L., Żywienie kobiet w okresie ciąży, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2014, 20(3), s. 341–345.