Czy można pić sok z brzozy w ciąży?
Spis treści:
Właściwości soku z brzozy
Zdrowotne właściwości soku z brzozy wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości związków mineralnych, w szczególności manganu, cynku i magnezu. Stanowi on także bogate źródło witaminy C, potasu, miedzi, fosforu i kwasu foliowego, a także licznych związków o działaniu przeciwutleniającym. Woda brzozowa w ciąży może być więc świetnym źródłem elektrolitów, wspierać prawidłowe nawodnienie organizmu, a jednocześnie – poprzez lekkie działanie moczopędne – wspomagać oczyszczanie organizmu i pracę nerek.
W medycynie ludowej przypisuje się jej także liczne właściwości lecznicze i kosmetyczne. Spożywanie soku z brzozy ma wzmacniać odporność, wspomagać leczenie chorób dróg moczowych i piasku nerkowego, chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, a także poprawiać stan skóry, włosów i paznokci.
Sok z brzozy w ciąży – czy można?
Woda z brzozy w ciąży stanowi bezpieczny napój, który skutecznie nawadnia organizm i uzupełnia niedobory elektrolitów. Kobiety w ciąży na pewno mogą docenić jej walory kosmetyczne – to, że wzmacnia włosy i paznokcie. Przed sięgnięciem po sok z brzozy w ciąży trzeba się jednak upewnić, czy można go pić – jest przeciwwskazany chociażby u osób uczulonych na pyłek brzozy. Ważne jest również przestrzeganie zalecanego dawkowania, aby uniknąć przedawkowania obecnego w brzozowym napoju manganu.
Polecamy
Witaminy w ciąży – jakie warto suplementować przez cały okres ciąży?
Ciąża to czas wyjątkowego zapotrzebowania na składniki mineralne i witaminy. Nawet najlepiej zbilansowana dieta nie jest w stanie zaspokoić zwiększonych potrzeb organizmu przyszłej mamy. Dlatego o suplementacji witaminowej w czasie ciąży warto rozmawiać na jej początku, a nawet już na etapie planowania powiększenia rodziny. Jakie są najlepsze witaminy dla kobiet w ciąży? Jaka dawka witaminy D w ciąży jest wskazana?
Ile soku z brzozy w ciąży można pić
Najczęściej zalecane dawkowanie soku z brzozy to 150 ml dziennie w dwóch-trzech porcjach (np. trzy razy dziennie po 50 ml). Kurację taką powinno się stosować przez dwa-trzy tygodnie. Ograniczeniem może być sezonowość tego napoju. Sok z brzozy jest pozyskiwany w krótkim okresie na przełomie marca i kwietnia, a trwałość surowego napoju (lub z dodatkiem soków owocowych) wynosi poniżej trzech dni. Z pomocą mogą jednak przyjść produkty sklepowe, których trwałość jest wydłużona poprzez zastosowanie konserwantów.
Ze względu na wysoką zawartość manganu istotne jest też, ile soku z brzozy można wypić w ciąży. Spożywając wodę brzozową w nadmiarze, można ten pierwiastek przedawkować, a w dużych dawkach wykazuje on właściwości toksyczne i szkodzi wątrobie. Aby tego uniknąć, należy ograniczać spożywanie oskoły do maksymalnie trzech szklanek dziennie.
Przeciwwskazania do picia soku z brzozy
Chociaż napój ten cechuje się dużym bezpieczeństwem, nie może być spożywany przez każdego. Chcąc pić wodę brzozową w ciąży, należy uważnie sprawdzać skład kupowanych produktów – niektóre w celu zwiększenia trwałości zawierają wysokie stężenia alkoholu.
Dodatkowo główne przeciwwskazania do picia soku z brzozy to:
- niewydolność układu moczowego, niedrożność nerek,
- obrzęki związane z chorobami serca i nerek,
- alergia na pyłek brzozy,
- nadwrażliwość na sok z brzozy, objawiająca się wysypką skórną i świądem.
Szczególną uwagę należy zwrócić na objawy alergiczne. Uczulenia na pyłki często bywają niezdiagnozowane, a pyłek brzozy należy do jednych z najsilniejszych i najczęściej uczulających alergenów w Polsce. W przypadku pojawienia się niepokojących objawów, takich jak ból głowy lub katar sienny, należy odstawić sok z brzozy i skonsultować jego dalsze spożywanie z lekarzem.
Czy wiesz, jak zdrowo odżywiać się w ciąży?
Źródła:
- Baraniak J. [i in.], Działanie moczopędne wybranych surowców roślinnych, „Postępy Fitoterapii” 2019, 20(3).
- Bilek M. [i in.], Trwałe, niepasteryzowane napoje na bazie soku brzozowego, „Postępy Fitoterapii” 2018, 19(4).