Czy można jeść maliny w ciąży? Czy można jeść maliny w ciąży? / Zdjęcie: Pexels

Czy można jeść maliny w ciąży?

Choć żyjemy w XXI wieku, nadal możemy usłyszeć sporo mitów na temat ciąży. Wiele z nich dotyczy tego, co przyszła mama jeść może, a jakich pokarmów przyjmować nie powinna. Faktycznie, dieta kobiety w ciąży jest bardzo ważna, ale głównie z racji tego, że powinna być zdrowa i zbilansowana. Czy można jeść maliny w ciąży? Jakie owoce warto jeść w ciągu tych 9 miesięcy?

Spis treści:

Maliny w ciąży – czy można je jeść?

Być może jest to efekt powielanych przekonań naszych mam i babć, lecz nie ma żadnych naukowych przesłanek, które mówiłyby o zakazie jedzenia malin w ciąży. Nie ma także udowodnionego ich negatywnego wpływu na kobietę ciężarną czy rozwijający się płód.

Można je spożywać w formie surowej, w postaci soku malinowego oraz herbat. Jeśli przyszła mama ma ochotę na dżem lub konfiturę malinową, powinna przede wszystkim sprawdzić ich skład i wybrać te z najniższą zawartością cukru. Maliny są źródłem między innymi witaminy C oraz kwasu foliowego. Są także uważane za naturalne wzmocnienie organizmu w walce z przeziębieniem.

Oczywiście należy pamiętać, aby zawsze przed spożyciem maliny zostały dokładnie umyte, a gdy w pudełku pojawiła się pleśń, absolutnie ich nie jeść. Najlepiej kupować owoce i warzywa u sprawdzonych dostawców, z gospodarstw, które unikają stosowania środków chemicznych czy pestycydów.

Jakie owoce warto jeść w trakcie ciąży?

W codziennej diecie kobiety ciężarnej powinny znaleźć się zarówno owoce, jak i warzywa. W I trymestrze przyszła mama powinna spożywać około 300 g owoców dziennie, a w dalszej części ciąży 400 g, co przekłada się na około 2-3 posiłki dziennie. Poza surowymi owocami kobieta ciężarna powinna pić także świeżo wyciskane soki. Należy pamiętać, że owoce różnią się między sobą zawartością cukru oraz poszczególnych składników odżywczych.

Zdobywające popularność w polskich domach awokado zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecanych w diecie kobiet ciężarnych. Zawiera również białko, dlatego jest szczególnie polecane w przypadku diet z ograniczeniem ilości mięsa. Poza tym ma w swoim składzie kwas foliowy, niezbędny do rozwoju układu nerwowego dziecka. Warto również sięgnąć w trakcie ciąży po suszone owoce, np. figi. Zawierają one dużo białka oraz błonnika, który może okazać się zbawienny w przypadku pojawienia się zaparć. Podobne działanie mają również suszone śliwki.

Wiele kobiet zmaga się w ciąży z zapaleniem układu moczowego. Związane jest to ze zmianami hormonalnymi mającymi miejsce w organizmie przyszłej mamy. Naturalnym sposobem walki z infekcjami tego typu jest spożywanie żurawiny.

W diecie kobiety ciężarnej powinny znajdować się również owoce zawierające witaminę C, np. pomarańcze czy grejpfruty, ale też dzika róża, czarna porzeczka oraz kiwi. Zwiększają one odporność, a także ułatwiają wchłanianie żelaza, na którego niedobry w szczególności są narażone kobiety w ciąży.

Jeśli kobieta w trakcie ciąży choruje na cukrzycę ciążową, powinna wybierać owoce z mniejszą zawartością cukru. Warto, aby dieta przyszłej mamy bogata była także w warzywa, które są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, zawierają jednocześnie mniejsze ilości cukru niż owoce.

Co jeść w ciąży?

Dieta kobiety w ciąży powinna być zdrowa i odpowiednio zbilansowana. W tym czasie bardzo ważne jest dbanie o prawidłową masę ciała, ponieważ nadwaga czy otyłość mogą nieść za sobą różnego rodzaju powikłania w trakcie ciąży i po porodzie. Z drugiej strony kobieta ciężarna nie powinna stosować diet eliminacyjnych, ponieważ niedobory składników odżywczych mogą prowadzić do występowania wad rozwojowych u dziecka. Zgodnie z zaleceniami Institute of Medicine (USA) optymalny przyrost masy ciała w ciąży powinien zależeć od przedciążowego BMI kobiety.

55-60% zapotrzebowania energetycznego w diecie ciężarnej pokrywać powinny węglowodany. Najlepiej jeśli są to cukry złożone, które znaleźć można między innymi w produktach zbożowych takich jak pełnoziarniste pieczywo, ryż, makaron czy płatki owsiane. Podstawowymi źródłami białka w diecie przyszłej mamy są mięso, ryby, jaja oraz produkty mleczne. Warto też sięgać po warzywa strączkowe, które zawierają dużo białka pochodzenia roślinnego. Są to m.in. fasola, groch, bób czy ciecierzyca. Dostarczają one również fosforu, potasu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B.

Kobietom ciężarnym poleca się także jedzenie orzechów, nasion słonecznika oraz wybieranie olejów rzepakowych czy lnianych z racji wysokiej zawartości kwasów omega-3. Ograniczyć powinno się zaś spożywanie tłuszczów zwierzęcych, mających wpływ na wzrost cholesterolu we krwi.

Czego unikać w trakcie ciąży?

Przyszłe mamy powinny zdecydowanie ograniczyć spożywanie produktów zawierających izomery trans kwasów tłuszczowych, które obecne są w margarynach, chipsach oraz zupach w proszku. Poza tym niewskazane jest w trakcie ciąży jedzenie morskich ryb takich jak tuńczyk czy rzadko spotykany na polskich stołach rekin, gdyż mogą one zawierać rtęć.

Zabronione jest natomiast spożywanie jakichkolwiek ryb oraz mięsa w formie surowej. Podobnie jest z niepasteryzowanymi serami czy mlekiem. Spożywanie tego typu produktów w ciąży wiąże się z dużym ryzykiem zarażenia odzwierzęcymi chorobami zakaźnymi. Przyszła mama powinna także unikać nadmiernego spożywania słodyczy, które warto zastąpić przekąskami w postaci warzyw czy owoców.

Źródła:

Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii.

Sprawdź powiązane tematy

newsletter-main

Wszystko, czego potrzebujesz
na Twoim mailu

Newsletter Hellomama da Ci dostęp do materiałów tworzonych z myślą o Tobie i Twoim dziecku.

    newsletter-main-decorator
    newsletter-staying

    Zostań z nami jeszcze chwilę!

    Zapisz się do newslettera HelloMama

    Zyskaj dostęp do materiałów tworzonych z myślą o Tobie i Twoim dziecku.

      newsletter-staying-decorator-1
      newsletter-staying-decorator-2