Domowe sposoby na odporność dla dziecka
Spis treści:
Zbilansowana dieta kluczem do silnej odporności
Układ odpornościowy to nasza naturalna ochrona przed patogenami. Na jej skuteczność wpływ mają komórki odpornościowe – makrofagi, neutrofile i monocyty, nasze geny, ale także wszystko to, co przynosi nam środowisko, w jakim żyjemy, a więc stres, nieodpowiednia ilość snu, brak aktywności fizycznej, wreszcie źle skomponowana dieta oparta o półprodukty i wysokoprzetworzone dania. Tymczasem w jadłospisie powinny znaleźć się produkty zawierające składniki odżywcze zawierające substancje bioaktywne, które mają bezpośredni wpływ na odporność. Stymulowanie odporności to stwarzanie organizmowi dogodnych warunków do wytwarzania przeciwciał i makrofagów, które w procesie fagocytozy trafiają do układu krwionośnego a wraz z nim do wszystkich wymagających ochrony miejsc ciała.
U dzieci system odpornościowy kształtuje się od pierwszych chwil życia przez całe dzieciństwo do wieku nastoletniego. W tym czasie dziecko styka się z wieloma zarazkami, które skuteczniej bądź mniej skutecznie pokonuje.
O ile nie mamy wpływu na odporność daną nam w genach, o tyle jedzenie pokarmów, które mogą pomóc w budowaniu odporności, zależy już od naszych wyborów. W diecie na odporność nie może zabraknąć źródła witamin, czyli owoców i warzyw, zdrowych tłuszczów, np. ryb, przetworzonych produktów nabiałowych czy wreszcie kiszonek, które są pełnowartościowymi nośnikami probiotyków niezbędnych do wzmacniania funkcji odpornościowych.
Przyprawy i zioła na odporność
Oprócz składników odżywczych z pokarmów na wzmocnienie odporności dzieci wpływ mają także liczne przyprawy o udokumentowanym dobrym oddziaływaniu na organizm. Warto włączyć je do diety w dopuszczalnych dla dzieci ilościach. Niektóre z opisanych poniżej przypraw mają specyficzny smak, z którym dzieci mogą mieć problem. Warto jednak poeksperymentować z ich dodawaniem do potraw, bowiem ich wartość odżywcza jest naprawdę duża.
Cynamon to aromatyczna przyprawa, która świetnie sprawdza się w wypiekach i deserach. Zawiera ważne dla organizmu witaminy C, A, B, E i K a także wzmacniające odporność polifenole i flawonidy. Dodajemy go oczywiście do szarlotki i deserów z jabłkami, ale można spróbować dodać niewielką jego ilość do owsianki, zaparzyć z herbatą lub dodać do wody.
Kardamon świetnie sprawdza się w astmie i chorobach oskrzeli, pomaga złagodzić kaszel i udrażnia zatkany nos. Warto dodawać go do herbaty.
Kurkuma zawiera witaminy z grupy B – tiaminę, niacynę, kwas foliowy i witaminę B6 a także witaminy K i E. Składnikiem przeciwbakteryjnym jest w niej lipopolisacharyd, który pomaga w budowaniu odporności. Kurkuma świetnie komponuje się z ryżem, można też przyprawiać nią sałatki warzywne.
Goździki zawierają eugenol, składnik o dużej skuteczności antywirusowej i antybakteryjnej. Wykazują właściwości przeciwbólowe, dlatego warto pamiętać o nich, kiedy dziecko skarży się na ból gardła. W takiej sytuacji zaleca się żucie goździków. Można je także dodawać do herbaty i ciepłej wody.
Imbir – świeży korzeń zawiera gingerol, związek o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Imbir suszony rozgrzewa i i zmniejsza gorączkę. Już niewielka ilość dodana do herbaty doda jej ostrości i zmieni smak. Imbirem warto doprawiać napoje dziecka.
Czarnuszka, nazywana też czarnym kminkiem zawiera tymochinon o działaniu antywirusowy i antygrzybicznym. Ziarenka można wsypywać do sałatek i kanapek.
Pieprz cayenne zawiera dużo witaminy A, C, E i K oraz B6. Poza tym sporo w nim potasu i manganu. Zawiera kapsaicynę o działaniu przeciwbólowym. To przyprawa pikantna, warto podkręcać nią smak dań mięsnych, ale także do słodkości.
Czarny pieprz to najbardziej znana z używanych w polskiej kuchni przypraw, dodajemy ją właściwie do wszystkich dań słonych. Na drodze do odporności korzystne działanie wykazuje podczas infekcji dróg oddechowych.
Właściwości wspierające odporność u dzieci mają też niektóre zioła. Większość z nich można podawać dzieciom powyżej 3. roku życia.
- Dzika róża zawiera dużo witaminy C.
- Bez czarny wzmacnia ochronę układu oddechowego.
- Tymianek wykazuje działanie wykrztuśne, jest składnikiem syropów na kaszel.
- Majeranek wspiera równowagę jelit.
- Lipa łagodzi objawy przeziębienia, działa rozgrzewająco.
- Lukrecja łagodzi ból gardła.
Zioła te podawane w postaci syropów czy też naparów mogą załagodzić objawy infekcji, ale także pomagać w zapobieganiu jej. Dobrym rozwiązaniem są mieszanki ziołowe na odporność dla dzieci, gdzie składniki naturalne dodawane są w odpowiednich proporcjach i dawkach. Napoje ziołowe warto wzbogacić łyżeczką miodu – ten produkt można stosować u dzieci powyżej 1. roku życia.
Aktywność fizyczna a odporność dziecka
Dowiedziono, że umiarkowana aktywność fizyczna zmniejsza podatność na choroby. Dzieci, które regularnie się ruszają, czy to uprawiając zorganizowany sport, czy też prowadząc aktywny tryb życia, o wiele rzadziej zapadają na infekcje. Wysiłek fizyczny zwiększa aktywność makrofagów niezbędnych do skutecznej odporności, wspierających organizm w zwalczaniu bakterii i wirusów. Aktywność ma także wpływ na większą ilość limfocytów, a te z kolei na wzrost stężenia przeciwciał IgG i IgM. Hamująco na rozwój bakterii wpływa także sam wzrost temperatury występujący podczas zwiększonej aktywności.
Sen a odporność – wpływ snu na system immunologiczny dziecka
Do snu, jako czynnika mającego wpływ na odporność organizmu, często nie przywiązuje się większej wagi. A jednak od jakości i długości snu zależy, jak będzie funkcjonować układ immunologiczny.
Warto dbać o dobrą jakość snu dziecka, by jego organizm gromadził siły. To właśnie w nocy dokonują się procesy naprawcze organizmu, oczyszczają się i odżywiają jego komórki. Kiedy faza głęboka snu nie jest przerywana, w organizmie dochodzi do namnażania się limfocytów. Ważne jest także, by dziecko spało w ciszy i całkowitej ciemności, gdyż tylko w takich okolicznościach wydzielanie melatoniny przebiega bez zakłóceń. Związek ten odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Nawodnienie organizmu – niezbędny element zdrowej diety
Optymalne nawodnienie organizmu jest warunkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. I nie chodzi tu tylko o czas upałów, kiedy naturalnie odczuwamy pragnienie, ale cały rok.
Odpowiednia ilość płynów w diecie dziecka zależy od jego wagi.
Waga dziecka: | Ilość wypijanych płynów na każdy kilogram: |
Mniej niż 10 kg | 100 ml na kg |
Od 10 do 20 kg | 1 l + 50 ml na kg |
Powyżej 20 kg | 1,5 l + 20 ml na kg |
Dzieci w wieku 10-12 lat powinny wypić 2,1 litra wody, dzieci starsze – nawet 2,5 litra. Latem oczywiście więcej.
Odpowiednie nawodnienie może zapewnić przede wszystkim woda, ale także inne spożywane płyny – herbaty, najlepiej owocowe, zupy warzywne. Warto unikać słodzonych napojów.
Naturalne źródła witamin wspierających odporność u dzieci
Na odporność dzieci znaczący wpływ mają produkty spożywcze o dużej zawartości składników odżywczych. Warto zadbać, by dieta naszego dziecka opierała się o składniki jak najmniej przetworzone, dobrej jakości tłuszcze, białko a także surowe owoce i warzywa.
- Owoce i warzywa: pietruszka, papryka, porzeczki, cytrusy, cebula, czosnek.
- Dobre tłuszcze: jajka, tłuste ryby morskie zawierają oprócz kwasów tłuszczowych omega-3 także witaminę D3. Niewiele jest w przyrodzie produktów, które dostarczają nam tej witaminy.
- Produkty probiotyczne: kiszonki czy fermentowane produkty mleczne – kefir czy jogurt zawierają zdrowe bakterie sprzyjające namnażaniu się zdrowych bakterii jelitowych. W jelitach organizm produkuje nawet 80 proc. komórek odpornościowych.
- Orzechy i produkty pełnoziarniste: zawierają cynk i żelazo, niezbędne do budowania odporności.
- Oleje lniany i rzepakowy: zawierają duże ilości witaminy A niezbędnej do budowania prawidłowej odporności.
Według zaleceń dzieci powinny zjadać w ciągu dnia pięć posiłków dziennie – trzy główne i dwie przekąski skomponowane tak, by zawierały niezbędne białka, tłuszcze i węglowodany. Dodawanie do posiłków warzyw i owoców, kanapka z pełnoziarnistym pieczywem i owoc do szkoły, ciepła kolacja składająca się m.in. z warzywnej zupy, 2-3 razy w tygodniu danie rybne, jajka, mleko i jogurty a przede wszystkim kiszonki – takie założenia diety na odporność dla dziecka wydają się najbardziej optymalne. Warto uczyć dziecko, że odpowiednio skomponowane pożywienie może mu pomóc w utrzymaniu zdrowia. We współczesnym świecie nie unikniemy oczywiście pokus niezdrowego jedzenia, które czyhają właśnie na najmłodszych. Starajmy się jednak, by odstępstw od zdrowej diety było jak najmniej.
Źródła:
- Jarosz M., Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży www.ncez.pzh.gov.pl [dostęp: 18.09.2024 r.]
- Ławniczek-Wałczyk A., Orysiak J., Stobnicka-Kupiec A., Wspomaganie dietą układu odpornościowego w walce z infekcją, Bezpieczeństwo pracy 6/2020.
- Stanowisko zespołu ekspertów: Rola prawidłowego nawodnienia w zdrowym żywieniu oraz pożądane zmiany zwyczajów Polaków dotyczące spożywania płynów, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2017, XLIV, nr 4.