Dziewczynka śpi w łóżku Domowe sposoby na odporność dla dziecka/Wizualizacja stworzona za pomocą AI

Domowe sposoby na odporność dla dziecka

Jesień stuka do drzwi, niedługo później zima. Przed nami czas wzmożonych infekcji. Dla dzieci, których niedojrzały system odpornościowy nie potrafi jeszcze poradzić sobie z zakażeniami, to często czas złego samopoczucia, osłabienia i absencji w przedszkolu czy szkole. Jak domowymi sposobami wspierać odporność maluchów? Bardzo dużo zależy od diety i stylu życia.

Spis treści:

Zbilansowana dieta kluczem do silnej odporności

Układ odpornościowy to nasza naturalna ochrona przed patogenami. Na jej skuteczność wpływ mają komórki odpornościowe – makrofagi, neutrofile i monocyty, nasze geny, ale także wszystko to, co przynosi nam środowisko, w jakim żyjemy, a więc stres, nieodpowiednia ilość snu, brak aktywności fizycznej, wreszcie źle skomponowana dieta oparta o półprodukty i wysokoprzetworzone dania. Tymczasem w jadłospisie powinny znaleźć się produkty zawierające składniki odżywcze zawierające substancje bioaktywne, które mają bezpośredni wpływ na odporność. Stymulowanie odporności to stwarzanie organizmowi dogodnych warunków do wytwarzania przeciwciał i makrofagów, które w procesie fagocytozy trafiają do układu krwionośnego a wraz z nim do wszystkich wymagających ochrony miejsc ciała.  

U dzieci system odpornościowy kształtuje się od pierwszych chwil życia przez całe dzieciństwo do wieku nastoletniego. W tym czasie dziecko styka się z wieloma zarazkami, które skuteczniej bądź mniej skutecznie pokonuje.  

O ile nie mamy wpływu na odporność daną nam w genach, o tyle jedzenie pokarmów, które mogą pomóc w budowaniu odporności, zależy już od naszych wyborów. W diecie na odporność nie może zabraknąć źródła witamin, czyli owoców i warzyw, zdrowych tłuszczów, np. ryb, przetworzonych produktów nabiałowych czy wreszcie kiszonek, które są pełnowartościowymi nośnikami probiotyków niezbędnych do wzmacniania funkcji odpornościowych.

"Układ odpornościowy zdecydowanie lepiej pracuje, gdy człowiekowi jest chłodniej niż za ciepło". Fragment książki "Naturalna odporność" Matki Aptekarki

Polecamy

"Układ odpornościowy zdecydowanie lepiej pracuje, gdy człowiekowi jest chłodniej niż za ciepło". Fragment książki "Naturalna odporność" Matki Aptekarki

Czytaj

Przyprawy i zioła na odporność

Oprócz składników odżywczych z pokarmów na wzmocnienie odporności dzieci wpływ mają także liczne przyprawy o udokumentowanym dobrym oddziaływaniu na organizm. Warto włączyć je do diety w dopuszczalnych dla dzieci ilościach. Niektóre z opisanych poniżej przypraw mają specyficzny smak, z którym dzieci mogą mieć problem. Warto jednak poeksperymentować z ich dodawaniem do potraw, bowiem ich wartość odżywcza jest naprawdę duża.  

Cynamon to aromatyczna przyprawa, która świetnie sprawdza się w wypiekach i deserach. Zawiera ważne dla organizmu witaminy C, A, B, E i K a także wzmacniające odporność polifenole i flawonidy. Dodajemy go oczywiście do szarlotki i deserów z jabłkami, ale można spróbować dodać niewielką jego ilość do owsianki, zaparzyć z herbatą lub dodać do wody.  

Kardamon świetnie sprawdza się w astmie i chorobach oskrzeli, pomaga złagodzić kaszel i udrażnia zatkany nos. Warto dodawać go do herbaty.  

Kurkuma zawiera witaminy z grupy B – tiaminę, niacynę, kwas foliowy i witaminę B6 a także witaminy K i E. Składnikiem przeciwbakteryjnym jest w niej lipopolisacharyd, który pomaga w budowaniu odporności. Kurkuma świetnie komponuje się z ryżem, można też przyprawiać nią sałatki warzywne.  

Goździki zawierają eugenol, składnik o dużej skuteczności antywirusowej i antybakteryjnej. Wykazują właściwości przeciwbólowe, dlatego warto pamiętać o nich, kiedy dziecko skarży się na ból gardła. W takiej sytuacji zaleca się żucie goździków. Można je także dodawać do herbaty i ciepłej wody.  

Imbir – świeży korzeń zawiera gingerol, związek o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Imbir suszony rozgrzewa i i zmniejsza gorączkę. Już niewielka ilość dodana do herbaty doda jej ostrości i zmieni smak. Imbirem warto doprawiać napoje dziecka.  

Czarnuszka, nazywana też czarnym kminkiem zawiera tymochinon o działaniu antywirusowy i antygrzybicznym. Ziarenka można wsypywać do sałatek i kanapek.  

Pieprz cayenne zawiera dużo witaminy A, C, E i K oraz B6. Poza tym sporo w nim potasu i manganu. Zawiera kapsaicynę o działaniu przeciwbólowym. To przyprawa pikantna, warto podkręcać nią smak dań mięsnych, ale także do słodkości.  

Czarny pieprz to najbardziej znana z używanych w polskiej kuchni przypraw, dodajemy ją właściwie do wszystkich dań słonych. Na drodze do odporności korzystne działanie wykazuje podczas infekcji dróg oddechowych.  

Właściwości wspierające odporność u dzieci mają też niektóre zioła. Większość z nich można podawać dzieciom powyżej 3. roku życia.  

  • Dzika róża zawiera dużo witaminy C. 
  • Bez czarny wzmacnia ochronę układu oddechowego. 
  • Tymianek wykazuje działanie wykrztuśne, jest składnikiem syropów na kaszel. 
  • Majeranek wspiera równowagę jelit. 
  • Lipa łagodzi objawy przeziębienia, działa rozgrzewająco. 
  • Lukrecja łagodzi ból gardła. 

Zioła te podawane w postaci syropów czy też naparów mogą załagodzić objawy infekcji, ale także pomagać w zapobieganiu jej. Dobrym rozwiązaniem są mieszanki ziołowe na odporność dla dzieci, gdzie składniki naturalne dodawane są w odpowiednich proporcjach i dawkach. Napoje ziołowe warto wzbogacić łyżeczką miodu – ten produkt można stosować u dzieci powyżej 1. roku życia. 

Aktywność fizyczna a odporność dziecka

Dowiedziono, że umiarkowana aktywność fizyczna zmniejsza podatność na choroby. Dzieci, które regularnie się ruszają, czy to uprawiając zorganizowany sport, czy też prowadząc aktywny tryb życia, o wiele rzadziej zapadają na infekcje. Wysiłek fizyczny zwiększa aktywność makrofagów niezbędnych do skutecznej odporności, wspierających organizm w zwalczaniu bakterii i wirusów. Aktywność ma także wpływ na większą ilość limfocytów, a te z kolei na wzrost stężenia przeciwciał IgG i IgM. Hamująco na rozwój bakterii wpływa także sam wzrost temperatury występujący podczas zwiększonej aktywności.

Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko – dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?

Polecamy

Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko – dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?

Czytaj

Sen a odporność – wpływ snu na system immunologiczny dziecka

Do snu, jako czynnika mającego wpływ na odporność organizmu, często nie przywiązuje się większej wagi. A jednak od jakości i długości snu zależy, jak będzie funkcjonować układ immunologiczny.  

Warto dbać o dobrą jakość snu dziecka, by jego organizm gromadził siły. To właśnie w nocy dokonują się procesy naprawcze organizmu, oczyszczają się i odżywiają jego komórki. Kiedy faza głęboka snu nie jest przerywana, w organizmie dochodzi do namnażania się limfocytów. Ważne jest także, by dziecko spało w ciszy i całkowitej ciemności, gdyż tylko w takich okolicznościach wydzielanie melatoniny przebiega bez zakłóceń. Związek ten odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Nawodnienie organizmu – niezbędny element zdrowej diety

Optymalne nawodnienie organizmu jest warunkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. I nie chodzi tu tylko o czas upałów, kiedy naturalnie odczuwamy pragnienie, ale cały rok.  

Odpowiednia ilość płynów w diecie dziecka zależy od jego wagi. 

Waga dziecka:  Ilość wypijanych płynów na każdy kilogram: 
Mniej niż 10 kg   100 ml na kg 
Od 10 do 20 kg   1 l + 50 ml na kg 
Powyżej 20 kg  1,5 l + 20 ml na kg 

 

Dzieci w wieku 10-12 lat powinny wypić 2,1 litra wody, dzieci starsze – nawet 2,5 litra.  Latem oczywiście więcej.  

Odpowiednie nawodnienie może zapewnić przede wszystkim woda, ale także inne spożywane płyny – herbaty, najlepiej owocowe, zupy warzywne. Warto unikać słodzonych napojów.

Olej z wątroby rekina - jak wpływa na odporność dziecka? 

Polecamy

Olej z wątroby rekina - jak wpływa na odporność dziecka? 

Czytaj

Naturalne źródła witamin wspierających odporność u dzieci

Na odporność dzieci znaczący wpływ mają produkty spożywcze o dużej zawartości składników odżywczych. Warto zadbać, by dieta naszego dziecka opierała się o składniki jak najmniej przetworzone, dobrej jakości tłuszcze, białko a także surowe owoce i warzywa.  

  • Owoce i warzywa: pietruszka, papryka, porzeczki, cytrusy, cebula, czosnek. 
  • Dobre tłuszcze: jajka, tłuste ryby morskie zawierają oprócz kwasów tłuszczowych omega-3 także witaminę D3. Niewiele jest w przyrodzie produktów, które dostarczają nam tej witaminy.  
  • Produkty probiotyczne: kiszonki czy fermentowane produkty mleczne – kefir czy jogurt zawierają zdrowe bakterie sprzyjające namnażaniu się zdrowych bakterii jelitowych. W jelitach organizm produkuje nawet 80 proc. komórek odpornościowych.  
  • Orzechy i produkty pełnoziarniste: zawierają cynk i żelazo, niezbędne do budowania odporności. 
  • Oleje lniany i rzepakowy: zawierają duże ilości witaminy A niezbędnej do budowania prawidłowej odporności.  

Według zaleceń dzieci powinny zjadać w ciągu dnia pięć posiłków dziennie – trzy główne i dwie przekąski skomponowane tak, by zawierały niezbędne białka, tłuszcze i węglowodany. Dodawanie do posiłków warzyw i owoców, kanapka z pełnoziarnistym pieczywem i owoc do szkoły, ciepła kolacja składająca się m.in. z warzywnej zupy, 2-3 razy w tygodniu danie rybne, jajka, mleko i jogurty a przede wszystkim kiszonki – takie założenia diety na odporność dla dziecka wydają się najbardziej optymalne. Warto uczyć dziecko, że odpowiednio skomponowane pożywienie może mu pomóc w utrzymaniu zdrowia. We współczesnym świecie nie unikniemy oczywiście pokus niezdrowego jedzenia, które czyhają właśnie na najmłodszych. Starajmy się jednak, by odstępstw od zdrowej diety było jak najmniej.

Źródła:

  1. Jarosz M., Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży www.ncez.pzh.gov.pl [dostęp: 18.09.2024 r.] 
  2. Ławniczek-Wałczyk A., Orysiak J., Stobnicka-Kupiec A., Wspomaganie dietą układu odpornościowego w walce z infekcją, Bezpieczeństwo pracy 6/2020. 
  3. Stanowisko zespołu ekspertów: Rola prawidłowego nawodnienia w zdrowym żywieniu oraz pożądane zmiany zwyczajów Polaków dotyczące spożywania płynów, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2017, XLIV, nr 4.

    Sprawdź powiązane tematy

    Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

    Sprawdź