Jaki miód na przeziębienie? Jaki miód na przeziębienie?/ AdobeStock

Jaki miód na przeziębienie?

Kiedy pojawia się przeziębienie, musimy szybko podjąć decyzję, czy leczymy się sami, domowymi sposobami, czy od razu biegniemy do apteki lub do lekarza. Nasza decyzja powinna być podyktowana zdrowym rozsądkiem – jeśli np. objawy przeziębienia dotyczą dziecka i są dokuczliwe, warto poradzić się lekarza. Nie wyklucza to jednak wspomagania leczenia przeziębienia starymi, sprawdzonymi i potwierdzonymi naukowo (!), sposobami. Na przeziębienie poleca się miód. Który miód na przeziębienie będzie najlepszy? Podpowiadamy.

Spis treści:

Jakie są objawy przeziębienia

Kaszel, katar, ból gardła, chrypka, ogólne osłabienie i złe samopoczucie to najpopularniejsze objawy typowego przeziębienia. Czasem dochodzą do tego bóle głowy, mięśni i stawów, a także dreszcze i gorączka. Wówczas mamy pewność, że to infekcja wirusowa lub bakteryjna. Te same objawy przeziębienia dotyczą zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Sezon na przeziębienia przypada na jesień oraz zimę. To dlatego w tym czasie warto już profilaktycznie zwrócić się w kierunku… miodu. Jak się okazuje, prawdziwy naturalny miód pszczeli wykazuje właściwości, które są zbawienne dla naszego organizmu, gdy odporność spada, a wokół szaleją infekcje. Również w samym leczeniu miód wykazuje znaczące działanie wspomagające. Niektóre badania wykazały, że jest on skuteczniejszy niż część preparatów aptecznych na kaszel! Warto więc osłodzić sobie i dziecku trudny czas choroby i wybrać najlepszy miód na przeziębienie.

Właściwości miodu

Miód to produkt spożywczy naturalnego pochodzenia. Ma udowodnione właściwości odżywcze i lecznicze. W jego skład wchodzą cukier (70–80 proc.), woda (10–20 proc.) oraz składniki odżywcze: kwasy organiczne, proteiny, fenole, aminokwasy, witaminy i pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W miodzie znajdują się enzymy: diastaza, inwertaza, katalaza, fosfataza i oksydaza glukozowa. Miody wykazują właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że miód spowalnia procesy starzenia, wzmacnia odporność i chroni przed nowotworami, bakteriami i wirusami.

Nie każdy miód jest jednak taki sam. Skład chemiczny i właściwości miodu zależą od jego rodzaju, a czasem również od miejsca zbioru. Miody to gwiazdy medycyny naturalnej. Wszystkie mają wpływ na układ odpornościowy, układ oddechowy, serce, układ krążenia, układ nerwowy, wątrobę, żołądek, drogi żółciowe, drogi moczowe i nerki. Każdy miód ma jednak nieco inny unikalny skład, zatem w różnym stopniu wpływa na wymienione układy i narządy. Niektóre z miodów szczególnie sprawdzą się przy leczeniu przeziębienia.

Miód a przeziębienie

Miód może być używany jako profilaktyka przeziębień, ale może pomóc również w pierwszej fazie choroby. Przede wszystkim miód wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu infekcja może się nie rozwinąć w pełni lub może mieć łagodniejszy przebieg. Ponadto miód wykorzystywany jest w ostrych i przewlekłych zapaleniach gardła, nosogardzieli i migdałków podniebiennych. Nawilża śluzówkę, więc przynosi ulgę w chrypce i drapaniu gardła. Pomaga zwalczyć zanik śluzówki w górnych drogach oddechowych, wspomaga przy zapaleniu błon śluzowych tylnej ściany gardła i więzadeł głosowych.

Miód może pomóc, jeśli przy przeziębieniu mierzymy się z uczuciem suchości w gardle oraz mokrym czy suchym kaszlem. – Podczas kuracji miodem zauważono zatrzymanie objawów takich, jak: kaszel, katar, ból gardła i głowy. Nastąpiło też polepszenie nastroju oraz stabilizacja temperatury ciała. Ponadto pozytywne wyniki otrzymuje się w ostrym i przewlekłym zapaleniu tchawicy, krtani, zatok przynosowych i zakażeniu zatok czołowych – czytamy w pracy naukowej Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Dodatkowo miód ma działanie wykrztuśne – rozrzedza wydzielinę z oskrzeli i ułatwia pozbywanie się jej z dróg oddechowych. Może zatem działać wspomagająco przy leczeniu zapalenia płuc lub oskrzeli. Zaobserwowano także złagodzenie dolegliwości podczas świnki i odry u dzieci. Pozytywne rezultaty leczenia otrzymuje się nawet u alergików, którzy cierpią na astmę oskrzelową czy pyłkowicę.

Miody mają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze – zatem pozbycie się infekcji jest szybsze i łatwiejsze. Co ważne, stosowanie miodu nie koliduje z lekami. Należy jednak pamiętać, że Amerykańska Akademia Pediatrii nie zaleca podawania miodu dzieciom przed ukończeniem 12. miesiąca życia. Wynika to z ryzyka zatrucia laseczką Clostridium botulinum, która w organizmie powoduje produkcję neurotoksyny jadu kiełbasianego. Dla małego dziecka nawet najmniejsza ilość może być niebezpieczna. Jednak starsze dzieci mogą z powodzeniem cieszyć się smakiem i właściwościami miodu, oczywiście w rozsądnych dawkach – w końcu miód to głównie cukier. W znormalizowanej diecie, jeśli maluch nie jest uczulony, zaleca się jedną łyżeczkę dziennie.

Jak naturalnie budować i wzmocnić odporność u dziecka?

Polecamy

Jak naturalnie budować i wzmocnić odporność u dziecka?

Odporność to temat rzeka. My bierzemy na warsztat odporność u najmłodszych dzieci. Jak kształtuje się ona u niemowlęcia i jak wzmocnić odporność u dziecka? Jaką rolę w tym procesie pełnią karmienie piersią i dieta? Na te pytania odpowiada prof. dr hab. n.med. Janusz Książyk.

Czytaj

Jaki jest najlepszy miód na przeziębienie

Najlepszym miodem na przeziębienie jest miód lipowy. To jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce, jest więc powszechnie dostępny. Na początku ma barwę złotą, z czasem lekko ciemnieje. Charakterystyczny dla miodu lipowego jest wyraźny zapach kwiatów lipy oraz gorzkawy, dość ostry posmak. Mówi się, że prawdziwy miód szczypie w język. To może być miód lipowy!

Ma on silne działanie antybiotyczne, dlatego najczęściej sięga się po niego przy przeziębieniach, grypie, zapaleniu płuc oraz oskrzeli. Codzienna dawka miodu lipowego wymiata z górnych dróg oddechowych bakterie niczym naturalny antybiotyk, jednocześnie dostarczając do organizmu wiele cennych składników odżywczych. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne. Zmniejsza stany zapalne i poprawia ogólny stan zdrowia.

Co ważne, miód lipowy przy przeziębieniu działa uspokajająco i rozkurczowo, więc łyżeczka na noc może pomóc maluchowi spokojnie przetrwać noc.

Dobry miód na przeziębienie to również miód akacjowy. Ma bardzo jasny kolor i wyraźnie słodki smak, powoli się krystalizuje. To sprawia, że dzieci chętnie go jedzą. Sprawdza się w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Podobne działanie ma miód rzepakowy, który również jest bardzo słodki, z jedynie delikatną nutą goryczki. Miód rzepakowy jest skuteczny w leczeniu bakteryjnych zapaleń górnych dróg oddechowych, osłabia kaszel i wzmacniająco działa na układ odpornościowy. Przy infekcjach przebiegających z gorączką warto sięgnąć po miód gryczany. Miód wielokwiatowy będzie również dobrym wyborem na przeziębienie. To łatwo dostępny rodzaj miodu. Ma działanie antybakteryjne i wspomaga leczenie kataru.

Przy przeziębieniu popularne jest łączenie miodu z cytryną, np. w postaci napoju na bazie letniej wody, miodu z kurkumą, wykazującą silne działanie przeciwzapalne, oraz miodu z cebulą, na bazie której od dekad robi się syrop na kaszel.

Źródła:

  1. Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka, Szczecin 2018.

    Sprawdź powiązane tematy

    Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

    Sprawdź