Jak naturalnie wesprzeć odporność u najmłodszych? Cenne składniki roślinne o potwierdzonej skuteczności
Spis treści:
Domowe sposoby na odporność
Wbrew pozorom nie trzeba wiele, by wesprzeć rozwój odporności swojego malucha. Niekiedy wystarczy odpowiednie postępowanie i zapewnienie dziecku optymalnych warunków do rozwoju, w tym również w zakresie zdolności obronnych organizmu.
Mowa tu przede wszystkim o kontakcie z rówieśnikami, optymalnych warunkach mieszkaniowych (częstym wietrzeniu, odpowiedniej temperaturze i wilgotności powietrza), a także o spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Codzienne spacery są wskazane bez względu na warunki pogodowe. Nie należy także zapominać o diecie w pełni pokrywającej zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Dzieci w wieku do 3 lat często zaczynają uczęszczać do żłobka, gdzie stykają się z różnorodnymi drobnoustrojami, co powoduje, że trudno uniknąć infekcji. By wzmocnić ich układ odpornościowy, warto rozważyć włączenie do diety substancji roślinnych o właściwościach uodparniających, które można stosować u małych dzieci już od 6. miesiąca życia.
Rośliny wspierające odporność: Czarny bez
Jest jednym z powszechniejszych składników suplementów diety wspierających odporność. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ owoc czarnego bzu w ziołolecznictwie stosowany jest od wieków. Badania dowodzą, że ma on właściwości przeciwwirusowe, immunostymulujące i przeciwzapalne. Działa również napotnie i przeciwgorączkowo. W jego składzie znajdziemy m.in. garbniki, polifenole, a także cenne białka. Co więcej, według badań czarny bez zwiększa produkcję cytokin, które biorą udział w odpowiedzi odpornościowej organizmu. Nie należy zapominać również o jego działaniu moczopędnym i przeciwbiegunkowym. Wobec tego świetnie sprawdzi się w przebiegu infekcji objawiających się biegunką.
Polecamy
Jak karmienie piersią wpływa na odporność dziecka i dlaczego warto zadbać o odpowiednie wsparcie po zakończeniu laktacji?
Karmienie piersią jest jednym z najskuteczniejszych sposobów wsparcia rozwoju układu odpornościowego dziecka. W składzie mleka mamy znajduje się wiele substancji odżywczych, które mają kluczowe znaczenie dla organizmu maluszka.
Rośliny wspierające odporność: Acerola
Jest to krzew wywodzący się z Wysp Karaibskich. W celach leczniczych wykorzystuje się jego owoce, które charakteryzują się jasnoczerwonym kolorem. Jego prozdrowotne właściwości wynikają przede wszystkim z zawartości witaminy C, która ma duże znaczenie dla funkcjonowania układu immunologicznego. Owoce z aceroli neutralizują wolne rodniki, a także zwiększają produkcję przeciwciał, co z kolei przekłada się na zapobieganie pojawianiu się stanów zapalnych. Co więcej, działają one wzmacniająco na organizm, dzięki czemu znajdą zastosowanie również w przypadku osłabienia i nadmiernego zmęczenia. Acerolę można stosować w tabletkach, soku, syropie czy też w proszku.
Rozważna pomoc dla immunologii dziecka może ułatwić mu dobry start w placówkach opiekuńczych i pomóc w złagodzeniu kontaktu z patogenami przyniesionymi przez starsze rodzeństwo albo dorosłych.
Rozgrzewające herbatki z naturalnych produktów
W okresie infekcyjnym do codziennej diety dziecka warto wprowadzić rozgrzewające napoje z dodatkiem lipy i soku malinowego. Kwiatostan lipy charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i napotnymi, dzięki czemu zmniejsza dotkliwość objawów przy infekcjach. Oprócz tego działa również ściągająco i osłaniająco, dlatego też z powodzeniem można go stosować nie tylko w celu złagodzenia objawów infekcji, ale również w stanach zapalnych jamy ustnej.
Źródła:
- Waszkiewicz-Robak B., Biller E., Właściwości prozdrowotne czarnego bzu „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2018;99(3): 217-224.
- Zawada K., Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka „Herbalism” 2016;1(2): 22-34.
- Majewski J., Orylski M., Całkosiński A., et.al., Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C „Medycyna Rodzinna” 2018;2: 32-35.
- Krajewska J., Właściwości lecznicze kwiatostanów lipy „Farmakoterapia” 2014;10: 41-45.