Przeziębienie w ciąży – ratunku!
Spis treści:
Objawy przeziębienia w ciąży
Uczucie zmęczenia, osłabienia czy senności to codzienność większości przyszłych mam. To także czas obniżonej odporności. Nic dziwnego, że w tym stanie łatwiej złapać przeziębienie. Najważniejsze objawy przeziębienia w ciąży to:
- osłabienie,
- zmęczenie i senność,
- złe samopoczucie i poczucie ogólnego rozbicia,
- podwyższona temperatura,
- ból gardła,
- kaszel,
- ból głowy i zatok,
- katar, zatkany nos,
- osłabiony apetyt.
W wywiadzie lekarz weryfikuje, czy pacjentka ma „tylko” przeziębienie, czy jest to np. zapalenie oskrzeli, krtani lub infekcja grypowa. Pomocne w postawieniu diagnozy może być badanie CRP i OB. Wynik może wskazywać na podłoże infekcji.
Jak leczyć przeziębienie w ciąży
Zarówno przeziębienie, jak i każda inna infekcja w okresie ciąży to trudne przeżycie dla przyszłej mamy. W jej stanie niewskazane jest zażywanie wielu leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Każdy stan chorobowy powinno się skonsultować z lekarzem, można także sięgnąć po sprawdzone domowe sposoby na przeziębienie.
W czasie ciąży można stosować bezpiecznie leki, które zawierają paracetamol. Dawka dobowa nie powinna przekraczać 1000 mg, można je zażywać maksymalnie przez 3 dni. Jeśli nie będzie poprawy, należy skonsultować z lekarzem.
Można także wspierać odporność i poprawić samopoczucie pacjentki za pomocą naturalnych sposobów. Należą do nich:
Miód – w przypadku przeziębień szczególnie ceniony jest miód lipowy. Miody, oprócz świetnego smaku, mają właściwości bakteriobójcze i odkażające. Działają napotnie i przeciwgorączkowo, zmniejszają również ból gardła.
Herbatka z lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo. Lipa łagodzi stany zapalne gardła i dróg oddechowych.
Syrop z cebuli to naturalny środek, który działa zbawiennie na odporność.
Syrop z babki lancetowatej oraz syrop z prawoślazu to bezpieczne dla ciężarnych środki na kaszel.
Czosnek można dodać np. do kanapek. Niektórzy polecają również mleko z czosnkiem do picia, ale w czasie ciąży warto zachować umiar, bo może to przyczyniać się do wzdęć i podrażnień w układzie pokarmowym.
Syrop z malin oraz syrop z czarnego bzu, najlepiej domowej roboty, działają rozgrzewająco i napotnie.
Imbir jest doskonały do przygotowywania naparów, może być również świetnym dodatkiem do herbatki. Sprzyja w walce z infekcjami, działa rozgrzewająco, łagodzi podrażnienia gardła.
Inhalacje z soli fizjologicznej lub olejków eterycznych to sposób na katar w ciąży. Nie stosuj leków sterydowych do inhalacji bez konsultacji medycznej.
Jakie metody leczenia przeziębienia w ciąży mogą zaszkodzić dziecku?
Wiele kobiet martwi się, że przeziębienie i stosowane z jego powodu leki mogą szkodzić dziecku. Szczególnie istotny jest pierwszy trymestr, kiedy kształtują się wszystkie organy i narządy płodu. Niedozwolone leki mogą przenikać przez łożysko, prowadząc do uszkodzeń i wad rozwojowych.
W czasie ciąży niebezpieczne mogą być nawet krople do nosa, szczególnie obkurczające śluzówkę. Szkodzić mogą również tabletki stosowane na katar. Można je zastąpić np. roztworem soli morskiej lub soli fizjologicznej, które doskonale sprawdzają się w przypadku kataru w ciąży.
W czasie ciąży odradzane są także takie leki przeciwbólowe, jak: ibuprofen, naproksen, aspiryna oraz talidomid. Bardzo ostrożnie należy stosować antybiotykoterapię oraz terapię antydepresyjną, ponieważ niektóre leki mogą prowadzić do poronień. Odradza się nawet stosowanie środków przeciwtrądzikowych z zawartością witaminy A.
Przyszłe mamy nie powinny stosować żadnych leków czy suplementów na własną rękę. Ceną za chwilową poprawę samopoczucia ciężarnej mogą być komplikacje u dziecka, które mogą towarzyszyć mu przez całe życie.
Jak zapobiegać przeziębieniom w ciąży?
Gdy nie jesteśmy w ciąży, przeziębienie może wydawać się błahą dolegliwością. W czasie ciąży nawet intensywny kaszel może być niebezpieczny, np. sprowokować macicę do skurczów. Dlatego tak ważne jest zapobieganie obniżeniu odporności i wszelkim infekcjom.
Katarzyna Trafisz, dietetyczka, poleca szczególnie naturalne i zdrowe metody pobudzania pracy układu immunologicznego: – Jako pasjonatka mikroflory jelitowej zawsze podkreślam znaczenie żywienia w budowaniu odporności. Bakterie probiotyczne, które żyją w jelitach, nie tylko wspierają trawienie, ale również chronią przed patogenami i sprzyjają syntezie witamin. Ważne, by wybierać nieprzetworzoną, świeżą żywność. Doskonały na odporność jest pyłek pszczeli. To fantastyczne źródło wielu składników odżywczych – podkreśla specjalistka.
Sekretem odporności jest również zdrowy sen, redukcja stresu, stała obecność cebuli, czosnku i miodu w naszych posiłkach. Słuchaj również swojego organizmu – tzw. ciążowe zachcianki to naturalne podpowiedzi, czego właśnie potrzebujesz. Także w przypadku przeziębienia w ciąży ufaj intuicji, ale nie zapomnij o kontakcie z lekarzem.