Awokado w ciąży – dlaczego warto je włączyć do swojej diety?
Spis treści:
Awokado – właściwości
Awokado uważane jest za owoc niemal idealny przez wielu ekspertów z zakresu żywienia. Jest to związane z tym, że w swoim składzie zawiera bardzo duże ilości witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Awokado jest źródłem nienasyconych kwasów roślinnych z grupy omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w awokado wchodzą m.in. w skład błon komórkowych, a także stanowią znacznie zdrowszą alternatywę dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Awokado jest również źródłem wielu mikro- oraz makroelementów. Zawiera duże ilości m.in. potasu, sodu, magnezu, fosforu czy żelaza. Jednocześnie awokado, jak większość warzyw, ubogie jest w cukry proste, co w połączeniu z dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych czyni je wartościowym dla osób z insulinoopornościa i cukrzycą. Nie należy się również obawiać dużej zawartości tłuszczów w awokado, mimo że w 100 g tego owocu znajduje się ich aż 15 g. Są to w ogromnej większości tłuszcze nienasycone, które dobrze wpływają na zdrowie.
W awokado możemy znaleźć również duże ilości antyoksydantów. Jednym z nich jest glutation, który z organizmu człowieka usuwa tzw. wolne rodniki. Ponadto reguluje on podziały limfocytów, które biorą udział w zwalczaniu drobnoustrojów, odgrywa kluczową rolę w procesach detoksykacyjnych zachodzących w wątrobie, a także przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Niedobory glutationu mogą skutkować degeneracją komórek nerwowych mózgu, obniżoną odpornością, a także problemami z trawieniem.
Witaminy w awokado
Awokado, oprócz mikro- i makroelementów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest również cennym źródłem witamin. Zawiera duże ilości witamin z grupy B, C, A, E oraz K. Z tego powodu wpływa na wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu. Dla przykładu, witamina z grupy K odgrywa bardzo ważną rolę w procesach krzepnięcia. Witamina C znana jest ze swojego wpływu na odporność i wspomaganie organizmu w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Rolą witaminy E jest, podobnie jak wspomnianego już wcześniej glutationu, usuwanie z organizmu tzw. wolnych rodników.
Oczywiście wymienione zostały tutaj tylko niektóre funkcje, jakie pełnią poszczególne witaminy. W rzeczywistości wpływają one na bardzo liczne procesy zachodzące w naszym organizmie na poziomie komórkowym. Awokado stanowi zatem idealne źródło witamin, a włączenie go na stałe do twojego jadłospisu zagwarantuje odpowiednią ilość niezbędnych witamin w organizmie.
Dlaczego warto jeść awokado w ciąży
Awokado zawiera bardzo duże ilości jeszcze jednej witaminy, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju płodu na początkowym etapie ciąży. Chodzi o kwas foliowy. Odpowiada on za prawidłowe kształtowanie się cewy nerwowej płodu w pierwszych tygodniach po zapłodnieniu. Zbyt mała ilość kwasu foliowego na początku ciąży może doprowadzić do powstania wad układu nerwowego takich jak np. rozszczep kręgosłupa, który skutkuje najczęściej kalectwem dziecka. Z tego też powodu odpowiednia podaż tej witaminy w okresie przed ciążą, a także w trakcie jej trwania, jest niezwykle ważna.
Oprócz suplementacji kwasu foliowego, która zalecana jest wszystkim kobietom regularnie miesiączkującym oraz starającym się o dziecko, warto zadbać o to, aby dostarczać go również wraz z pożywieniem. Awokado wydaje się idealnym wyborem na ten czas, jeżeli weźmiemy pod uwagę zawartą w nim ilość kwasu foliowego.
Jakie inne owoce warto jeść w ciąży?
Ciąża to okres, w którym zdrowe żywienie i zbilansowana dieta są niezwykle istotne. Z tego powodu powinnaś bardzo racjonalnie dobierać produkty spożywcze oraz zrezygnować z niektórych artykułów na rzecz zdrowszych zamienników. „Poradnik żywienia kobiet w ciąży” stworzony przez Instytut Matki i Dziecka zaleca, aby w pierwszym trymestrze spożywać dziennie 300 g owoców, a w drugim i trzecim trymestrze –400 g. Takie owoce, jak dzika róża, truskawka czy kiwi bogate są w witaminę C, która wzmacnia odporność kobiety ciężarnej. Z kolei owoce żółte i pomarańczowe, takie jak mango, morele czy figi są doskonałym źródłem witaminy A. Specjaliści zalecają, aby w czasie ciąży spożywać 2–3 porcje owoców dziennie. Mogą być przyjmowane również w postaci świeżo wyciskanych soków. Pamiętaj także, aby owoce, które jesz, zawsze pochodziły z ekologicznego i sprawdzonego źródła.