Jajka a karmienie piersią
Spis treści:
Jajka w diecie podczas laktacji
Na temat diety matek karmiących piersią krąży wiele mitów, wiele z nich jest szkodliwych zarówno dla zdrowia kobiety, jak i jej dziecka. W praktyce jadłospis podczas laktacji w większości przypadków nie musi się różnić od zdrowego menu kobiety w innym okresie życia (wyjątkiem jest obecność u dziecka potwierdzonych alergii na określone produkty). Dieta kobiety karmiącej piersią powinna jedynie dostarczać większej ilości energii (dzienne zapotrzebowanie rośnie o około 500 kcal w stosunku do czasu przed ciążą) i składników pokarmowych, w tym wielu witamin, mikro- oraz makroelementów.
Czy matka karmiąca może jeść jajka? Rezygnowanie z ich jedzenia w obawie przed możliwością rozwoju alergii lub innych problemów zdrowotnych u dziecka w świetle aktualnej wiedzy naukowej nie ma uzasadnienia. Istnieją nawet badania pokazujące, że niemowlęta karmione naturalnie, których matki na wczesnym etapie laktacji spożywają więcej jajek (powyżej czterech sztuk tygodniowo), mają wyższe stężenie markerów tolerancji immunologicznej tego produktu.
Jajka podczas karmienia nie są niedozwolone, a mamy dzieci bez zdiagnozowanej wcześniej alergii mogą bez obaw korzystać z bogactwa składników odżywczych zawartych w tych produktach.
Dlaczego karmiąca mama powinna jeść jajka?
Jajka w diecie matki karmiącej są przede wszystkim cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i składników mineralnych.
Jajka a białko w diecie matki karmiącej
U matek karmiących zapotrzebowanie na białko wzrasta o ponad 60 proc. w stosunku do okresu przed ciążą. To jeden powodów, dla których warto uwzględnić ten produktu w menu kobiety w czasie laktacji. Jajka zawierają dużą ilość (około siedmiu gramów w jednej sztuce) najbardziej wartościowego białka ze wszystkich produktów żywnościowych, tzw. wzorcowego. Oznacza to, że skład zawartych w nim aminokwasów (czyli „cegiełek”, które tworzą każdą cząsteczkę białka) jest optymalnie dostosowany do potrzeb organizmu człowieka.
Bogactwo witamin i składników mineralnych w jajkach
Jajka warto uwzględniać w diecie mamy karmiącej piersią także ze względu na wysoką zawartość witamin, szczególnie rozpuszczalnych w tłuszczach (np. witaminy A i E) oraz witamin z grupy B, m.in. witaminy B-12, której stężenie jest obniżone w mleku mamy z niedoborami.
Jajka są również źródłem składników mineralnych. Jedna sztuka pokrywa m.in. 12 proc. dziennego zapotrzebowania kobiety karmiącej na fosfor, siedem proc. na cynk oraz sześć proc. na żelazo.
Smaczne przepisy na jajka dla kobiet karmiących
Czy można jeść gotowane jajka w czasie karmienia piersią? W czasie laktacji można sięgać po jajka w wielu postaciach, np. jajka na twardo, w koszulce, jajecznicę, sadzone oraz jajka stosowane jako dodatek do przeróżnych potraw. Nie zaleca się spożywania tego produktu w wersji surowej lub niedogotowanej (jajka na miękko a karmienie piersią to zatem ważny temat dla tych kobiet, które wcześniej gustowały w bardzo płynnym jajku). Poniżej prezentujemy dwa przepisy na smaczne potrawy z wykorzystaniem jajek.
Jajecznica z brokułami i pieczywem
W czasie karmienia piersią jajecznica jest częstym “śniadaniowym” wyborem wielu mam. Ten przepis to prosty sposób na wzbogacenie klasycznej jajecznicy o porcję zielonych warzyw. Może cię zaskoczyć, jak dobrze smakuje połączenie jajek z brokułami w tej wersji. Przepis sprawdzi się jako odżywcze śniadanie dla matki karmiącej.
Składniki na jedną porcję:
- dwa jajka,
- jedna łyżka wody,
- jedna łyżeczka oleju rzepakowego,
- 125 g (duża garść) różyczek brokuła,
- cztery kromki (140 g) chleba pełnoziarnistego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wrzuć pokrojonego na małe różyczki brokuła. Duś pod przykryciem przez około 10 minut, aż brokuł zmięknie (w razie potrzeby podczas smażenia możesz wlać na patelnię odrobinę wody).
- W misce roztrzep jajka z jedną łyżką wody, solą i pieprzem. Zrób miejsce na jednej stronie patelni i wlej jajka. Smaż ok. 10 sekund. Wymieszaj jajka drewnianą łyżką lub łopatką. Gdy się zetną, połącz je z brokułami.
- Podawaj jajecznicę z pełnoziarnistym pieczywem.
Sałatka z kaszy jaglanej i roszponki z gotowanym jajkiem
Propozycja pełnowartościowego, sycącego posiłku (np. obiadu) dla mamy karmiącej piersią.
Składniki na jedną porcję:
- 100 g (1/2 szklanki) suchej kaszy jaglanej,
- garść roszponki,
- 100 g pomidorków koktajlowych lub 1 mały pomidor,
- 1 jajko,
- 1/4 sztuki (35 g) awokado,
- 10 g (dwie łyżeczki) orzechów włoskich,
- jedna łyżeczka oliwy z oliwek,
- dwie łyżeczki soku z cytryny lub limonki,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub syropu z agawy (opcjonalnie),
- świeży koperek lub inne wybrane przyprawy ziołowe (np. suszone zioła prowansalskie),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia.
- Jajko ugotuj na twardo (około sześciu-siedmiu minut po włożeniu do gorącej wody), przelej zimną wodą i obierz ze skorupki.
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny lub limonki, musztardę, syrop i przyprawy. Połącz kaszę jaglaną, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe (lub pokrojonego w kostkę pomidora) i roszponkę z sosem.
- Przełóż na talerz, na wierzchu ułóż pokrojone w paski awokado i przekrojone na pół jajko. Posyp sałatkę orzechami włoskimi.
Źródła:
- Matcalfe J. R., D’Vaz N., Geddes D. T. i wsp. (2016) Effects of maternal dietary egg intake during early lactation on human milk ovalbumin concentration: a randomized control trial, Clinical & Experimental Allergy, 46, 1605-1613.
- Szajewska H., Horovath A. (2014) Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna.