Spis treści:
Właściwości zdrowotne truskawek
Truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Są niskokaloryczne, w 100 g owoców znajduje się tylko około 30 kcal. Są cennym źródłem błonnika, który usprawnia procesy trawienne i obniża poziom „złego” cholesterolu. Owoce te charakteryzują się również właściwościami moczopędnymi (wspomagają pracę nerek) i żółciopędnymi (stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego).
– Truskawki są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która pomaga w przyswajaniu żelaza, czyli kluczowego składnika w okresie niemowlęcym. Truskawki świetnie poją, bo zawierają dużo wody, choć ich działanie jest jednocześnie lekko moczopędne. Dostarczają również cennego błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową dziecka. Truskawki wykazują też działanie przeciwzapalne – mówi Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyczka, która prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.
Truskawki są cennym źródłem witaminy C i kwasu elagowego, czemu zawdzięczają swoje właściwości antynowotworowe. Wspierają układ odpornościowy, zawierają antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Dostarczają flawonoidów, np. antocyjany, katechiny, które poprawiają funkcje śródbłonka naczyń i wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Od kiedy dziecko może jeść truskawki?
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rozszerzanie diety niemowlaka należy rozpocząć pod koniec szóstego miesiąca życia. Pokarm mamy lub mleko modyfikowane powinny być podstawą diety dziecka do końca 12. miesiąca. Nie ma ustalonej kolejności, w jakiej należy wprowadzać pokarmy uzupełniające do diety dziecka. Najlepiej rozpocząć od typowych produktów, np. warzyw, owoców, kaszek. I tutaj od razu pojawia się pytanie: od kiedy dziecko może jeść truskawki?
– Kiedyś przyjmowało się, że truskawki powinny pojawić się w diecie dziecka dopiero po skończonym pierwszym roku życia. Aktualnie podkreśla się, że można je wprowadzać już od samego początku rozszerzania diety. Jednak ze względu na słodki smak truskawek nie warto od nich zaczynać – dodaje ekspertka, przypominając, że gdy dziecko posmakuje słodkich produktów, może mniej chętniej kosztować bardziej wytrawnych warzyw.
Rozszerzanie diety truskawkami
Truskawki są źródłem witamin, zawierają mało kalorii, są doskonałą przekąską dla dziecka, dodatkiem do kaszy czy placuszków. Warto jednak pamiętać, że truskawka truskawce nierówna. Najlepiej wybierać te pochodzące z polskich upraw ekologicznych. Pierwsze, duże i zachęcające wyglądem truskawki zazwyczaj pochodzą z Hiszpanii. Te owoce są zbierane, zanim w pełni dojrzeją, i często zawierają mnóstwo szkodliwych dla dzieci nawozów.
– Truskawki uznawane są za owoce o większym potencjale alergizującym, dlatego rodzicom, którzy są alergikami, radzę zachować ostrożność przy wprowadzaniu ich do diety dziecka. Ryzyko wystąpienia alergii rośnie wraz z częstością występowania alergii u rodziców. Chcę podkreślić, że nie musi być to alergia na truskawki, liczy się każda alergia, do której skłonność może być przekazywana genetycznie – mówi Barbara Dąbrowska-Górska.
W jakiej postaci zaserwować dziecku pierwsze truskawki? Na początku rozszerzania diety najlepiej podać truskawkę z ugotowanego kompotu, oczywiście bez dodatku cukru. Ośmiomiesięcznemu dziecku można przygotować placki z truskawkami lub po prostu pokroić owoc na drobne kawałki. Niemowlętom, które do diety mają wprowadzone już produkty mleczne, do jogurtu można dodać owocowy mus. Truskawki przed podaniem dziecku zawsze dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie zawierają pleśni.
Polecamy
Jakie owoce dla niemowląt po 6. miesiącu?
Owoce i warzywa to podstawa zdrowego żywienia zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Aby wprowadzić zdrowe nawyki, warto właściwie rozszerzać menu malucha. Jakie owoce i warzywa są odpowiednie dla dzieci po 6. miesiącu życia? Jak je wprowadzić do diety niemowlęcia?
Truskawki dla niemowlaka – przepisy
Sezon na świeże truskawki trwa krótko, co nie oznacza, że dziecko nie może ich smakiem cieszyć się znacznie dłużej. Truskawki doskonale nadają się do mrożenia lub przygotowania przetworów. Co można przygotować z truskawek?
- Koktajl truskawkowy – truskawki dokładnie blendujemy z jogurtem naturalnym lub mlekiem.
- Makaron z truskawkami – jedno z ulubionych dań dzieci. Ugotowany makaron mieszamy z twarogiem, śmietaną i pokrojonymi w drobne kawałki truskawkami.
- Placuszki z truskawkami – kawałki truskawek można dodać do ciasta jogurtowego na placki.
- Muffinki z truskawkami – owoce te świetnie sprawdzą się jako dodatek do puszystych muffinek. Równie dobrze można przygotować z nich krem, którym nadziejemy babeczki.
- Galaretka truskawkowa – bardzo smaczny i łatwy do przygotowania deser, uwielbiany chyba przez większość maluchów.
- Sorbet truskawkowy – smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów. Truskawki najlepiej połączyć z dojrzałym bananem.