Marchwianka – zupa na problemy z brzuszkiem / iStock

Marchwianka – zupa na problemy z brzuszkiem

Marchwianka to prosta i szybka w przygotowaniu zupa z marchwi, która doskonale się sprawdza, gdy dziecko boli brzuch i ma biegunkę. Ugotowana marchew działa łagodząco na błonę śluzową jelit. Jak przygotować marchwiankę i kiedy najlepiej podać ją dziecku?

Spis treści:

Marchwianka dla niemowlaka – co to za zupa?

Marchwianka to lekkostrawna zupa krem przygotowana z ugotowanej, zblendowanej lub zmiksowanej marchewki z dodatkiem szczypty soli. Można podać ją dziecku, które wcześniej poznało już smak marchewki. Nigdy nie powinniśmy wprowadzać marchwi do diety dziecka podczas dolegliwości żołądkowych. Marchwianka już od dziesiątek lat stosowana była w leczeniu biegunki i wymiotów. Czemu zawdzięcza swoje zdrowotne właściwości? Korzeń marchwi zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Marchew to źródło karotenoidów, takich jak: beta-karoten, prowitamina A, luteina czy zeaksantyna. Korzeń marchwi zawiera również białko, cukry odżywcze, witaminy B1, B2, B6, E, H, K, PP, a także miedź, fosfor, żelazo wapń i pektyny. Marchwianka dla niemowlaka powinna być przygotowana z marchewki pochodzącej ze sprawdzonego źródła – z uprawy ekologicznej lub od rolnika, gdyż w warzywach korzeniowych łatwo gromadzą się zanieczyszczenia pochodzące z gleby.

Zupa marchwianka na biegunkę

Często najprostsze rozwiązania są najlepsze, tak jest i w tym przypadku. Marchwianka od dawna stosowana była w leczeniu biegunki i dolegliwości ze strony układu pokarmowego u dzieci. Pektyny zawarte w marchewce wiążą wodę, zwiększają gęstość stolców i zmniejszają liczbę wypróżnień. Zmniejszają ryzyko odwodnienia organizmu i pomagają przywrócić witaminy utracone w wyniku biegunki. Wspomagają też usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn z organizmu. 

Zupa marchwianka na biegunkę trafiła na stałe do menu małych dzieci już wiele lat temu. To metoda naszych babć i prababć. Marchwiankę można podać niemowlakowi, który poznał już smak marchewki, najczęściej po ukończeniu piątego, szóstego miesiąca życia. W przypadku biegunki marchwiankę podajemy dziecku minimum trzy razy dziennie. Pięciomiesięczne niemowlę najlepiej nakarmić łyżeczką, starszak może wypić zupę z kubeczka. Kiedy zauważymy poprawę? Po dwóch dniach podawania marchwianki powinna nastąpić znaczna poprawa. Gdy dolegliwości nie ustępują, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.

Biegunka u niemowlaka - przyczny, leczenie, zapobieganie

Polecamy

Biegunka u niemowlaka - przyczny, leczenie, zapobieganie

Biegunka u niemowlaka to częsta przypadłość. Biegunki mogą mieć charakter ostry lub przewlekły, a przyczyną biegunki może być infekcja wirusowa lub bakteryjna przewodu pokarmowego, zmiana diety czy alergia pokarmowa. Wielu rodziców nie wie, jak rozpoznać biegunkę u niemowląt, objawy mogą być bowiem bardzo zróżnicowane.

Czytaj

Marchwianka na wymioty

Wymioty u dziecka to najczęstszy objaw zatrucia pokarmowego lub infekcji jelitowo-żołądkowej. Najważniejsze, by podczas wymiotów nie dopuścić do odwodnienia organizmu niemowlęcia, dlatego należy podawać mu dużą ilość płynów – najlepiej często i w małych ilościach.

Przez co najmniej cztery godziny po ustaniu wymiotów nie powinniśmy podawać dziecku jedzenia, a później najlepiej zaproponować mu lekkostrawną marchwiankę. Długotrwałe wymioty mogą być dla dziecka bardzo niebezpieczne, dlatego gdy nie ustępują lub się nasilają, konieczna jest konsultacja lekarska.

Marchwianka dla niemowlaka – przepis

Marchwianka na wymioty i biegunkę – jak ją przygotować? Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga kulinarnych umiejętności. 

Marchwianka dla niemowlaka – przepis

Składniki:

  • pół kilograma marchwi
  • litr wody
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i myjemy pod bieżącą wodą.
  • Jeśli zależy nam na czasie, kroimy marchew w plasterki, jednak gotowana w całości zachowuje więcej składników odżywczych.
  • Przygotowaną marchew zalewamy litrem wody.
  • Gotujemy do miękkości.
  • Marchew studzimy, miksujemy/blendujemy i dolewamy wody. Tej, w której gotowaliśmy marchew – nie wylewamy jej, to cenne źródło soli mineralnych.
  • Dodajemy szczyptę soli i ponownie gotujemy.

Studzimy przygotowaną zupę krem i podajemy dziecku. Marchwiankę przechowujemy w lodówce, trzeba spożyć ją w przeciągu 24 godzin. 

Alternatywą dla marchwianki przygotowanej z korzenia świeżej marchwi jest zupa przyrządzona z gotowego purée dla niemowląt ze słoiczka. Purée zalewamy taką samą ilością wody, gotujemy i po ostudzeniu podajemy dziecku.

    Sprawdź powiązane tematy