Jakie owoce warto jeść w ciąży?
Spis treści:
Dlaczego jedzenie owoców w ciąży jest ważne?
Specjaliści zalecają, by kobieta spodziewająca się dziecka jadła pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia. Wiele ciężarnych spożywa ich jednak zbyt mało! Zanim przeanalizujemy, jakie owoce można jeść w ciąży, dowiedzmy się, dlaczego są one aż tak ważne w diecie ciężarnej.
Owoce, oprócz tego, że są soczyste i smaczne, dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i składników mineralnych, które są istotne z punktu widzenia zdrowia mamy i dziecka:
- biorą udział w procesach antyoksydacyjnych,
- chronią komórki przed niekorzystnymi zmianami degeneracyjnymi,
- wspomagają procesy naprawcze tkanek (witamina C),
- podnoszą odporność,
- kwas foliowy pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i zmniejsza ryzyko rozszczepu podniebienia,
- potas reguluje ciśnienie krwi, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a razem z magnezem łagodzi mdłości i skurcze nóg,
- wapń przyczynia się do rozwoju kości i zębów u maluchów.
Owoce są ważnym elementem diety przyszłej mamy, ponieważ stanowią źródło błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit.
Wpływ owoców na choroby i dolegliwości w ciąży
Poranne mdłości, zgaga czy skurcze łydek dokuczają niejednej przyszłej mamie. Z pomocą przychodzą owoce, które chronią przed wieloma ciążowymi dolegliwościami, a zawarte w nich składniki odżywcze wzmacniają system odpornościowy, regulują ciśnienie krwi i zapobiegają chorobom układu krwionośnego czy moczowego u ciężarnej. Owoce chronią przed negatywnymi powikłaniami, wspomagają także prawidłowy rozwój dziecka, zmniejszając ryzyko wad rozwojowych.
Jak zalecają lekarze, kobieta ciężarna powinna jeść każdego dnia około 300 g owoców, a w drugim i trzecim trymestrze 400 g. Warto zapoznać się z listą owoców, które mają najwięcej wartości odżywczych i spożywać je na surowo. Można też pić soki owocowe, najlepiej jednak, by były wyciskane w domu, a nie kupowane w butelkach czy kartonach.
Jakie owoce warto jeść w ciąży i dlaczego?
Choć wszystkie owoce są zdrowe, to spożycie niektórych z nich – ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i korzystny wpływ na organizm – jest szczególnie zalecane kobietom spodziewającym się dziecka. Jakie owoce należy jeść w ciąży?
– Świetnie sprawdzą się owoce o niskim indeksie glikemicznym, które będą odpowiednie także dla osób z cukrzycą ciążową. Należą do nich wiśnie, maliny, truskawki, jabłka, brzoskwinie, jagody czy borówki. Ze względu na zawartość potrzebnych składników warto sięgać po jabłka, ponieważ stanowią dobre źródło cennego błonnika. Porzeczki, truskawki, kiwi, maliny i cytrusy dostarczają sporych ilości witaminy C, która umożliwia wchłanianie żelaza ze źródeł roślinnych, co jest szczególnie ważne dla przyszłych mam na diecie wegetariańskiej – mówi dietetyk Magdalena Kowalik-Piasecka.
Dietetycy zwracają też uwagę na banany, które są doskonałym źródłem potasu, magnezu i witamin z grupy B. Jedzenie bananów pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zapobiega także skurczom łydek. Z kolei awokado, które w przeciwieństwie do większości owoców nie zawiera cukrów prostych, bogate jest w niezbędne organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe i kwas foliowy. Źródłem kwasu foliowego są gruszki, które zawierają dużo błonnika, magnezu, fosforu czy witamin A, B i C.
Najlepiej wybierać owoce sezonowe, które wyróżniają się najwyższą wartością odżywczą. Dobrym wyborem są również owoce lokalne, z ekologicznych upraw.
Jak dużo owoców możesz zjeść w ciągu dnia?
Wiemy już, jakie jeść owoce w ciąży, a teraz dowiedzmy się, jaka powinna być ich ilość. Zdaniem specjalistów, w codziennej diecie kobiety spodziewającej się dziecka powinno znaleźć się pięć porcji owoców. – Porcja to np. jedno duże jabłko, szklanka mrożonych jagód (można je dodać do owsianki albo omletu), pomarańcza czy banan. Owoce warto połączyć z jogurtem, serkiem wiejskim i orzechami – z jedzone w jednym posiłku z białkiem i zdrowym tłuszczem nie spowodują gwałtownych skoków glikemii – dodaje Magdalena Kowalik-Piasecka.
Uwaga! Tych owoców lepiej unikać, będąc w ciąży!
Choć owoce są bardzo zdrowe, nie wszystkie można jeść w ciąży w nieograniczonych ilościach. Niewskazane jest spożywanie zbyt dużych ilości owoców egzotycznych, cytrusów czy truskawek, które mogą być przyczyną reakcji alergicznej. – W ciąży należy uważać na papaję. Zawarty w niej enzym papaina może działać teratogennie, czyli może prowadzić do uszkodzeń płodu – przestrzega Magdalena Kowalik-Piasecka.
Na liście produktów zakazanych w ciąży znalazł się także ananas. Zawarta w nim bormelina jest stosowana do zwalczania stanów zapalnych i nie zaleca się jej ciężarnym. Warto jednak pamiętać, że negatywne efekty powstałyby dopiero, gdybyśmy zjadały kilka kilogramów tych owoców naraz.
Jakie owoce w ciąży wybierać? Te z zaufanych źródeł – od lokalnych dostawców, ze straganów czy warzywniaków. Z kupowania zarówno owoców, jak i warzyw w supermarketach lepiej zrezygnować.
Źródła:
- A. Wendołowicz, E. Stefańska, L. Ostrowska, Żywienie kobiet w okresie ciąży, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 3/2014.
- D. Świątkowska (red.), Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka.