Dieta dla matki karmiącej – jak ją ułożyć?
Spis treści:
Dlaczego dieta mamy karmiącej jest taka ważna?
Naturalny pokarm mamy uznawany jest za najlepszy sposób żywienia w pierwszych miesiącach życia dziecka. Karmienie piersią pozwala na dostarczenie dziecku wszystkich niezbędnych związków odżywczych, zapewniających harmonijny rozwój. Dziecko w okresie intensywnego rozwoju wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Karmiąc piersią, mama zapewnia dziecku odpowiednią podaż tych związków. Ważne jest, aby dieta karmiącej była w odpowiedni sposób zbilansowana, gdyż wówczas wpływa korzystnie zarówno na zdrowie mamy, jak i maluszka.
W okresie karmienia piersią zwiększa się zapotrzebowanie mamy na wiele związków, w tym białko, kwasy tłuszczowe omega 3, magnez, żelazo, wapń czy witaminy z grupy B – dlatego dieta musi podołać temu zwiększonemu zapotrzebowaniu. Wszystko, co spożywa kobieta karmiąca piersią, powinno dostarczać związków odżywczych – niewskazane jest spożywanie produktów przetworzonych, ubogich w witaminy czy cenne makroskładniki.
Odpowiednia dieta mamy karmiącej to nie tylko prawidłowe funkcjonowanie organizmu mamy, ale przede wszystkim dziecka. Dotyczy to zarówno dostarczania wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jak i odpowiedniego programowania metabolicznego malucha. To, w jaki sposób dziecko jest żywione w pierwszym okresie rozwoju, wpływa bezpośrednio na jakość życia i występowanie niektórych chorób w późniejszych okresach. Dotyczy to zwłaszcza ryzyka wystąpienia otyłości, choroby niedokrwiennej serca czy cukrzycy typu 2.
Co można jeść podczas karmienia piersią?
Dieta kobiety karmiącej powinna być po prostu dobrze zbilansowaną dietą, bazującą na naturalnych produktach. Nie ma potrzeby stosowania specjalnych diet, które eliminują wiele produktów. Kiedyś zalecane było unikanie w diecie karmiącej mamy alergenów mogących uczulać dziecko. Dziś odchodzi się od takiego podejścia, gdyż nie zmniejsza to ryzyka wystąpienia alergii u dziecka, a jedynie eliminuje wiele wartościowych składników diety. Można zatem jeść wszystko to, co służy mamie i dziecku, trzymając się zasad zdrowego, zbilansowanego odżywiania.
Menu dla matki karmiącej
Dieta matki karmiącej powinna zawierać kilka dobrze zbilansowanych posiłków o odpowiedniej kaloryczności. Należy uwzględnić, że zapotrzebowanie na kalorie zwiększa się podczas karmienia piersią o około 500 kcal. Spożywać należy od pięciu do sześciu posiłków dziennie. Co można jeść, karmiąc piersią? Na śniadanie mama karmiąca może sięgnąć po omlet, zupę mleczną, kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, twarożku i warzyw. Na obiad warto zjeść mięso lub rybę (pieczoną lub gotowaną na parze), z porcją warzyw i kaszy. Kolację może stanowić sałatka z kurczakiem, zupa krem z pestkami dyni, serek wiejski z warzywami. Jako przekąska może posłużyć banan, jogurt naturalny, garść orzechów.
Czego unikać podczas karmienia piersią?
Podczas karmienia piersią dieta mamy powinna być wolna od produktów przetworzonych – dań instant, fast foodów, słodyczy i napojów słodzonych. Ograniczyć można spożycie produktów ciężkostrawnych i smażonych. Ponadto unikać należy spożywania tych produktów, które wywołują objawy alergiczne u kobiety lub jej dziecka. Bezwzględnie należy unikać spożywania alkoholu.
O czym pamiętać podczas laktacji?
Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na laktację – i mowa tu zarówno o jakości pokarmu mamy, jak i jego ilości. Produkowanie mleka podczas karmienia piersią jest dla organizmu kobiety priorytetem, dlatego pokarm naturalny zawsze będzie pokarmem wartościowym. Bez względu na stan odżywienia organizmu mamy, produkowane będzie pełnowartościowe mleko, ale ucierpieć może ilość pokarmu – przy złej diecie będzie go po prostu mniej. Dlatego dieta karmiącej mamy wpływa w korzystny sposób na laktację.
Aby utrzymać laktację na optymalnym poziomie, konieczne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. Najlepiej sprawdza się woda – mama powinna wypijać co najmniej dwa litry wody dziennie. Można sięgać także po naturalne soki owocowe, filiżankę kawy czy herbaty, a także herbatę zieloną czy czerwoną. Unikać należy dużych ilości mocnej kawy i herbaty, słodzonych napojów oraz alkoholu. A w razie problemów z laktacją można wspomagać się herbatkami pobudzającymi laktację – z kopru włoskiego czy anyżu.
Poza dietą i nawodnieniem organizmu ogromne znaczenie ma kilka innych czynników, takich jak regularna, umiarkowana aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu czy unikanie stresu. Ponadto ważny jest sposób karmienia piersią – należy przystawiać dziecko jak najczęściej do piersi. Laktację można także pobudzić przy pomocy laktatora. Przyda się on nie tylko w sytuacji, gdy pojawia się nadmiar pokarmu, ale także wówczas, gdy dziecko nie ssie piersi zbyt często i przekłada się to na ograniczenie laktacji.
Źródła:
- Borszewska-Kornacka M. i in., Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji, Standardy Medyczne –Pediatria, 2013