zupki dla niemowlaka Kiedy zupki dla niemowlaka?/ iStock

Kiedy zupki dla niemowlaka?

Rozszerzanie diety niemowlaka warto rozpocząć od warzyw. Jednak już po pierwszych 2-3 tygodniach z pojedynczych produktów będziesz mogła przygotować dla swojego dziecka pierwszą zupę. W kolejnym kroku dołączysz do niej kaszę, mięso, jajka czy ryby, tak, by uzyskać pełnowartościowy posiłek. Na co zwrócić uwagę komponując zupkę dla niemowląt i od kiedy je podawać?

Spis treści:

Pierwsza zupka dla niemowlaka krok po kroku

Zastanawiasz się, kiedy niemowlę zaczyna jeść coś innego, niż mleko mamy lub mleko modyfikowane? Zgodnie z obowiązujących schematem żywienia niemowląt rozszerzanie diety można rozpocząć już w 5.-6. miesiącu życia dziecka. Nowe produkty wprowadzaj nie wcześniej niż w 17. i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Specjaliści podkreślają jednak, że karmienie piersią może być wyłącznym sposobem żywienia przez pierwszych 6 miesięcy życia niemowlęcia.

Rozszerzanie diety warto rozpocząć od wprowadzenia pojedynczych warzyw w formie papki lub w postaci miękkich, ugotowanych kawałków o odpowiedniej wielkości (tak, by dziecko się nie zakrztusiło). Pierwszymi warzywami w diecie dziecka są zazwyczaj marchewka, dynia, ziemniak, batat i brokuły. Każdy nowy produkt w diecie niemowląt wprowadza się pojedynczo, tak, by móc obserwować ewentualnie niepokojące objawy po ich spożyciu.

Jednak już po 2-3 tygodniach w „repertuarze” żywieniowym twojego dziecka będzie kilka produktów z których można przygotować pierwszą zupkę. Zazwyczaj po upływie 6-8 tygodni od rozpoczęcia rozszerzania diety niemowlę zjada swoją pierwszą pełnowartościową, złożoną z kilku produktów zupkę.

Zobacz, jak krok po kroku urozmaicać zupki dla niemowlęcia:

1. Wprowadź warzywa

Zacznij od rozszerzenia diety o warzywa o neutralnym, łatwo akceptowalnym przez dziecko smaku. Najlepiej zacząć od wprowadzenia np. ziemniaka, marchewki, batata czy brokułu. W kolejnym kroku połącz w kompozycje smakowe zaakceptowane przez dziecko warzywa i stopniowo dodawaj kolejne.

2. Dodaj kaszkę zbożową

Schemat żywienia niemowląt sugeruje, że już w 5.-6. miesiącu życia warto do zupki dodawać kaszki i kleiki bezglutenowe. W tej roli bardzo dobrze sprawdzi się kasza kukurydziana czy ryżowa, a potem także ryż biały i brązowy. Na tym etapie możesz również wprowadzić do zupy niewielkie ilości kasz glutenowych np. kaszy manny. Dodaj niepełną łyżeczkę (4-5 g) na porcję zupy. Dzięki węglowodanom złożonym zupka stanie się bardziej sycąca.

3. Uwzględnij niewielką ilość jajka

Pora na jajko na twardo! Nie ma potrzeby dzielić jajka na białko i żółtko, schemat żywienia niemowląt jasno wskazuje, że możesz stosować je w całości (oczywiście rozdrobnione, dopasowane do możliwości gryzienia dziecka) już w 5.-6. miesiącu życia dziecka.

4. Uzupełnij zupkę mięsem/rybą

Wprowadzanie mięsa rozpocznij od niewielkich ilości mięsa z indyka lub królika. To łagodne i lekkostrawne mięso najlepiej jest podawać gotowane i zmiksowane z pozostałymi składnikami zupy. Gdy niemowlę dobrze toleruje mięso, możesz 1-2 razy w tygodniu zamienić je na gotowaną rybę (np. łososia lub dorsza). Mięso dodawaj zamiennie z jajkiem.

5. Pamiętaj o dodatku tłuszczowym

Niektóre składniki odżywcze i witaminy wchłaniają się tylko w obecności tłuszczu. Do porcji zupki dodawaj zawsze łyżeczkę oliwy z oliwek, niskoerukowego oleju rzepakowego lub masła.

 

Jakie zupki? Własne czy gotowe?

Zastanawiasz się, czy zupki dla niemowląt gotować samodzielnie czy postawić na „słoiczki”? Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Przede wszystkim weź pod uwagę czy masz dostęp do składników o sprawdzonym pochodzeniu np. ekologicznych warzyw i mięsa. Jeśli nie, to zdecyduj się na posiłki gotowe. Surowce do dań dla niemowląt podlegają ścisłej kontroli i restrykcyjnym wymogom, dlatego możesz być pewna, że kupujesz produkty wysokiej jakości.

„Słoiczki” są utrwalane przy pomocy wysokiej temperatury w procesie zwanym sterylizacją. Spokojnie, nie ma w nich substancji konserwujących. Gotowe posiłki to także oszczędność czasu.

Jednak, jeśli możesz pozwolić sobie na samodzielne gotowanie to z pewnością zapewnisz niemowlakowi większe urozmaicenie smakowe. Zupek nie dosalaj ani nie dosładzaj. Chcesz przechować je przez dłuższy okres czasu? Gotową zupkę możesz zamrozić lub przechowywać pasteryzowaną w słoikach. Praktycznym patentem na zupki jest mrożenie pojedynczych, ugotowanych warzyw w formie kostek lodu. Gdy chcesz przygotować danie dla dziecka wyciągasz tylko pojedyncze kostki np. brokułu, kalafiora, marchewki i mieszasz w garnku.

 

Jak karmić dziecko zupką?

Przede wszystkim zadbaj o spokój, miłą atmosferę posiłku i ciszę. Spraw, by karmienie było rytuałem, chwilą dla was. Zawsze sadzaj dziecko w foteliku do karmienia, przygotuj estetyczne naczynia dla dziecka i… uzbrój się w cierpliwość. Czasem potrzeba kilku, kilkunastu prób, by dziecko zaakceptowało nowe smaki zupki.

Na początku postaw na zupki gładkie, miksowane, ale z czasem, od około 7.-8. miesiąca, zacznij zmieniać konsystencję na bardziej stałą. Najpierw pozwól, by w zupce pojawiły się miękkie grudki, a potem niewielkie kawałki, które niemowlę będzie mogło pogryźć nawet dziąsłami. Ilość zupki dopasuj do możliwości dziecka:

  • w 5.-6. miesiącu to około 150-160 ml,
  • w 7.-8. miesiącu życia to około 170-180 ml,
  • w 9.-12. miesiącu życia to około 190-220 ml.

 

Jak wprowadzać nowe produkty do diety dziecka?

Najważniejszą zasadą wprowadzania nowych pokarmów do diety niemowlaka jest to, że to rodzic decyduje (zgodnie z rekomendacjami specjalistów), co i kiedy zje dziecko. Dziecko zaś, zgodnie ze swoim apetytem, decyduje czy zje i ile zje. Nie warto karmić niemowląt na siłę! Dla dziecka rozszerzanie diety to wielkie przeżycie i „kosmos” nowych doznań zmysłowych.

Pamiętaj, by każdy nowy produkt wprowadzać pojedynczo. To szczególnie ważne, by móc obserwować ewentualne objawy alergiczne po danym pokarmie.

Pory posiłków zaplanuj tak, by dziecko było lekko głodne, ale nie przeraźliwie głodne, bo wtedy z miłej przygody z poznawaniem smaków posiłek zamieni się w irytujące doświadczenie.

Źródła:

  1. Schemat żywienia niemowląt to zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
  2. „U malucha na talerzu” Marta Jas-Baran, Tamara Chorążyczewska, wydawnictwo: Publicat

Sprawdź powiązane tematy

newsletter-main

Wszystko, czego potrzebujesz
na Twoim mailu

Newsletter Hellomama da Ci dostęp do materiałów tworzonych z myślą o Tobie i Twoim dziecku.

    newsletter-main-decorator
    newsletter-staying

    Zostań z nami jeszcze chwilę!

    Zapisz się do newslettera HelloMama

    Zyskaj dostęp do materiałów tworzonych z myślą o Tobie i Twoim dziecku.

      newsletter-staying-decorator-1
      newsletter-staying-decorator-2