Nadpobudliwe niemowlę i jak z nim postępować/fot. iStock Nadpobudliwe niemowlę i jak z nim postępować/fot. iStock

Jak przyrządzić naleśniki dla niemowlaka?

Przygotowanie naleśników, placków lub omletów jest świetnym sposobem na urozmaicenie diety dzieci. Istnieje niezliczona liczba wariantów tych potraw, które możemy zaserwować maluchom. Czy jednak naleśniki są odpowiednim pokarmem dla niemowlaka? Kiedy tego rodzaju posiłek najlepiej wprowadzić do jadłospisu? Jak przyrządzić zdrowe naleśniki, które będą mogły spożywać małe dzieci?

Spis treści:

Pyszne naleśniki dla niemowląt

Naleśniki są potrawą uwielbianą przez większość dzieci. Wybierając przepis dostosowany do wymagań żywienia niemowląt w drugim półroczu życia, możemy przygotować wartościowy posiłek nawet dla najmłodszych maluchów. Plusem odpowiednio przygotowanych naleśników jest to, że będą pysznym posiłkiem nie tylko dla dziecka, ale też dla całej rodziny!

Kiedy niemowlak może zacząć jeść naleśniki?

Naleśniki mogą stanowić zbilansowany i zdrowy posiłek dla dzieci, jednak warto pamiętać, że nie należy za bardzo spieszyć się z wprowadzaniem ich do jadłospisu niemowlaka. Uważa się, że na podanie maluchowi po raz pierwszy pokarmów tego typu najlepiej zdecydować się nie wcześniej niż pod koniec pierwszego roku życia (około 12. miesiąca).

Oczywiście nic złego się nie stanie, jeśli zaserwujesz maluchowi naleśniki na etapie wprowadzania żywności o stałej konsystencji podawanej do rączki, czyli od 7. do 11. miesiąca życia (szerokie ramy czasowe wynikają z różnic w czasie rozpoczęcia rozszerzenia jadłospisu i tempa przechodzenia do coraz bardziej „zaawansowanych” konsystencji). Warto jednak wziąć pod uwagę, że naleśniki są produktem smażonym, a stosowanie tego rodzaju obróbki termicznej przy przygotowaniu posiłków dla niemowląt nie jest zalecane.

Przez pierwsze kilka miesięcy rozszerzania jadłospisu dziecka lepiej proponować więc maluchowi różnorodne produkty gotowane, ewentualnie pieczone, a z wprowadzeniem naleśników do diety wstrzymać się do końcówki pierwszego roku życia lub początku drugiego.

Przepisy na naleśniki dla niemowląt

Poniżej znajdziesz dwa przepisy na naleśniki i placuszki, które możesz wykorzystać do urozmaicenia diety niemowlaka kończącego pierwszy rok życia.

Podstawowy przepis na naleśniki dla niemowląt

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • ¼ szklanki mąki pszennej jasnej (typ 450–650),
  • ½ szklanki wody,
  • ½ szklanki mleka,
  • jedno jajko,
  • jedna łyżeczka oleju.

Przygotowanie:

  1. Za pomocą trzepaczki lub miksera wymieszaj wszystkie składniki naleśników poza olejem.
  2. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzej. Posmaruj jej powierzchnię ręcznikiem papierowym z odrobiną oleju rzepakowego.
  3. Wlej chochlę ciasta naleśnikowego na patelnię i rozprowadź masę po całej powierzchni.
  4. Usmaż naleśnik z obu stron.
  5. W taki sam sposób usmaż pozostałe naleśniki.

Najprostsze placuszki bananowe

Składniki:

  • jeden banan,
  • jedno jajko,
  • dwie łyżki błyskawicznych płatków owsianych,
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Banana umieść w misce i rozgnieć go widelcem.
  2. Do rozgniecionego banana wbij jajko, dodaj płatki owsiane i wymieszaj dokładnie.
  3. Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej i rozsmaruj go po powierzchni ręcznikiem papierowym.
  4. Nakładaj po jednej łyżce masy na patelnię.
  5. Smaż placuszki z obu stron na rumiany kolor.
  6. Podawaj dziecku po przestudzeniu.

Obiad niemowlaka

Naleśniki lub placuszki można podawać nie tylko na śniadanie i nie tylko w wersji słodkiej. Warto stworzyć z nich także pożywny i wartościowy obiad dla dziecka. Poniżej znajdziesz przepis na bogate w białko, żelazo i witaminy placki z soczewicy i szpinaku. Nie zawierają one mleka, jaj ani pszenicy, więc są dobrą propozycją na obiad dla alergika. 

Placuszki soczewicowe z warzywami

Składniki:

  • jedna szklanka (180 g) czerwonej soczewicy,
  • dwa ząbki czosnku,
  • jedna marchewka średniej wielkości,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (można go zastąpić np. przyprawą curry bez soli),
  • 50 g szpinaku w liściach (zamiast szpinaku możesz dodać do placków kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub koperku),
  • jedna łyżka oleju.

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin.
  2. Odcedź soczewicę, dodaj do niej 1/3 szklanki wody i całość dokładnie zblenduj.
  3. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  4. Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Szpinak pokrój w paski.
  6. Na patelnię wlej kilka łyżek wody i wrzuć czosnek, marchew, szpinak i kmin rzymski.
  7. Duś przez około pięć minut, mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną.
  8. Dodaj zawartość patelni do masy z soczewicy i wymieszaj.
  9. Na nieprzywierającą patelnię wlej trochę oleju.
  10. Nałóż jedną łyżkę masy i tylną częścią łyżki rozsmaruj ją lekko, żeby placek był cieńszy. W taki sam sposób uformuj na patelni tyle placków, ile się na niej zmieści.
  11. Smaż placki na złoty kolor z obu stron.
  12. Zdejmij je z patelni i usmaż kolejną porcję.

Naleśniki dla małego dziecka

Zamieszczone wyżej przepisy możesz wykorzystać, żeby przygotować także naleśniki dla dziecka w wieku od jednego do trzech lat. Przepisy na słodkie wersje potrawy dla maluchów wzbogacisz, podając naleśniki lub placuszki z jogurtem naturalnym, owocami (np. truskawkami, malinami, kiwi, nektarynką), masłem orzechowym (sprawdź skład i wybierz produkt o stuprocentowej zawartości orzechów).

Warto także poeksperymentować i wypróbować przepisy na zdrowe placuszki z puree z dyni, pokrojonym lub startym jabłkiem albo borówkami dodanymi do masy przed smażeniem.

Źródła:

  1. Szajewska H., Horovath A. (red.; 2014) Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, Kraków.

    Sprawdź powiązane tematy

    Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

    Sprawdź