Jak karmienie piersią wpływa na odporność dziecka i dlaczego warto zadbać o odpowiednie wsparcie po zakończeniu laktacji?
Spis treści:
Karmienie piersią a odporność, czyli mleko mamy dla odporności
Karmienie piersią niewątpliwie jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt. Potwierdzają to liczne organizacje i stowarzyszenia, w tym m.in. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Mleko mamy zmienia swój skład, dostosowując się do aktualnych potrzeb żywieniowych niemowlęcia.
Dzięki temu proaktywnie wspiera jego rozwój i dostarcza substancji odżywczych, zapewniając mu tym samym szerokie pasmo korzyści zdrowotnych. Wśród nich warto wskazać na zmniejszanie ryzyka wystąpienia infekcji, a co za tym idzie również – wsparcie rozwoju układu immunologicznego dziecka. Naturalne mleko matki zawiera czynniki odpornościowe, które w pierwszych miesiącach życia dziecka skutecznie chronią je przed patogenami. Nie bez znaczenia jest także to, że mleko mamy jest łatwostrawne, a więc idealne dla nierozwiniętego w pełni układu pokarmowego maluszka.
Kluczowymi dla wsparcia i rozwoju odporności niemowlęcia składnikami mleka matki, są pro- i prebiotyki (głównie oligosacharydy), białka, kwasy tłuszczowe, a także witamina A i witamina C. Choć po 6. miesiącu życia organizm dziecka zaczyna już produkować własne przeciwciała, naturalne mleko powinno jak najdłużej pozostać priorytetowym składnikiem jego diety.
Do kiedy karmić piersią?
Karmienie piersią jest szczególnie ważne i bezsprzecznie jest najlepszą metodą karmienia, jaką możemy zapewnić niemowlęciu w pierwszych miesiącach jego życia. Naturalny pokarm powinien być podstawą żywienia dziecka do ukończenia 1. roku życia, przy czym od 6. miesiąca życia należy już stopniowo rozszerzać dietę niemowlaka, zgodnie z obowiązującym schematem żywienia niemowląt. Jest to spowodowane intensywnym wzrostem dziecka, który powoduje, że mleko mamy może nie pokrywać wszystkich niezbędnych substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka.
Z tego względu powinno się wprowadzać do diety malucha pokarmy stałe, a z czasem, stopniowo odstawić malucha od piersi. Nie jest to łatwa decyzja, ponieważ karmienie dla wielu mam jest ważnym momentem przyczyniającym się do budowania więzi pomiędzy mamą a dzieckiem.
Do kiedy należy karmić piersią? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. WHO rekomenduje, by podawać dziecku mleko mamy do 2. roku życia. Inne organizacje natomiast (jak ESPGHAN) stoją na stanowisku, że karmić należy tak długo, jak wynika to z potrzeb mamy i dziecka. Mamy jednak najczęściej decydują się na zakończenie etapu karmienia piersią wówczas, gdy wracają do pracy zawodowej na pełen etat, a dziecko idzie np. do żłobka.
Polecamy
Odporność u maluszka – na co warto zwrócić szczególną uwagę w sezonie jesienno-zimowym?
Najmłodsze dzieci znacznie częściej chorują w okresie jesienno-zimowym, dlatego warto wspierać rozwój odporności dziecka każdego dnia. Jak to zrobić? Sprawdź!
Jak wspierać odporność dziecka po zakończeniu laktacji?
Koniec karmienia piersią dla wielu kobiet jest trudnym doświadczeniem. Może wówczas pojawić się przeświadczenie, że zabieramy maluszkowi najlepszy pokarm dla jego harmonijnego rozwoju. Warto jednak pamiętać, że są inne, skuteczne sposoby, które wspierają rozwój malucha każdego dnia. Warto wspomnieć tu chociażby o szczepieniach, które powinny iść w parze z karmieniem piersią. Charakteryzują się one innym mechanizmem działania niż mleko mamy i chronią dzieci przed innymi patogenami. Warto pamiętać, że w Polsce obowiązuje obligatoryjny i powszechny program szczepień. Innym sposobem na wspieranie odporności u dziecka jest odpowiednio zbilansowana dieta, czyli taka, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach.
Codzienny jadłospis malucha powinien zawierać warzywa, owoce, mięso, ryby i inne produkty spożywcze. Można też podawać dziecku produkty, które uznaje się za wzmacniające, czyli cebulę, czosnek, kiszonki czy imbir. Warto jednak przestrzegać schematu żywienia dziecka, a jeśli nie mamy pewności, czy możemy coś zaserwować swojemu maluchowi, to lepiej wstrzymajmy się z tą decyzją lub zwróćmy się o pomoc do specjalisty.
Na rynku dostępne są roślinne preparaty wspomagające odporność przeznaczone dla dzieci, które ukończyły 6. miesiąc życia. W ich składzie znajdziemy czarny bez i acerolę – substancje dopuszczone do podawania dzieciom w wieku do 3 lat. Znalazły się one w suplemencie diety Pelavo Odporność, który dodatkowo został również wzbogacony w niezbędny w procesie budowania odporności u dziecka cynk. Warto rozważyć uzupełnienie diety malucha substancjami, które mogą pomóc wzmocnić jego organizm.
Źródła:
- Waszkiewicz-Robak B., Biller E., Właściwości prozdrowotne czarnego bzu „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2018;99(3): 217-224.
- Zawada K., Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka „Herbalism” 2016;1(2): 22-34.
- Majewski J., Orylski M., Całkosiński A., et.al., Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C „Medycyna Rodzinna” 2018;2: 32-35.