Białko mleka krowiego a laktoza
Spis treści:
Nietolerancja i alergia – różnice i podobieństwa
Alergia na białka mleka krowiego (BMK), nazywana też skazą białkową, powstaje w wyniku nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego w odpowiedzi na spożyty alergen. Niemowlęta cierpią na nią przede wszystkim ze względu na niecałkowicie rozwinięty układ pokarmowy. Reakcja alergiczna może pojawić się w ciągu kilku minut do kilku godzin od spożycia posiłku. U najmłodszych dzieci objawy alergii dotyczą:
- układu pokarmowego – pojawiają się ulewania, wymioty, kolka, biegunka, bóle brzucha, zaparcia, krew lub śluz w stolcu,
- układu oddechowego – obserwuje się nieżyt nosa, a w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny; alergii często towarzyszy astma,
- skóry – występuje świąd skóry, pokrzywka, zaczerwienienie skóry, atopowe zapalenie skóry, wyprysk.
Alergia na mleko krowie bardzo często jest mylona z nietolerancją laktozy. Podstawową różnicą pomiędzy tymi schorzeniami jest mechanizm ich powstawania. W przeciwieństwie do alergii, w nietolerancji nie obserwuje się produkcji przeciwciał w odpowiedzi na kontakt organizmu z alergenem, ponieważ uruchomiane mechanizmy nie mają podłoża immunologicznego. Kolejną różnicą jest czas pojawienia się objawów. W alergii pokarmowej symptomy choroby ujawniają się w bardzo krótkim czasie od spożycia mleka krowiego, natomiast w nietolerancji zazwyczaj są opóźnione i występują po kilku – kilkunastu godzinach od zjedzenia posiłku.
Ponadto u osoby z alergią na BMK nawet śladowa ilość mleka w pokarmie może prowadzić do reakcji alergicznej. Tymczasem pacjenci z nietolerancją mleka obserwują niepożądane objawy dopiero po spożyciu określonej dawki alergenu. U niektórych osób niewielkie spożycie produktu mlecznego nie prowadzi do wystąpienia żadnych skutków ubocznych. Warto również nadmienić, iż alergia często mija z wiekiem, szczególnie u dzieci. Nietolerancja zazwyczaj występuje przez całe życie.
Jedyną wspólną cechą alergii pokarmowej i nietolerancji jest podobieństwo objawów klinicznych. Obydwie choroby powodują dolegliwości ze strony różnych układów.
Nietolerancja laktozy i krowie mleko
Laktoza to dwucukier znajdujący się w mleku krowim i jego przetworach. Do jego strawienia potrzebny jest enzym laktaza produkowany przez komórki jelitowe (enterocyty). U niektórych dzieci może występować niedobór laktazy, w wyniku którego laktoza nie jest trawiona, a jej fermentacja w jelicie powoduje pojawienie się niepożądanych objawów ze strony przewodu pokarmowego, takich jak biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, kolka czy mdłości.
Wyróżnia się trzy typy nietolerancji laktozy:
- wrodzony niedobór laktazy – występuje stosunkowo rzadko; noworodek rodzi się ze zmniejszoną aktywnością enzymu laktazy lub całkowitym brakiem enzymu,
- pierwotna nietolerancja laktazy – polega na gwałtownym spadku produkcji laktazy,
- wtórny niedobór laktazy – wynika z uszkodzenia jelit w przebiegu chorób takich jak alergia, celiakia czy zapalenie jelit; niedobór laktazy przemija po odpowiedniej terapii choroby podstawowej.
Alergia i nietolerancja na mleko – diagnostyka
Najbardziej wiarygodną metodą diagnostyczną alergii pokarmowej jest zastosowanie testu eliminacji i prowokacji. Polega on na wprowadzeniu na okres od dwóch do czterech tygodni diety eliminacyjnej, w której eliminuje się mleko oraz wszystkie produkty zawierające ten składnik. W czasie stosowania diety u osoby z alergią na białka mleka krowiego objawy chorobowe powinny ustąpić. Ponowne wprowadzenie mleka i jego przetworów po zakończeniu testu powoduje nawrót objawów. Testy skórne oraz badania krwi nie stanowią skutecznej metody wykrywania alergii pokarmowej. Tylko u około 50 proc. pacjentów występują przeciwciała IgE, dlatego ujemny wynik badań nie wyklucza występowania alergii.
W diagnostyce nietolerancji laktozy najczęściej wykorzystuje się wodorowy test oddechowy, za pomocą którego można stwierdzić, czy proces trawienia i wchłaniania węglowodanów (a więc i laktozy) przebiega prawidłowo. Pomocne w rozpoznaniu nietolerancji mogą okazać się również testy genetyczne oraz test tolerancji laktozy z krwi.
Co można jeść?
U dzieci utrzymujących dietę eliminacyjną przez określony czas (co najmniej od sześciu do ośmiu miesięcy i dłużej) w większości przypadków obserwuje się rozwój tolerancji na mleko krowie. Ponad 80 proc. dzieci uzyskuje stan tolerancji przed ukończeniem piątego roku życia, nierzadko już w drugim roku życia.
Z jadłospisu dzieci z alergią pokarmową eliminuje się mleko krowie i jego przetwory (jogurty, kefiry, maślanki, śmietanę, ser biały, masło i margarynę) pieczywo z dodatkiem mleka bądź serwatki (bułki maślane, chleb tostowy, chleb żytni) oraz słodycze z dodatkiem mleka (ciastka, herbatniki, biszkopty). Produkty te należy zastąpić innymi, dostarczającymi odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. W diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców, w tym roślin strączkowych, produktów zbożowych bezmlecznych, jaj oraz ryb.
Osoby z nietolerancją mleka mogą spożywać tzw. mleko bez laktozy dla alergika oraz inne produkty pozbawione tego cukru, w tym sery, masło i jogurty bezlaktozowe bez obaw o uczulenie. Czy mleko bez laktozy zawiera białko? I czy mleko bez laktozy uczula? Mleko bez laktozy nadal zawiera białko, więc nie mogą go spożywać dzieci z alergią pokarmową. Jeśli szukamy mleka bez białka i laktozy to dobrym produktem mogą okazać się roślinne zamienniki.
Źródła:
- Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E, “Alergia i nietolerancja pokarmowa: mleko i inne pokarmy”, Wydawnictwo Help-Med, Kraków, 2013.
- Zatwarnicki P., “Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, diagnostyka”, Piel. Zdr. Publ. , vol. 4, no. 3, pp. 273–276, 2014.
- Mądry E., Krasińska B., Walkowiak J., “Hipolaktazja, zespół złego wchłaniania laktozy, nietolerancja laktozy”, Fam. Med. Prim. Care Rev., vol. 13, no. 2, pp. 334–336, 2011.
- Marek K., “Alergia pokarmowa u dzieci”, Forum Medycyny Rodzinnej 2013, tom 7, nr 6, 349–354.