Jaki wegański obiad dla dzieci? Sprawdź nasze pomysły! / AdobeStock Jaki wegański obiad dla dzieci? Sprawdź nasze pomysły! / AdobeStock

Jaki wegański obiad dla dzieci? Sprawdź nasze pomysły!

Bezmięsna dieta nikogo już nie dziwi. Wegetariańskie potrawy, z reguły oznaczone odpowiednimi symbolami, widnieją w menu restauracji już nie tylko w dużych miastach. Na półkach sklepowych lodówek znajdziemy rozmaite zamienniki mięsa, a liczba blogów i książek z wegańskimi przepisami może przyprawić wręcz o zawrót głowy. Na weganizm przechodzą całe rodziny. Czy restrykcyjne ograniczenia żywieniowe nie odbiją się negatywnie na zdrowiu dzieci? Warto zacząć od małych kroków. Kilka wegańskich obiadów w tygodniu nie zaszkodzi żadnemu z członków rodziny! Sprawdźcie więc nasze inspiracje na proste wegańskie dania obiadowe!

Spis treści:

Czy dieta wegańska to dobry pomysł dla dzieci?

Nie da się ukryć, że dieta wegańska zdobywa coraz większą popularność. Jeżeli zaś rośnie liczba osób dorosłych odżywiających się taki sposób, to z całą pewnością zwiększa się również liczba wegetariańskich i wegańskich dzieci. W Polsce powstają już nawet specjalne przedszkola, uwzględniające indywidualne preferencje żywieniowe dzieci.

Zanim jednak wprowadzimy taki model żywienia u naszych pociech, warto wziąć pod uwagę zarówno pozytywne, jak i negatywne ich konsekwencje. Choć doniesienia przedstawicieli światowych towarzystw żywieniowych, takich jak ASD, AAP czy choćby Ministerstwa Zdrowia Australii, rekomendują dobrze zaplanowane diety wegetariańskie a nawet wegańskie jako odpowiednie dla małych dzieci, polscy specjaliści są ostrożniejsi w swoich osądach. Przede wszystkim zwracają uwagę na ryzyko wystąpienia:

  • niedoborów witaminy B12 objawiają się one opóźnieniem wzrostu, hipotonią mięśni i zaburzeniami psychoruchowymi;
  • niedoborów żelaza, które mogą przyczynić się do powstawania niedokrwistości;
  •  niższego stężenia witaminy D w organizmie;
  • zbyt niskiej podaży wapnia, która może negatywnie wpłynąć na rozwój kośćca.

Aby nie dopuścić do powstania tych niedoborów, warto pamiętać o odpowiedniej i wcześnie rozpoczętej suplementacji witaminy B12 oraz o większej podaży żelaza (w porównaniu do osób odżywiających się w tradycyjny sposób). Witamina D powinna być suplementowana przez całe życie i to niezależnie od naszego sposobu odżywiania.

Dania wegańskie obiadowe – co dziecko może zyskać?

Diety roślinne, które charakteryzują się mniejszym spożyciem cholesterolu przy jednoczesnym większym przyjmowaniu błonnika, potasu, magnezu, witamin B1 i C, wpływają na zmniejszenie ryzyka występowania takich chorób, jak: cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, nadwaga, otyłość i nowotwory jelita grubego. Mali weganie jedzą zazwyczaj więcej niskoprzetworzonych produktów roślinnych, rosną nieco wolniej niż ich rówieśnicy, ale są też od nich szczuplejsi.

Choć niekoniecznie trzeba od razu przechodzić na restrykcyjną dietę wegańską, warto kilka dni w tygodniu przeznaczyć na jedzenie wyłącznie roślin. Taki zabieg nie tylko nikomu nie zaszkodzi, ale nawet poszerzy waszą kulinarną fantazję. Przepisy, które możecie wcześniej wyszukiwać i planować razem z dziećmi, staną się pretekstem do wspólnego spędzania czasu przy kuchennym blacie, obieraniu warzyw, rozmów na różnie, niekoniecznie tylko kulinarne, tematy. Wegańskie przepisy na obiady z reguły są proste i szybkie.

Weganizm - suplementacja przy diecie wegańskiej

Polecamy

Weganizm - suplementacja przy diecie wegańskiej

Weganizm, czyli sposób żywienia opierający się wyłącznie na żywności pochodzenia roślinnego, nie musi wiązać się z ryzykiem niedoborów pokarmowych. Niektóre witaminy (np. witamina B12) i składniki mineralne (np. żelazo) są jednak w diecie wegańskiej trudniej dostępne. Wynika to z ich mniejszej zawartości w tego typu produktach lub trudniejszego wchłaniania.

Czytaj

Proste wegańskie dania obiadowe dla dzieci – przepisy

Mam dla was nie lada gratkę. Spośród wielu wypróbowanych przeze mnie przepisów na wegańskie dania obiadowe przygotowałam te, które uwielbiają moje własne dzieci. Bazą będą  oczywiście warzywa. Przepisy pochodzą z rozmaitych blogów i książek, ale lata kulinarnej praktyki odcisnęły na nich moje własne piętno zapracowanej matki, która, choć lubi gotować, nie ma na to zbyt dużo czasu. Oto proste i szybkie wegańskie obiady dla dzieci:

Zupa krem z cukinii z sekretnym składnikiem Justyny Bednarek (książka „Pięć sprytnych kun”)

Przygotuj:

  • cebulę pokrojoną w kostkę,
  • ulubiony olej roślinny,
  • dużą ilość cukinii, umytej i pokrojonej w półplasterki,
  • sól, pieprz, kilka ząbków czosnku, czubrycę zieloną (to właśnie ów sekretny składnik).

Cebulkę podsmaż na oleju, dodaj czosnek, a chwilę później cukinię, solidnie posól, dodaj pozostałe przyprawy, przykryj garnek pokrywką i duś do czasu, aż cukinia będzie mięciutka. Od czasu do czasu dobrze jest przemieszać zawartość garnka, by zupa nam się nie przypaliła. UWAGA! Nie dodajemy wody! Na koniec miksujemy zupkę i podajemy z grzankami. 

Włoska tarta cukiniowa, czyli scarpaccia

Przygotuj:

  • 2-3 cukinie, pokrojone w cieniutkie plasterki, najlepiej na mandolinie,
  • ok. 150 g mąki pszennej,
  • oliwę,
  • łyżkę bułki tartej,
  • kilka igiełek rozmarynu.

Poszatkowaną cukinię posól i odstaw na chwilkę, a potem porządnie odciśnij, nie wylewając soku. Dodaj do niego mąkę i wymieszaj. Do powstałego w ten sposób ciasta dodaj cukinię  i znowu wymieszaj. Masę wyłóż na wysmarowaną oliwą blachę. Wierzch placka skrop oliwą, posyp rozmarynem i bułką tartą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około pół godziny, aż się zarumieni.

Frytki z batata, selera, buraków i marchewek oraz najlepszy na świecie pieczony czosnek

Przygotuj:

  • warzywa: bataty, seler, buraki i marchewkę,
  • główkę czosnku,
  • oliwę,
  • ulubione zioła,
  • sól ziołową.

Warzywa obierz i pokrój w kształt frytek, wsyp je do dużej miski, posól, posyp ulubionymi ziołami, polej oliwą. UWAGA! Czosnek najlepiej zostawić w całości, ewentualnie podzielić na kilkuząbkowe porcje! Następnie ułóż je na blaszce i wsuń do rozgrzanego do ok. 200 stopni piekarnika. Piecz około 30-45 minut, aż warzywa zaczną apetycznie pachnieć. Czosnek wyciskamy z upieczonych łupinek.

Zupa pomidorowa z cynamonem dla największych niejadków

Przygotuj:

  • pokrojoną w kostkę cebulkę,
  • olej,
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sól,
  • puszkę pomidorów w sosie własnym albo passatę pomidorową,
  • wrzątek,
  • łyżeczkę słodkiej papryki.

Cebulkę podsmaż w garnku na oleju, pozostałe składniki dodawaj w podanej kolejności. To ważne, bo jest to przepis z Kuchni Pięciu Przemian. Zupę podawaj z makaronem albo ryżem.

Najpyszniejsze pieczone ziemniaczki na świecie

Przygotuj:

  • ziemniaki – ilość zależy od tego, jak bardzo głodne są twoje dzieci,
  • olej,
  • ulubione przyprawy, sól i pieprz.

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki, wsyp do posłodzonej i posolonej wody, mają się tam moczyć przez kilka godzin. Potem ugotuj je prawie do miękkości, ale tak, żeby się rozpadały. Odsącz, ułóż na posmarowanej olejem blaszce, posyp ziołami i pokrop oliwą. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

SMACZNEGO!

    Sprawdź powiązane tematy

    Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

    Sprawdź