Papryka a karmienie piersią Papryka a karmienie piersią / Zdjęcie: Pexels

Papryka a karmienie piersią

Papryka to nieodłączny element potraw pojawiających się na co dzień na naszych stołach. Niezaprzeczalne walory smakowe oraz prozdrowotne tego warzywa są doceniane na całym świecie. Czy jednak można jeść paprykę karmiąc piersią? Jakie właściwości niesie za sobą papryka dla młodej mamy oraz do czego możesz ją dodać?

Spis treści:

Papryka podczas karmienia piersią – czy można ją jeść?

Papryka ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni meksykańskiej czy węgierskiej, ale także polskiej. Z tego powodu niekiedy trudno wyobrazić sobie konieczność rezygnacji z tego uniwersalnego warzywa w okresie, w którym karmisz piersią. Czy zatem jest miejsce dla papryki w diecie karmiącej mamy?

Okazuje się, że tak! Papryka jest warzywem bardzo zdrowym i pozytywnie wpływającym na nasze samopoczucie. Jeżeli po jej spożyciu nie odczuwasz żadnych negatywnych skutków, spokojnie możesz używać jej do wszelkich potraw tak, jak robiłaś to wcześniej.

Niech nie zdziwi Cię jednak opinia, szczególnie wśród starszego pokolenia, że papryka nie jest warzywem szczególnie wskazanym w tym magicznym okresie. W przeszłości istniała bowiem obawa, że ze względu na swój ostry smak, papryka może spowodować u maluszka różnego rodzaju dolegliwości. Nie zostało to jednak nigdy potwierdzone. Nie istnieją zatem jednoznaczne przeciwwskazania do spożywania tego warzywa.

Właściwości papryki dla młodej mamy

Papryka to warzywo zawierające wiele potrzebnych młodej mamie składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy z grupy C, E oraz A mające wpływ na naszą skórę, układ odpornościowy oraz działające jako antyoksydanty.

Zwłaszcza ostatnia z wymienionych funkcji, przypisywana szczególnie witaminie E, jest kluczowa dla naszego organizmu, gdyż neutralizuje wolne rodniki, które odpowiadają m.in. za degradacje DNA, starzenie organizmu oraz powstawanie nowotworów. Papryka jest również ważnym źródłem żelaza, potasu, fosforu oraz magnezu, odpowiadających m.in. za przewodzenie impulsów nerwowych czy też odpowiednie utlenowanie krwi.

Papryka, jak przeważająca większość warzyw, jest niskokaloryczna. Zawiera także duże ilości błonnika, który reguluje trawienie i pracę jelit. W jej składzie możemy znaleźć również kapsaicynę, która nadaje papryce charakterystyczny, ostry smak. Oprócz tego, kapsaicyna działa przeciwbólowo, rozgrzewająco, a także pomaga w oczyszczaniu dróg oddechowych.

Spożywanie papryki może niekiedy wywołać u Ciebie także niepożądane skutki. Ze względu na swój ostry smak, może powodować dolegliwości bólowe układu pokarmowego oraz miejscowo podrażniać błonę śluzową żołądka. Z tego też powodu powinnaś unikać jej spożywania, jeżeli borykasz się z takimi problemami, jak choroba wrzodowa czy też refluks żołądkowo-przełykowy, czyli zgaga. Nie musisz się jednak obawiać wpływu papryki na Twojego maluszka, gdyż jej spożywanie nie zmienia jakości czy też smaku matczynego mleka.

Do czego i jak dodać paprykę?

Papryka ma bardzo wiele zastosowań, gdyż może być spożywana zarówno w formie surowej, jak i ugotowanej. Co więcej, podawana na ciepło nie traci swoich korzystnych właściwości odżywczych.

Świetnym pomysłem dla aktywnych mam jest wykorzystanie jej jako przekąski do chrupania. Jest to pożywny i niskokaloryczny posiłek, zawierający niezbędne dla młodej karmiącej mamy składniki odżywcze. Regularne posiłki są w tym okresie szczególnie ważne, dlatego zawsze pamiętaj o posiłku na wynos, jeżeli wychodzi z domu na dłużej.

Surowa papryka świetnie sprawdzi się także jako zdrowy dodatek do kanapek. Pamiętaj jednak, aby przed spożyciem w takiej formie koniecznie polać ją wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń i drobnoustrojów znajdujących się na jej powierzchni.

Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie papryki w daniach wytrawnych, podawanych jako główne potrawy. Jednym z przykładów jej zastosowania jest chili sin carne. Jest to proste danie jednogarnkowe, gdzie dla wydobycia smaku kluczowe jest użycie papryki. Nie musi być to jednak danie ostre, gdyż słodka papryka użyta zamiast ostrej, również zapewni potrawie odpowiedni charakter.

Inną propozycją, w której tytułowe warzywo jest elementem kluczowym, może być papryka faszerowana, podawana z mielonym mięsem, ryżem oraz serem mozzarella. Papryka to także zupy. Jednym z przykładów takiego jej zastosowania może być zupa krem, dodatkowo wzbogacona np. o ziemniaki. Jeżeli masz ochotę, możesz podawać ją w bardziej orientalnej wersji, np. z curry lub kminem rzymskim.

Najczęściej spotykana jest papryka słodka. Ze względu na swój charakterystyczny smak, sprawdzi się niemal przy każdej potrawie, szczególnie dobrze komponując się z pomidorami. Innym rodzajem przyprawy uzyskiwanej z papryki, jest papryka wędzona. Możesz użyć jej do potraw wegetariańskich, dzięki czemu uzyskają one wyrazisty i mocny aromat. Używanie przypraw zawierających w swoim składzie paprykę jest polecane nie tylko ze względu na oczywiste walory smakowe, ale także fakt, że pobudza apetyt.

    Sprawdź powiązane tematy