Niemowlę Jak podgrzewać mleko matki?/ Zdjęcie: iStock

Jak podgrzewać mleko matki?

Spis treści:

Większość kobiet karmiących piersią decyduje się na odciąganie pokarmu. Wynika to z konieczności pobudzenia laktacji lub wręcz przeciwnie - odciągnięcia nadmiaru pokarmu. Ponadto odciąganie mleka mamy to idealne rozwiązanie w sytuacji, gdy mama nie może być stale przy dziecku i zachodzi potrzeba nakarmienia dziecka butelką. Pojawiają się dwie bardzo istotne kwestie - jak przechowywać mleko mamy i jak podgrzać mleko matki? Wystarczy znajomość kilku podstawowych zasad, aby móc bezpiecznie korzystać z odciągniętego mleka mamy. 

W jaki sposób przechowywać mleko matki?

Aby odciągnięte mleko mamy mogło być bezpiecznie podawane maluchowi, konieczne jest odpowiednie jego przechowywanie. W przypadku przechowywania mleka w temperaturze pokojowej, konieczna jest znajomość czasu, do jakiego należy spożyć takie mleko. Jeśli natomiast mleko przechowywane jest w lodówce lub jest zamrażane, trzeba dodatkowo wiedzieć, jak podgrzewać mleko dla niemowlaka i jak je rozmrozić. 

Gdzie przechowywać mleko?

Mleko odciągnięte z piersi powinno być przechowywane w specjalnie przeznaczonych do tego celu pojemniczkach wykonanych z tworzywa wolnego od bisfosfenolu A. Pojemniczki muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Przeznaczone do przechowania mleka pojemniczki powinny być dokładnie umyte, a po ich wypełnieniu - szczelnie zamknięte. Na pojemniczku zawsze należy umieścić godzinę i datę ściągnięcia pokarmu mamy.  

Odciągnięte mleko przechowywane w lodówce powinno być trzymane w najchłodniejszym miejscu, np. z tyłu na półce, a nie na półce w drzwiach. Zarówno do lodówki, jak i do zamrażarki mleko powinno trafić jak najszybciej po odciągnięciu.  

Jaki czas można przechowywać mleko? 

Jeżeli odciągnięte mleko przechowywane jest w temperaturze pokojowej, musi być spożyte w ciągu czterech godzin. Czas przechowywania mleka matki w lodówce może sięgać trzech dni, a mleka zamrożonego - do sześciu miesięcy. Należy pamiętać, że po rozmrożeniu pokarm jest zdatny do spożycia do dwóch godzin, gdy przechowywany jest w temperaturze pokojowej lub do 24 godzin podczas przechowywania w lodówce

Wytyczne dotyczące podawania odciągniętego mleka matki 

Odciągnięte mleko matki należy podać po jego odpowiednim przygotowaniu. W związku z tym, że mleko ma tendencję do rozwarstwiania się, warto delikatnie poruszać butelką przed podaniem maluchowi mleka. Gwarantuje do delikatne zamieszanie mleka i wymieszanie tłuszczu unoszącego się w górnej warstwie z pozostałą objętością mleka. Zbyt gwałtowne potrząsanie butelką sprzyja natomiast utracie cennych wartości odżywczych.  

Oczywiście butelka to nie jedyna możliwość podawania odciągniętego pokarmu. Wiele mam decyduje się na zastosowanie kubeczka - wówczas dziecko nie przyzwyczai się do ssania smoczka butelki. Opór towarzyszący ssaniu smoczka jest mniejszy niż podczas ssania piersi i może to zaburzyć odruch ssania u dziecka. 

Niedopite mleko z butelki czy kubeczka nie powinno być przechowywane do następnego karmienia, gdyż mogą namnażać się w nim bakterie. Dlatego resztkę mleka należy wylać, a w celu uniknięcia marnowania pokarmu, warto przechowywać odpowiednie objętości odciągniętego mleka. 

Podawanie mrożonego mleka 

Mleko mamy, które zostało zamrożone, musi być doprowadzone do optymalnej temperatury. Pierwszym krokiem jest zawsze rozmrażanie mleka - nie wolno podgrzewać mleka zamrożonego! Podgrzewanie mleka zamrożonego musi być więc poprzedzone jego rozmrożeniem. A rozmrożenie odciągniętego pokarmu polega na: 

  • rozmrażaniu mleka w podgrzewaczu z funkcją rozmrażania, 
  • rozmrażaniu mleka pod bieżącą ciepłą wodą, unikając bezpośredniego kontaktu wody z rozmrażanym mlekiem, 
  • rozmrażania mleka w lodówce, gdy mleko najpierw przechowywane jest w lodówce przez 12 godzin, a następnie przez godzinę przebywa w temperaturze pokojowej. 

Nie należy rozmrażać mleka w temperaturze pokojowej. Rozmrożone mleko można podgrzać do optymalnej temperatury 30-37 stopni. Nigdy nie wolno dodawać świeżego mleka do rozmrożonego, niewskazane jest ponadto ponowne zamrażanie mleka mamy. A jak podgrzać odciągnięte mleko z lodówki lub po jego rozmrożeniu? 

Jak podgrzewać mleko matki?

Wiele mam zastanawia się, czy odciągnięte mleko trzeba podgrzać? Pokarm świeżo odciągnięty z piersi czy przechowywany w temperaturze pokojowej nie wymaga podgrzania. A jak podgrzać mleko matki z lodówki? Polecane sposoby na podgrzewanie mleka kobiecego to podgrzewanie mleka matki w podgrzewaczu lub w kubeczku z ciepłą wodą. W przypadku zautomatyzowanego podgrzewacza wystarczy ustawić pożądaną temperaturę. Natomiast podgrzewając mleko w pojemniku z ciepłą wodą, należy sprawdzać temperaturę mleka na nadgarstku. Do jakiej temperatury podgrzać mleko matki? Najlepiej jest nie przekraczać temperatury 40 stopni, a optymalna temperatura to 30-35 stopni. Niewskazane jest podgrzewanie w mikrofalówce, piekarniku, na kuchence gazowej czy elektrycznej. Wówczas łatwo przegrzać mleko, co wiąże się ze stratami wartości odżywczych. Istnieje ponadto ryzyko zagotowania mleka, czego absolutnie nie wolno robić.  

Źródła:

Human Milk Banking Association of North America, Best practice for expressing, storing and handling human milk in hospitals, homes and child care settings, 2011

    Sprawdź powiązane tematy

    Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

    Sprawdź