Czy można jeść ostre jedzenie w ciąży? Czy można jeść ostre jedzenie w ciąży?/ iStock

Czy można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Przyszłe mamy powinny zwrócić szczególną uwagę na swoje menu. Odpowiednio zbilansowana, odżywcza dieta ma za zadanie dostarczyć organizmowi składniki odżywcze, a także witaminy i mikroelementy. Czy jednak dieta ciężarnej powinna całkowicie się zmienić? Wiele osób zastanawia się, czy można jeść ostre jedzenie w ciąży. Jest także wiele opinii, że ostre jedzenie w ciąży jest niewskazane, bo może zaszkodzić dziecku. Jaka jest prawda?

Spis treści:

Czy ostre potrawy szkodzą dziecku?

Wiele kobiet uwielbia ostre potrawy, a ich organizm świetnie je toleruje. Niekiedy ciąża sprawia, że te preferencje smakowe diametralnie się zmieniają. W kategoriach żartu opowiadamy historie o przypadkach zajadania się potrawami wyjątkowo kwaśnymi albo słodkimi, choć przed ciążą kobieta nie lubiła takich smaków. Uważa się nawet, że ochota na ostre smaki zwiastuje narodziny chłopca. W rzeczywistości powodem takich zmian są hormony.  

Wiele przyszłych mam ma wątpliwości, czy powinny jeść pikantne jedzenie w ciąży i czy nie zaszkodzi to dziecku. Nie ma powodu do niepokoju ostre dania nie wpływają na rozwój i zdrowie maluszka. Niektórzy twierdzą, że to właśnie pikantne przyprawy rozwijają u dzieci zmysł smaku. Przekonanie, że jedzenie wyrazistych dań jest niebezpieczne dla utrzymania ciąży i może doprowadzić do przedwczesnego porodu jest mitem. 

Spożywanie ostrych dań stymuluje przewód pokarmowy i wywołuje skurcze jelit, które nie są powiązane ze skurczami macicy, a tym samym nie mają wpływu na przyspieszenie porodu. To jeden z wielu mitów powtarzanych przez ciężarne. Reasumując, ostre potrawy nie zaszkodzą maluszkowi, nie mają wpływu na jego zdrowie, a także nie przyspieszają jego przyjścia na świat.

Czy ostre potrawy szkodzą ciężarnej?

Ostre jedzenie w ciąży nie wpływa na rozwój płodu, można spożywać je bez obaw, choć oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. Niektóre kobiety uwielbiają pikantne dania i nawet po zjedzeniu dużej ich ilości nie czują się źle. U innych już odrobina chilli przyczynia się do powstania nieprzyjemnych dolegliwości. Mogą pojawić się mdłości lub podrażnienie żołądka. Zawarta w papryczce chilli kapsaicyna – organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za jej wyrazisty smak – z jednej strony reguluje procesy przemiany materii, a z drugiej, spożywana w nadmiarze, może powodować podrażnienia i nasilać np. wrzody żołądka. 

Jedzenie ostrych dań często wiąże się z pojawieniem się zgagi, która w czasie ciąży jest bardzo uciążliwa, a w dodatku nie jest łatwo z nią walczyć. Leki na zgagę czy niestrawność żołądka nie są całkowicie bezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka. Kolejnymi skutkami ubocznymi stosowania ostrych przypraw są nudności, biegunka czy wzdęcia.

Zdrowa zasada jest taka, by ciężarne, które do tej pory nie spożywały ostrych dań, nie wprowadzały ich do swojego menu w czasie ciąży. Nigdy nie ma pewności, jak na nowe smaki zareaguje organizm. Choć ostre jedzenie w czasie ciąży nie jest zakazane, to warto ograniczać jego ilość i delikatnie stopniować skalę ostrości.

Czy można jeść wszystkie ostre przyprawy w ciąży?

Jeśli ciężarna nie odczuwa żadnych nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu ostrych dań, nie ma powodu rezygnowania z pikantnych smaków. Wyraziste dania lepiej zjeść w ciągu dnia, niż objadać się nimi przed snem. 

Ostre przyprawy to nie tylko papryczka chilli, ale także używana np. w kuchni indyjskiej mieszanka curry czy imbir, który dobrze sprawdza się w walce z porannymi mdłościami. Nie zapominajmy również o czarnym pieprzu, przyprawie podkreślającej smak dań, i czosnku, który uważany jest za naturalny antybiotyk. 

Choć trudno wyobrazić sobie potrawy bez pieprzu, warto jednak pamiętać, że spożywany w nadmiarze może podrażniać błonę śluzową żołądka, zwiększyć wydzielanie żółci, a to może doprowadzić do zapalenia trzustki. Podobnie jest z mieszanką curry, która w dużych ilościach może spowodować ból brzucha lub zgagę. Nawet imbir, kiedy mamy wrażliwy żołądek, może powodować podrażnienie żołądka i gazy. Trzeba także mieć na uwadze, że curry i kimchi zawierają bardzo dużo soli, a sól może prowadzić do obrzęków. 

Infografika: Jak zdrowo odżywiać się w ciąży

Dieta w ciąży - jak zdrowo odżywiać się w ciąży?

    Sprawdź powiązane tematy

    Posłuchaj podcastów stworzonych przez mamy dla mam!

    Sprawdź